Skocz do zawartości
szaman

CubeProject, czyli co wybrać 43/64/81/91

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkie Morszczakówny i Morszczaków!

Po fazie akwarystyki słodkiej (od początku przeglądając obsady ;-) gupiki, brzanki, pielęgniczki, neonki, dyskowce, pyszczaki) przyszedł czas na morskie. Planuję przesiąść się z 240L malawi na morską kostkę. Po przeczytaniu mnogości fajnych postów, uwag w nich zawartych, mam kilka koncepcji, kilka pytań do Was, posiadaczy słonych baniaków, a nanokostek w szczególności.

Projekt 1

Akwarium 35x35x35 (43L)

Kaskada AquaClear 70

Coralia Nano

Dwie lampki Decolight AquaEl'a

Świetlówka Marine 10000K 11W

Świetlówka Actinic 20000K 11W

Grzałka 75W Jager

LS 9kg

LR 10kg

Projekt 2

Akwarium 40x40x40 (64L)

Kaskada AquaClear 70

Coralia Nano szt. 2

Dwie lampki Decolight AquaEl'a

Świetlówka Marine 10000K 11W

Grzałka 75W Jager

LS 9kg

LR 12kg

Projekt 3

Akwarium 45x45x40 (81L)

Kaskada AquaClear 70

Coralia Nano

Coralia 1

Trzy lampki Decolight AquaEl'a

Świetlówka Marine 10000K 11W 2 szt.

Grzałka 75W Jager

LS 9kg

LR 12-15kg

Odpieniacz nano na kostkę

Projekt 4

Akwarium 45x45x45 (91L)

Kaskada AquaClear 70

Coralia 1 szt. 2

Trzy lampki Decolight AquaEl'a

Świetlówka Marine 10000K 11W szt.2

Grzałka 75W Jager

LS 9kg

LR 15-20kg

Odpieniacz nano na kostkę

Rzut ogólny baniaka w zależności od lampek i odpieniacza, OK nie będą to kwadraty w przekroju, bo to tylko poglądowo ;-)

Dla projektu 1 i 2

-----Kaskada----

|.......................|

|xxxxMarine......|

|xxxxActinic......|

|.......................|

----------------

Dla projektu 3 i 4

-----Kaskada----

|ODP|...............|

|---...................|

|....Marinexxxxxx|

|xxxxActinic........|

|....Marinexxxxxx|

----------------

Odpieniacz (projekt 3 i 4) widziałbym taki na kostkę lipową (kwestia do dyskusji, czy DIY, czy kupiony np. AquaEl'a, czy inne dostępne w sieci, na allegro). Aby go nie było widać z boku, obudowałbym go dwoma paskami spienionego PVC; na kilka kropel silikonu do szyby i ze sobą w kancik, coś a' la komin, z tym, że wklejony od górnej krawędzi akwarium, ale nie do samego dna, bo woda z odpieniacza musi wypływać dołem i do niego być zaciągana przez bąbelki powietrza.

Uprzedzając pytania o szkło, dlaczego nie baniak firmowy AquaEl'a Nano Reef 30, odpowiadam, że mam zamiar postawić szkło w optiwhite i większe, niż to firmowe. Baniak nakryty szybką 2mm z odpowiednimi wycięciami.

Jako, że w sprzedaży nie występują same lampki Duolight AquaEl'a na dwie świetlówki, posiłkować się mam zamiar dwoma lub trzema osobnymi modułami Decolight na pojedyncza świetlówki (te można kupić) i świetlówkami Marine 10000K i Actinic 20000K. Ma to tę zaletę, że pozwoli je rozstawić na pożądaną odległość, a rozdzielność lampek pozwoli podłączyć je pod dwa, trzy zegary i uruchamiać partiami, symulując zmienne natężenie światła w ciągu dnia.

Kaskada AC 70. Wiem z doświadczenia, że sprzęt Aqua Clear jest bardzo cichy, czego o FZN nie można powiedzieć. Miałem jako dodatkowy filtr w 240L malawi właśnie FZN3 i po ok. 8 miesiącach wirnik wzbudzał się do wibracji, mimo regularnych przeglądów, przesmarowań. Na terkoczeniu skończył i został wywalony z mieszkania, jako nieakceptowalny. A używana kiedyś kaskada AC nie była słyszalna, trzeba było patrzeć na powierzchnię wody. Poza tym AC ma jedną dużą komorę i jedną dużą wylewkę, co mi bardziej odpowiada w projekcie. Zastanawiam się wszak, jaką ośkę ma AC, czy stalową, czy ceramiczną. Przewagą FZN, niestety ;-) jest ceramiczna ośka.

