Skocz do zawartości
Gotterdammung

Szafka pod sump z boku akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

podsump.png

Uploaded with ImageShack.us

Życie mnie przekonało że sump to fajna sprawa i to nie zbieg okoliczności że wszyscy go mają... Warto naprawiać błędy młodości więc "wszyscy mają sumpa - chcę i ja!".

Otóż, Akwarium jak w stopce : 150x50x50 I sump stanie z boku.

Pytanie moje jest zaznaczone pytajnikami na wizualizacji mojego autorstwa. Jaką wysoką zrobić tą szafkę ? Z przyczyn technicznych spływ będzie przez jakieś piep$@(@$@# rury, więc grawitacyjnie, nędznie i słabo. Ze względu na pokrywę nie mam możliwości (i funduszy) na pudełko przelewowe (nie mogę wyjść z podziwu że kosztuje około 1000 zł ). Jeśli zaś mam kooperować z grawitacją, to może warto ją wspomóc. Na moją logikę, to np obniżenie poziomu "0" w sumpie o powiedzmy 15-20 cm wspomoże spływ wody z akwarium. A obiegówka powinna dać sobie radę z powrotem.

A i niżej położony sump pozwalałby się chyba łatwiej czyścić...

Pozdrawiam

Gotter

-UNDER CONSTRUCTION-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Witaj...Twoje pytanie bardzo wiaze sie z estetyka calosci a estetyka dla kazdego moze oznaczac cos innego...Tak patrzac na ten projekt to nie jest zle,tym bardziej ze mozesz postawic tam obok spory sump...kiedys przez krotki okres moj sump tez stal w szafie obok...Ja bym sugerowal zabudowanie tego sumpa na rowni z wysokoscia akwarium,wtedy raz ze mialbys mnostwo miejsca na wszystko i do wszystkiego a dwa to ze zaslonil bys ew. pudelko przelewowe (cos piszesz o jakiejs dziwnej cenie...dostaniesz duzo taniej w USA i to dwururowe albo ktos z forum Ci zrobi)...bedziesz musial miec mocniejsza pompe bo podejrzewam ze znajdzie sie po prawej stronie sumpa,choc mozesz przeprowadzic rury z overflowa do prawej czesci a obieg po lewej...z tego co wiem nie masz zadnych otworow w szkle,wiec teraz to troche za pozno przy takim litrazu...stawiam na dobre pudelko z dwoma rurami,w tym jedna jako rewizja,czyli dluzsza...Pozdrawiam...

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to bardzo dobrze :clapping Zlecę zrobienie ramy tak aby sump był na równi. A co do estetyki to ja to widzę troszkę inaczej. W konsekwencji z przodu będzie wielka płyta zasłaniająca sump, elektrykę pod sumpem (bo w tym miejscu postawię sobie szafkę sterowniczą) a wysoka na tyle na ile wysokie jest akwarium z pokrywą. Trzeba jeszcze pokombinować jak zrobić porządnie Obieg wody akwarium - sump - akwarium tak aby pompy się nie spaliły a i woda nie wylała.

Dzięki za info Iceberg!

-UNDER CONSTRUCTION-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Planuję podobne rozwiązanie - czy możesz opisać jak zaplanowałeś spływ wody do sumpa?

z góry dziękuje za odpowiedź,

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.