Skocz do zawartości
Kośmid

Bezdomny krab ?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

Kupiłem sobie tydzień temu dwa kraby, czerwononogiego i niebieskonogiego czyli Calcinusa Elegansa. Z tym pierwszym nie ma problemu, chodzi i coś tam sobie szuka ale z drugim mam zagwostke. Wczoraj w nocy widziałem go w jamce, ucieszyłem się bo wiem, że żyje ale już rano nie było go tam a pozostała sama muszla... nic dziwnego w tym bo wiem, że kraby zmieniają muszle ale ten nie przeniósł sie do innej, w akwarium z tylu położyłem specialnie 4 puste muszle ale w żadnej kraba. Na dodatek miałem problem z wyciągnięciem jego muszli bo zaklinowała się w tej jamce, może dlatego wyszedł z niej bo nie umiał się ruszyc ? Jak dlugo może byc bezdomny ten Elegans ?

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez muszli nie ma wiekszych szans na przetrwanie. Moj jak kiedys stracil muszle w walce, to zwial pod skaly i tyle go widzialem.

75 gal 6x54w T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

muszla to pancerz - a jak masz dwa kraby to jest ryzyko że tego bez pancerza ten drugi ... hmmm... :)

te muszle nadają się dla krabów (rozmiar, średnica itp ) ? :)

bo raczej aż tak w tej zaklinowanej się nie schował ? :)

17.03.2010r - 20.08.2012 http://nano-reef.pl/...m=posts&q=27683

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#303038 spirou :

muszla to pancerz - a jak masz dwa kraby to jest ryzyko że tego bez pancerza ten drugi ... hmmm... :)

te muszle nadają się dla krabów (rozmiar, średnica itp ) ? :)

bo raczej aż tak w tej zaklinowanej się nie schował ? :)

Kraby moje różnią się wielkością, tej mniejszy wejdzie w każdą która leży na dnie a większy ma jedną odpowiednią ale koleżanka mi da z Grecji musze, taką dosyc dosyc :)

W nocy zauważyłem nóżke tego bezdomnego kraba, wyglądała na sam pancerzyk ale gdzie on się ukrył nie wiem.

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.