Skocz do zawartości
Madej

Pytanie do SMK o vietkong.

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ten Twój vietkong prowadzi tylko działania inżynieryjne, czy też również militarne, czyli jak nazwa krewetki wskazuje, czy strzela?

Fajnie byłoby mieć takie fajne stworzenie w akwarium, jednak akwarium mam w domu i do tego w sypialni... i wszelkiej nocnej partyzantce musze powiedzień :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli zyje z rybka w symbiozie to raczej nie. Widzialem o nich program i ta krewetka jest calkowicie slepa! A pozatym nie wychyla sie raczej daleko z norki. Zreszta SMK Ci najlepiej odpowie.

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O, to by była dobra wiadomość. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma się czego obawiać. Mało co ją widać i wszędzie łazi z gobbym gdy już się pojawia. Fakt że jak jakaś padlinka leży to się nią szybko zajmuje - podobnie jak kraby, ale jest bardzo łagodna i nadzwyczaj płochliwa.

Jeśli chodzi o odgłos strzelania to jest go bardzo prosto zasymulować - walnij muszelką (pustą oczywiście no i bez przesady :) ) szybke akwarium od zewnątrz to będzie 99% wierność odgłosu krewety pistoletowej. Ja przez pierwszy miesiąc jak słyszałem ten odgłos to myślałem że kraby wchodzą gdzieś wysoko i spadają tłukąc się po drodze o szybke akwa - heh nie raz się zastanawiałem co one się tak łomoczą po tym akwa :)

Jedyne co jest irytujące to jest to że gdy kreweta prowadzi te swoje wykopaliska to masz pustynną burzę w akwarium. Dziś na przykład pół dnia coś kombinowała i miałem mleko w akwa. korale się pochowały, gąbka wyglądała jak beduin po ataku burzy piaskowej ale je oczyściłem strumieniem wody jak wszystko osiadło. Na całe szczęście nie robi tego wichru zbyt często - tak raz w miesiącu lub jak ją jakieś nowe plany budowlane najda gdy coś w akwa się pozmienia. Dziś impulsem było to że ukwiał się przeniosł w inne miejsce i miała nowe pole do popisu.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.