Na dno, pod LR i LS mam zamiar dać płytkę 2-3mm spienionego PVC, przyklejonego do dna silikonem, tak, aby nic nie mogło dostać się pod powierzchnię.

Pytania do Was - zakładając, że mam miejsce na wszystkie wymiary dna, który projekt ma wg Was sens. Chodzi mi o kwestie związane ze światłem, odpieniaczem, cyrkulacją, LR i LS.

1. Czy dla słupa cieczy 40cm wystarczą dwie lampki 11W, czy lepiej dać trzy? Da to 22W/43L, 22W/64L lub 33W/64L, 33W/81L.

2. Czy dla słupa cieczy 45cm dadzą radę trzy lampki 11W? Da to 33W/91L.

3. Czy akwa 81/91L można pociągnąć tylko na podmianach wody 10% co tydzień, czy raczej musi dla takiego litrażu być w akwa dpieniacz?

4. Co sądzicie o zakryciu odpieniacza czymś a' la kominem z PVC, aby go nie było widać, ale z dostępem wody do komory odpieniacza?

5. Co sądzicie o ilościach LR w zależności od objętości baniaka? Czy w #2-4 aby nie za mało LS na dno?

Bardzo proszę o uwagi i komentarze do załączonych propozycji.

Pozdrawiam

Szaman z Wrocka

PS. Nie ukrywam, że bardzo chętnie nawiązałbym kontakt z posiadaczami słonych baniaków z Wrocławia, aby spotkać się i obejrzeć coś takiego na żywo u kogoś w domu, pogadać, zapytać...;-)

RO+DI, TDS, Koralia Nano 900, AquaClear50, grzałka 50W TetraTEC, sól IO, salimetr JBL, testów na razie brak

Nano Reef 30, 3,5kg LR, 4,5kg LS

Start 20.10.2011 wątek tutaj

szaman.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- coz, im wieksze akwarium, tym latwiej zapanowac na parametrami, wiec 91l

- na pewno planujesz za malo swiatla, do kazdej kostki;

- odpieniacz by sie przydal, poszukaj czegos hang-on Deltec MCE300;

- LS 9 kg, o ile nie planujesz DSB, bedzie az nadto...

- co do LR, zalezy jaka filtracje zastosujesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Napewno juz wyczytales, ze potrzeba ok 1W/l wody. Czyli pkt 1 i 2 sa za slabe.

Pkt3; podmiany swoja droga a odpieniacz swoja chyba, ze zrezygnujesz z ryb i karmienia. Taki na kostke to zabawka.

4) Dlaczego nie przelew i sump w szafce ? Nic nie trzeba bedzie zakrywac, znajdzie sie miejsce na normalny odpieniacz i cala reszte ?

5)LR ok 15% objetosci zbiornika.

Jesli masz miejsce to stawiaj akwarium jak najwieksze, bedzie stabilniejsze.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, wiedziałem, że Stani zaproponuje sumpa :googleye

LS wystarczy w każdym przypadku.

Nie myślałeś, żeby pokombinować z LEDami? Światła słabiutko zaplanowałeś, chyba że do bardzo niewymagających zwierzaków. Jaką obsadę planujesz?

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#313946 Stani :

... ze potrzeba ok 1W/l wody. Czyli pkt 1 i 2 sa za slabe.

...Dlaczego nie przelew i sump w szafce ? Nic nie trzeba bedzie zakrywac, znajdzie sie miejsce na normalny odpieniacz i cala reszte ?

OK, w takim razie jak wytłumaczysz działające kostki AquaEl'a, taki Nano Reef 30 ma ok. 30L, a ma światła 22W, co daje współczynnik 0,73W/L?

Na obieg z sumpem na razie nie mam miejsca. Docelowo, w jakimś większym zbiorniku.

Szaman

RO+DI, TDS, Koralia Nano 900, AquaClear50, grzałka 50W TetraTEC, sól IO, salimetr JBL, testów na razie brak

szaman.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#313952 kapuhy :

Nie myślałeś, żeby pokombinować z LEDami? Światła słabiutko zaplanowałeś, chyba że do bardzo niewymagających zwierzaków. Jaką obsadę planujesz?

Miękasy głównie. Generalnie to, co może w takich kostkach się utrzymać. Pewnie jakieś krewetki, kraby, może jakieś dające się utrzymać rozgwiazdy. Z rybek jakaś babka, błazenki.

Szaman

szaman.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie spotkalem dzialajacego AquaEla.:googleye To sa nowe zabawki i zadna nie jest na tyle "stara" zeby powiedziec, ze dziala. Po pieciu latach sie okaze. Poza tym, w zadnym przypadku to nie jest litraz dla poczatkujacego.

