Skocz do zawartości
matisu

Ryby do małych zbiorników

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako że to mój pierwszy poważny post to chciałbym się oficjalnie przywitać i bardzo podziękować za pomoc , bez tego forum ciężko by mi było odpowiednio zadbać o swoja solniczkę .czytałem was przez ten czas i teraz może i moje doświadczenia się przyjadą .

W związku z powtarzającymi się pytaniami o ryby do małych zbiorników , chciałbym się podzielić własnym małym bo około 2 letnim doświadczeniem .

Zaczynałem od zbiornika BOYU 27 litrów

6 kg dobrej jakości żywej skały , 4 kg żwiru koralowego , cyrkulacja Coralia Nano 900l/h , oświetlenie 11 W mieszanego PC i 18 W pełnej aktyniki PC . Do akwarium dolewałem zestawu suplementów sery ( nie radzę ich kupować , kupiłem za namową sprzedawcy ) . Sól Tropic Bio-Aktiff ( trzeba bardzo uważać by nie podmienić za dużo wody bo sól jest bardzo bogata . Podmiana co tydzień 4 l .

Dalej było 60 litrów

10 kg żywej skały skały , 5 kg żywego piasku . oświetlenie 2X24 T5 aktynika i białe ( firmy AQUA MEDIC ) . Suplementy własnej roboty podmiana 10 litrów na 3 tygodnie ( jeśli zrobiłem to szybciej lub podmieniłem więcej były problemy ze stabilnością zbiornika ) ta sama sól

120l

żywej skały około 25 kg , żywego piasku 18 kg , cyrkulacja 2x Coralia Nano , podstawowy skimmer ( bardzo żałuje że dałem się namówić na jego kupno za 150 zł )ale kupowałem go jeszcze do 27 i nie posiadałem odpowiedniej wiedzy . Oświetlenie to albo 250W HQI albo 4X39w T5 2 aktyniki + 2 białe . podmiana ... hmm 10 litrów na miesiąc i wszystko rośnie naprawdę pięknie od Montipory przez Hydrophory po Euphylie .

W akwarium było gdzie pływać ,

Przerabiałem z moja lubą , wiele wariantów ryb :

1) Ocellaris - kupiony mały , przez pierwsze parę dni nie chciał jeść , konieczne było zmniejszenie cyrkulacji , rybka po miesiącu się przyzwyczaiła , żyła normalnie rosła ale jej zachowania wskazywały ze to NIE jest litraż dla niej . Po przeniesieniu do 60 litrów było lepiej ale pełnię radości i szczęścia ryba osiągnęła w 120 litrach . Polecam go więc od 100 litrów w górę , w mniejszych to męczarnia dla niego .

2)Grabik Chrysiptera hemicyanea

http://pl.reeflex.net/tiere/124_Chrysiptera_hemicyanea.htm

Pływające szczęście , ryba bardzo ruchliwa jest dosłownie wszędzie , chętnie je wszystko od suchego po mrożony . Prawdziwą gratką dla niego jest artemia . rybka idealna jako jedna rybka do małego zbiornika , ruchliwością i sprytem , nadrabia za stadko błazenków .

Polecam do 27 litrów do 60 też jak to będzie jedyna ryba . w większych akwariach nie jest już tak atrakcyjna i jest agresywna wobec innych ryb przez co mogą się pojawić problemy . Ryba raz wpuszczona jest prawie nie do wyjęcia bez wyciągania dosłownie całej skały więc należy dobrze przemyśleć jej zakup . Niemniej bardzo ją polecam u mnie idealnie dogadywała się z L.Wundermanni w 27 litrach i 60 , w 120 goniła wszystko przez błazenki po krewetki . Ryba okropnie przekopuje dno jeśli jest żwir koralowy należy uważać na kompozycje , bo garbik i tak zrobi po swojemu .

3)Dascyllus albisella-

http://pl.reeflex.net/tiere/1510_Dascyllus_albisella.htm

Bardzo ciekawa rybka: szybka ,zwinna , ruchliwa ,strasznie ciekawska , nadaję się od 60 litrów w górę .Wpływa do skały jednak nie przesuwając jej , jest agresywna wobec innych przedstawicieli własnego gatunku (miałem 2 ostał się jeden w 120 l ) idealne towarzystwo dla błazenków ( w naturze też żyją razem ) błazenki dzięki jego obecności są bardziej ruchliwe i energiczniej poszukują pokarmu . Przy zakupie należy wybrać rybę bardzo ruchliwą i bez białych plamek na ciele , warto się dobrze przyjrzeć . Rybka je wszystko . pokarm przyjmuje od razu po wpuszczeniu .

