Skocz do zawartości
Gość kawa93

Czysty piasek w 25l ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kawa93

Witam. Jaką ekipę czyszczącą kupić do piasku w 25l akwa? Mam kilka małych nassariusów ale one praktycznie nic nie robią :/ Na piasku zbiera mi się detrytus i wyskakują dino.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO ekipa do piachu w tak małym akwa jest zbędna, sam to możesz robić łyżką stołową, jak przekopiesz raz na tydzień to wystarczy, a syfek możesz odessać słomką i strzykawką. Nie ma co szaleć w takich rozmiarach a ślimaków nie polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kawa93, Poczekaj jak nassariusy się rozkręcą. Moje na początku leniuchowały, a teraz robią świetną robotę.

LiZaRd, nie zgodzę się z Tobą że ekipa w takim baniaku jest nie potrzebna. Coś piach musi przekopywać, a właśnie te ślimaki są w takim baniaku jedynym dobrym pomysłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#309553 sPRYTny :

kawa93, Poczekaj jak nassariusy się rozkręcą. Moje na początku leniuchowały, a teraz robią świetną robotę.

LiZaRd, nie zgodzę się z Tobą że ekipa w takim baniaku jest nie potrzebna. Coś piach musi przekopywać, a właśnie te ślimaki są w takim baniaku jedynym dobrym pomysłem.

Miałem nassariusy, mitra papalis i wiem, ze nie kopały :) spały pod piachem w jednym miejscu, najlepsza do piachu jest babeczka, ale 25 litrów to trochę mało na nią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e tam mala babke spokojnie mozna wlozyc.

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kawa93

Jaką konkretnie babkę można dać do takiego akwa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadną! Ile masz tego piasku 2kg? Wyluzuj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kawa93

Kupować babki nie chcę, tylko jestem ciekawy jaką można dać do takiego akwarium(i takiej ilości piasku) :)

Zrobię tak - częste odsysanie detrytusu(jak tylko gdzieś zauważę to wywalę, zamiast usuwać 1x w tygodniu przy podmianie) i ewentualnie dokupię sporego nassariusa/strombusa(który lepszy?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwa nassariusy i jednego "jakiegoś" nie wiem jak ten ślimak się nazywa, jak wyjdzie zrobię zdjęcie i wstawię Ci tutaj.

Dodam że nie sprzedał bym go nawet za 50zł Taku był w szoku jak widział co on wyprawia u mnie w baniaku. Normalnie czołg piaskowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kawa93

Chodzi o babylonię? Bo jeśli tak, to odpada - miałem, i przewracała mi małe skałki, a do tego wszędzie zostawiała masę śluzu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, ten to był dopiero leniuch... a jak padł to krabik pustelnik przywłaszczył sobie jego muszelkę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.