Skocz do zawartości
pooh

"doswietlenie" LED

Rekomendowane odpowiedzi

chcialem sobie doswietlic na niebiesko fragmet (ok. 50 cm) zbiornika - chodzi o uzyskanie bardziej niebieskich kolorow w tej czesci zbiornika;

zakladam, ze taki zestaw bedzie ok:

- XP-E ROYAL BLUE MCPCB STAR - 6 sztuk

(3W, zasilanie 350 do 1000mA, strumień świetlny przy 350mA 425mW)

- zasilacz prądowy MW LPC 700mA 20W

- 60 cm radiator szynowy z aluminium do pasywnego chlodzenia;

wszelkie uwagi mile widziane;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz tylko doświetlić to nie lepij kupić gotowy zestaw np. ledy na taśmie samoprzylepnej? dałem coś takiego nad swoim akwa , poprostu przykleiłem pasek NIEBIESKICH led do lampy i po wszystkim - efekt ? tylko odrobine słabszy niż 2x54wat niebieskie AM. koszt- pare euro,barwa ładna ale,jest pewno ale ! czy te ledy nie świecą jakimś szkodliwym światłem? może tak być? W twoim przpadku 18 wat to da kopa !

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@robi, swego czasu kupowałam na allegro takie nocne komplety po cztery ledy. Piszę kupowałam, bo one po dość krótkim okresie przestawały świecić. Zazwyczaj były barwy blado-niebieskiej takiej nieciekawej i wszystko o.k.

Raz kupiłam zestaw z barwą granatową- świecił cudnie, ale co noc, dokładnie tam gdzie padało światełko wychodził brązowy nalot-i na piasku i na skale. Z bólem serca wróciłam do tych "bladych" i nalotu punktowego brak :)

Nie wiem jak ze szkodliwością dla obsady, ale u siebie zauważyłam tego typu problemik

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

SPRZEDAM:

-akwarium 100x70x55, sump, stelaż, hydraulikę;

-lampa DIY 2x150W HQI + żarniki Reeflux;

-lampa DIY 8x T5 39W

-OR 3500

LINK DO TARGOWISKA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie, dlatego che kupic CREE, te z ktorych "robi" sie lampy :D

podwójny zysk:

1. faktycznie 18W z CREE da kopa;

2. bedzie na odcinku gdzie beda swiecic niebiesko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, że Royal Blue dają kopa :) po kieszeni też :D

Daj na nie 900 do 950 mA wtedy je lepiej wykorzystasz a jak dasz odpowiedni profil AL styknie pasywne chłodzenie.

Ja bym kupił jakiś zwykły zasilacz impulsowyna 24 V i driver 900 do 950 mA za 24 PLN - sześć sztuk zepniesz w jeden szereg - nic więcej nie potrzeba - chyba, że chcesz regulować mocą i mieć możliwość ich ściemniania wtedy dodatkowy układ w postaci zegara czasoego 10 PLN + regulator PWM 79 - tylko czy jest sens jak to nie będzie główne światło nad baniakiem (chyba, że reszta też już jest ściemniana;)

tych samoróbek z Allegro nie kupuj - Nika dobrze Ci radzi :D palą się jak lampki na choince a już jest po świętach więc musiałby by Ci leżeć do przyszłego roku

124x60x60 -> OW; sump 100x40x45, Odpieniacz stożek DIY by Sebastian z igłą Tunze, obieg NJ6000, cyrkulacja 6 x 6000 l/g (cztery załączane cyklicznie po dwie na przemian), oświetlenie LED 300W ściemniane DIY. Automatyczna dolewka Aqua Trend + zbiornik 100x12x45, 60 LR, 40 kg LS

Planowa automatyczna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.