Wspolczynnik 0,7/l jest dla korali miekkich ok.

33 W/ 91 l to troche mniej.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób jak mówi 11 i 12 przykazanie, ukryte przez Templariuszy :

11. Solniczkę postawisz możliwie dużą

12. Nie rób solniczki bez sumpa, albowiem ta razi oblicze Boga

-UNDER CONSTRUCTION-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiornik minimum 60cm dlugosci zeby pasowal pod swietlowki t5 24w.

Dlaczego,ano dlatego ze jest to typ oswietlenia duzo bardziej popularny niz oswietlenie kompaktowe.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#314007 Peniek :

Zbiornik minimum 60cm dlugosci zeby pasowal pod swietlowki t5 24w.

Dlaczego,ano dlatego ze jest to typ oswietlenia duzo bardziej popularny niz oswietlenie kompaktowe.

Peńku, napisałem, że w grę wchodzi wymiar od 35 do 45, więc nie rozumiem Twojej odpowiedzi. Gdybym planował szkło powiedzmy 60x30x30, to brałbym pod uwagę T5 24W. A w moich planach będę brał opod uwagę lampki AquaEl'a, skoro są lampki uzupełniające w sprzedaży.

Szaman

szaman.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rob jak uwazasz.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze 45x45x45 i HQI 150W 20000K ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#314015 Stani :

Moze 45x45x45 i HQI 150W 20000K ?

Myślałem o HQI, choć bardziej skłaniałbym się do oświetlenia LED na diodach Cree. Tak sobie myślę, że do takiego baniaka 91L to by wystarczyło ok. 20-25 diód, licząc, że na diodach będzie 2W na każdej (czyli nie max. 3W, jakie można uzyskać - oszczędność = żywotność), a na baniak oświetlany na diodach wystarczy ok. 0,5W/L.

Szaman

szaman.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#313993 Stani :

Nie spotkalem dzialajacego AquaEla.:googleye To sa nowe zabawki i zadna nie jest na tyle "stara" zeby powiedziec, ze dziala. Po pieciu latach sie okaze. Poza tym, w zadnym przypadku to nie jest litraz dla poczatkujacego.

Wspolczynnik 0,7/l jest dla korali miekkich ok.

33 W/ 91 l to troche mniej.

Pozdrawiam

A ten wątek z Nano Reef 30 AquaEl'a? OK, nie ma to 5 lat, ale dwa miesiące i wygląda ładnie. A ja chciałbym dać do baniaka, no może nie do tego 91L, tylko mniejszego więcej światła, niż w oryginale. Jakoś się tu Kolega Stani zachwyca, a mnie krytykuje ;-) Dobra, pomyślę jeszcze. Wiem, że kostka na start, to duże ryzyko.

Szaman

szaman.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium jest bardzo ladne, ale narazie srednio pada tam jedna ryba miesiecznie... Ono dla blazenkow jest po prostu za male. Czy jesli chcesz taki maly zbiornik to nie mozesz zrezygnowac z ryb ? Juz tylu z nas popelnilo takie bledy, wiec moze Ty je ominiesz ?

Poczytaj tez o kombinacjach z odpieniaczami, w lecie dojda skoki temperatury, zadzumiona powierzchnia wody, niedotlenienie, niskie pH, glony itd.

Przeciez nie pisze tak po to, zebys zrezygnowal z tego hobby. Pytasz to odpowiadam. Kazdy Ci podpowie, ze im wieksze akwarium, tym bedzie stabilniej i drozej. A kto ma akwarium z sumpem odpowie, ze AquaEl jest bardzo trudny w prowadzeniu, ale mozliwy.

Oszczednie tez moze byc ale bez przesady. :googleye

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#314041 Stani :

Przeciez nie pisze tak po to, zebys zrezygnowal z tego hobby. Pytasz to odpowiadam. Kazdy Ci podpowie, ze im wieksze akwarium, tym bedzie stabilniej i drozej. A kto ma akwarium z sumpem odpowie, ze AquaEl jest bardzo trudny w prowadzeniu, ale mozliwy.

Oszczednie tez moze byc ale bez przesady. :googleye

Super uwagi. Masz rację. Lepiej zrezygnować w malutkim z rybek, a skupić się na miękasach. Nadal biję się z myślami, pomysłami, czytam i pytam ;-) Wiem, że im większe tym lepsze, stabilniejsze, bardziej wybaczające. Nic, trzeba dalej kombinować. Na razie nie wydaję żadnej kasy, po prostu koncepcyjnie kombinuję, jak zrobić dobre akwarium.

Pozdrawiam

Szaman

szaman.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.