Skocz do zawartości
kilko222

Oświetlenie do nano rafy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem początkujący w temacie solniczek, do tej pory zajmowałem się tylko akwarystyką słodkowodną.

Teraz czas wejść jednak na wyższy poziom i zająć się czymś ciekawszym czyli "solniczka". A żeby było ciekawiej to nano-rafa, zastanawiam się pomiędzy 30 a 125 litrów. Typowe kostki cube o wymiarach 30x30x30cm lub 50x50x50cm z wbudowanym filtrem przelewowym(podane wymiary są wymiarami zbiornika bez refugium). Za inspiracje ma służyć to maleństwo:

http://blog.aquanerd.com/2009/06/nano-reef-tanks.html

z wydzieloną częścią na refugium z namorzynami.

Pytanie brzmi jakie oświetlenie można zastosować w tych akwariach i o jakiej temperaturze barwy światła?

Z góry dzięki za odpowiedź,

Pozdrawiam!

Sebastian K.

Aqwa 110x75x55 (3 x opti, tył czarne szkło), sump 70x73x45, obieg jebao 6500L/h, cyrkulacja 2x2500; 2x3000; 2x5000 (spięte na falowniku 3:3), odpieniacz RO 3000INT, 30kg żywego piasku, 60 martwej skały, światło: metalo-led-t8,

sterowanie szafa el. 3x12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumie o co chodzi "rodzyngit-owi"???

Może źle sformułowałem pytanie. Chodzi o to czy jako oświetlenie lepiej jest użyć:

do 30L

-pls-ów

-kompaktów

-metalohalogen

czy też zwykłych świetlówek.

Jeśli to ma być metalohalogen to czy wystarczy 1x70W i czy lepiej o barwie 10000 czy 20000k.

Aqwa 110x75x55 (3 x opti, tył czarne szkło), sump 70x73x45, obieg jebao 6500L/h, cyrkulacja 2x2500; 2x3000; 2x5000 (spięte na falowniku 3:3), odpieniacz RO 3000INT, 30kg żywego piasku, 60 martwej skały, światło: metalo-led-t8,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kawa93

HQI 70W na 30l bez sensu dla miękasów,a do tego będzie grzać wodę(chociaż Amerykanie wieszają i 250W nad taką pico rafką ;p ). Najlepiej PC 2x11w Narva 10 000K + narva Blue albo LED DIY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam na początek to radze przeczytać dział dla nowicjuszy potem zastanowić się jaki litraż a dopiero potem z pytaniami. Morskie to nie to samo co słodkie inne zasady o czym najlepiej się dowiesz w dziale dla nowicjuszy opcja szukaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdybym zdecydował się na opcje 125L czy 1x70W hqi o barwie 20000k jest wystarczająco czy potrzebował bym jeszcze jakiegoś dodatkowego oświetlenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kawa93

Do 125l Daje się zwykle 150w HQI, a nie 70w. Poczytaj dział dla nowicjuszy, oglądaj akwaria innych morszczaków, podejrzyj konfiguracje sprzętowe i duużo czytaj, a z zakładaniem akwa wstrzymaj się na jakieś 2-3 miesiące :) Przez ten czas na spokojnie sobie wszystko rozplanujesz i doczytasz. Na wszystkie pytania znajdziesz odpowiedź na forum - opcja "szukaj"(niektóre tematy były walkowane już 100000 razy) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem już na ten temat i na temat nano-raf i znajdowałem liczne projekty ludzi którzy z powodzeniem utrzymywali nano-rafy przez dość długie okresy czasu i likwidowali je tylko z tego względu że zakładali większe solniczki, a wcześniej nie mieli tak naprawdę z akwarystyką morską.

Tak wiem że aqwa słodkowodne to nie solniczka i że obieg azotowy zamyka się w dłuższym okresie czasu niż w wodzie słodkiej i że największy problemem w małych solniczkach jest utrzymanie parametrów na stałym poziomie.

Nie Pisze tu po to żeby ktoś mi odradzał zakładanie tak małego akwarium morskiego, tylko proszę o pomoc w doborze osprzętu do niego.

A skoro zdecydowałem się na takie akwarium to czy od razu muszę spotykać się z krytyką ludzi którzy mają większe aqwa?

Tak samo i wy od czegoś zaczynaliście.

Widzę że przynajmniej 1 osoba się nie wywyższa i normalnie odpowiada na zadane pytania. Dzięki kawa93!

korzystaj z opcji "edytuj"

pkt. 6 Regulaminu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#302995 kilko222 :

Nie rozumie o co chodzi "rodzyngit-owi"???

Pytasz nasz o dobór oświetlenia a tak do końca sam nie określiłeś jaki ma być litraż akwarium

co innego dobrać oświetlenie do 30L a co innego do 125L

"juko" Ci dobrze napisał, sam jestem początkującym akwarystą i wiem jak to jest na początkach ale dział dla nowicjuszy i podklejone tematy naprawdę dają dużą wiedzę ale jak to wiadomo praktyka jest całkiem inna, więc też mógłbyś się trochę wysilić i zaczerpnąć już sprawdzone systemy z już działających zbiorników a wtedy będziemy kombinować co można ulepszyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.