Skocz do zawartości
Jarrela

nowe akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

A ajmtroszeczke inne pytanko..

Jak rozmiescic ,najlepiej i czy ma to jakies znaczenie gdzie wywiercic dziory w akwa,tz.bezpiecznie bedzie w rogi czy na srodku akw.

Mam na mysli 3 dziory w kwadracie o boku 15x15cm!

_________________________ | | | Już niedługo odpalam !!! | |_________________________

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zapomnialem, splyw 1cal i dwa otwory po 3/4 cala na rewizje i powrot z sumpa!

Pozdrawiam.

_________________________ | | | Już niedługo odpalam !!! | |_________________________

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Madej: wiem o czym mowisz ale wydaje mi sie, ze dobrze liczylem. Jesli dobrze zapamietalem Roman dokleil 5cm ale pisal tez, ze to za malo bo teraz poziom wody ma 1cm od krawedzi...dlatego mi polecil dokleic paski 6cm.

W moich obliczeniach przyjalem 5cm z zapasem. W sumie wszystko zalezy jaka masz pompe. Jak dasz 6500l/h to nawet i 5 moze byc zamalo.

Kolejnym zalozeniem jest min. wysokosc wody aby dzialala pompa. Przyjalem 10cm ale mozna przeciez uzyc pompy ktora moze byc powyzej poziomu wody i tylko spuscic rure do dna sumpa. Wtedy bedzie nie 10 a 2 cm i pojemosc sumpa sie znowu zmniejszy.

Chyba dobra uwage zrobic rs. Trzeba zrobic wiekszy sump z zapasem i nie martic sie czy nawet obliczenia dobrze uzglednily 0.5 litra wody w rurze...

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

harnas: no ale jeśli grzebień ma 2.5 cm, to oznaczałoby to, że 2.5 cm leje się bez grzebienia. Czy planujesz, żeby Ci tyle sie przelewało przez grzebień?

Ja mam mało miejsca, bo szafke 120cm długą ma podzieloną na 3 części, więc sump maksymalnych rozmiarów to 35x40x40h, ale będzie mało miejsca na grzebanie w nim...

Dlatego musze dokładnie wyliczać ile potrzebuje i nie robić niepotrzebnych rezerw.

Nawet zastanawiam się, czy nie zrobić dwóch sumpów połączonych jedną lub dwiema rurakmi (przewierce się przez scianke szafki).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Madej: Wolalbym zeby nie lalo sie 2.5 cm ponad grzebieniem. Nie planuje tego i zobaczymy co wyjdzie. Pierwsze co bede musial zrobic to pewnie usunac czesc zebow.

Uwazaj na patenty typu 2 sumpy polaczone rura. Co bedzie jesli rura sie zatka ? Zrobisz druga jako rewizje ?

Ja w ciagu 3 miesicy cwiczylem rozne patenty, ostatnio z sumpem powyzej poziomu akwarium i nauczylem sie, ze jest dobry powod dla ktorego 90% ludzi robi tak samo - jeden duzy sump pod akwarium...to poprostu dziala.

Sump 35x40x40 est chyba ok jesli dasz odpowiednia pompe np 2500 a nie 3500.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

harnas: No to skoro ma się lać tylko przez zęby, to po co przewidywać nadmiar? Choć zawsze można "na wszelki wypadek" jak się ma miejsce. :)

O przelanie się nie boje - 2500l/h to maksimum jakie wezme. Raczej martwie się o wygode obsługi, bo jeśli obsługa nie będzie wygodna to jej jakość może być kiepska :)

Jeśli dojde do wniosku, że jedna część to za mało, to na pewno walne przynajmniej dwie rurki. :) Dzięki za zwrócenie uwagi na zatykanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem można zmniejszyć spiętrzenie wody na grzebieniu stosując grzbień inny niż fabryczny AM. JA zrobiłem grzebień z drutu nierdzewnego śr. 1mm. Opór wody zdecydowanie zmalał przy niezmniejszonej skutecznosci. Spiętrzenie wody w akwa 240l z pompą AM OR 2500 i długością grzebienia 37 cm wynosi 4-5mm. Nie wiem jaka pompa musiałaby tłoczyć wodę żeby wspomniane spiętrzenie wyniosło 5cm. Nie demonizujcie problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.