4) Dascyllus melanurus

http://pl.reeflex.net/tiere/108_Dascyllus_melanurus%20%20.htm

Rybka zagadka- wygląda jak mały więzień , ruchliwa jest tylko w porach wieczornych , je wszystko ale nie zawsze chce przyjmować pokarm . Jest strachliwa . często chowa się w skale , jednak gdy usłyszy jakiś dźwięk od razu wypływa sprawdzić co się dzieje .

Warto ją kupić do małego zbiornika 27l-60l osobiście bardziej polecam to drugie . i obserwowac jej naprawdę ciekawe zachowania .

w większych zbiornikach pierwszy agresor . Sadzę ze rzuciłby się nawet na znacznie większe ryby . Karmić najlepiej dobrej jakości granulatem lub artemia i to w porze wieczornej . rano rybka nie je . Trzymać pojedynczo . Można ją trzymać w małych zbiornikach

5)Neoglyphidodon polyacanthus

http://pl.reeflex.net/tiere/102_Neoglyphidodon_polyacanthus.htm

Te które były dostarczanie przez ostatni rok były edycjami karłowatymi rosły do 5 cm . Za namową sprzedającego wpuściłem taka sztukę do pustej 27 , 60 a następnie do 120 . Najlepiej zachowywała się w 27 i 60 litrach , pływała wdzięcznie cieszyła oko , nie było widać problemów związanych ze zbyt małym zbiornikiem (rybki która kupiłem miały 1 cm ) w 120 litrach była agresywna ogryzała inne ryby . Możliwe trzymanie jako pojedynczą rybkę .

6)Sphaeramia nematoptera

http://pl.reeflex.net/tiere/297_Sphaeramia_nematoptera.htm

Ostoja spokoju , należy trzymać ich większą ilość stąd polecam 120litrów i w górę . do małych zbiorników nie nadaję się , za mało ruchliwa za spokojna choć ciekawie ubarwiona rybka . w 60 litrach 2 sztuki miały się dobrze i były zadowolone rosły i przyjmowały pokarm . Przyjmuje głównie mrożona artemie . Suchego nie chce tknąć .Unikać trzymania z garbikami , rybki mogą mieć problem dopłynąć do pokarmu .

7)Gramma brasiliensis

http://pl.reeflex.net/tiere/1495_Gramma_brasiliensis.htm

Często polecana do małych zbiorników . rybka pływa powoli , przyjmuje dowolny rodzaj pokarmu w 27 litrach się męczy , w 60 litrach zaczyna jej się podobać . Nie jest agresywna . swoimi barwami ładnie urozmaici naszą mała rafę .

Na dziś to tyle .

Opisałem tutaj własne spostrzeżenia apropo ryb , żadna z nich nie skończyła na wiecznej rafie , choć czasami widać było ich niezadowolenie , dlatego warto obserwować swojego pupila .

Do małych zbiorników jak dla mnie to tylko mniejsze Garbiki . Wyjście ładne ruchliwe i przede wszystkim bezproblemowe .

Wybierając rybę kupujmy ją jak najmniejsza i warto też ją poobserwować przez 15 minut .poprosić o podkarmienie by zobaczyć czy je i dokładnie przyjrzeć się całemu ciału w oszukiwaniu kropek i uszkodzeń .

Do małego zbiornika warto też dokupić :

kraba Calcinus elegans

http://pl.reeflex.net/tiere/898_Calcinus_elegans.htm

Ładnie sprząta , ciekawie to wygląda jak się wspina po skale i ogólnie wesoła z niego bestia . Czasami podgryza szczepki korali miękkich i raz podciął płetwy chormisowi który akurat przebywał w skale więc trzeba na niego uważać .

lub Mitraxa

U mnie siedzi w jednej skale ale za to glonów na niej nie ma czyli swoja rolę spełnia . Moja edycja była totalnie reef safe ale też warto go obserwować .

Kupię żywą skałę i LPS y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny post, więcej takich!

Co do elegansa- mój sprząta sumpa, bo zabił przy mnie 2 ślimaki i przewracał korale :)

Brakuje w zestawieniu Gobiodona! To dopiero pocieszny stwór.

Pozdrawiam, Krzysiek!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.