Skocz do zawartości
harnas

Usuwanie babelkow

Rekomendowane odpowiedzi

W tej chwili mam tymczasowy sump powyzej poziomu akwarium. Powracajaca woda miesza sie z powietrzem i w akwarium plywa mnostwo babli powietrza. Do tego jeszcze dochodza bable z odpieniacza. A mam bubble stopa!.

Poniewaz zrobie sobie przerobke calego systemu do ukladu a'la Roman to mam pytanie, jak ustawic przegrody w sumpie aby zupelnie pozbyc sie babelkow ?

@Marx, wiem, ze zaraz napiszesz, ze bable nie szkoda - ale denerwuja. osadzaja sie np. na sciankach a woda nie jest krystalicznie czysta.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najprosciej to zalozyc woreczek z plotna na rure i niech sobie tam tak wisi , przy okazji wylapie wszelakie zanieczyszczenia .

Podobnie rozwiazala to firma ETSS .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie to jest plotno ? Czy mam uzyc zwykla szmate ? A ona nie zgnije w wodzie ?

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@alex: rzeczywiscie, na stronie morszczakow jest nawet schematyczny rysunek sump.jpg

Czyli taki przeplyw w ksztalcie U powinien odgazowac wode. O to mi chodzilo.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

harnas czy ciagle sa te pecherzyki powietrza u Ciebie czy tylko wieczorem ? moze to wcale nie chodzi w tym przypadku o pecherzyki z odpieniacza.

Ps; Schemat jest , ale akwarystyka idzie do przodu i nikt sie juz w filtry glonowe raczej nie bawi :]

Filtr jak filtr ale te Biobälle :/

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
harnas :

A jakie to jest plotno ? Czy mam uzyc zwykla szmate ? A ona nie zgnije w wodzie ?

Lars Sebrala , zastosowal cos takiego (wlasnie takie torby , czy woreczki ) dopasowane do odleglosci rurek , latwo tez sie je dolem sciaga czysci i zaklada nanowo , w srodku znajdujesz sie wegiel drzewny , niewielka ilosc dodatkowo w celu lepszej filtracji )

Osobiscie to mi sie to nie podoba :D ale funkcjonuje ok.

maq_2tech_fi06.jpg

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Swirlej: z tego schematu to zwrocilem uwage na "system odpowietrzania wody". na filtr glonowy to nie bede mial miejsca.

A co do babelkow, to takie drobne w wodzie sa caly czas...a to te na sciankach, skalkach i glonach chyba sie gromadza pod wieczor. tzn wieczorem jest ich znacznie wiecej niz rano.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

@harnas, a sprawdziłeś dokładnie jaka jest przyczyna powstawania tych "babelków", a nie jest to czasami przyczyna głównej pompy która zasysa powietrze, sprawdź dokłądnie ja tez tak myślałem , ale odkąd podniosłem w moim"sumpie" poziom wody babelki znikneły.

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

harnas: mam ten sam problem co Ty, pierwsze rozwiązanie to buble stop z małego plastikowego pudełka spożywczego kupionego w tesko za kilka złotych z wyciętymi dziurami + wkład do jakichś nowych fluwali (wygląda jak zbita w paski 20x8 wata choć pisze na tym pianka :) ) + gąbka z prefiltra ze starego fluvala kubełkowego jako wypełnienienie żeby docisnąć ten materiał. Niestety trzeba to czyścić, a przy składaniu trzeba wykazać się zręcznością, żeby wszystko dopasować i bąbelki bokiem nie uciekały. :)

Wkurzyłem się i zastosowałem drugie rozwiązanie - kupiłem taką sporych rozmiarów gąbke, wkład do filtrów wewnętrznych. Poszerzyłem otwór i nałożyłem na tą rure odpływową i działa całkiem dobrze. Jedyny problem to to, że całkiem spory kolos w akwarium jest. Ale niebieski i nawet się tak w oczy nie rzuca, jak mój DIY buble stop :D

Ale tak po prawdzie, to te bąbelki które widać to są z glonów. Ja 2 szyby czyszcze, a na 2 pozostałe skierowałem cyrkulacje - i bąble już nie powstają, chyba tlen produkowany przez glony jest na bierząco rozpuszczany w wodzie. No i uboczny efekt jest, że są ładnie rozczesane i fajnie falują. :D

Co do konstrukcji sumpa, też się przymierzam do zrobienia przelewu ala Roman. :D

Zastanawiałem się na tym i wydaje mi się, że najważniejsze jest, żeby woda z powietrzem trafiał do ostatniej przegrody górą, a pompa ciągnęła wode przy dnie. No i przelew, czyli właściwie sump, musi być na tyle szeroki w stosunku do wydajności pompy, żeby prąd wody nie był za szybki i nie wciągał bąbelków.

Jak zrobie to podziele się efektami, ale to chwile potrwa. :/

P.S. Czy coś te glony na szybach zje, czy same znikną?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Roman: tak u mnie czesc babelkow naplywa z sumpa (ktory jest powyzej akwarium i woda splywa grawitacyjnie). W przyszlym tygodnui zrobie przerobke wg twoich testow i wtedy wywale pompe do szafki.

@Madej: wiedze, ze praktyka z beastem czyni mistrzem. Dzieki za rade z gabka. Kupie taka w weekend ale zrobie i tak sump.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.