Skocz do zawartości
sewer

Glon bąbelkowy

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem od znajomego kawałek skałki z ukwiałem. Ukwiał sobie poszedł a zostały bąbelki. Co z nim począć? Raczej się nie rozprzestrzeniają ale zauważyłem w innym miejscu jeszcze jeden. Tą skałkę z większą ilością bez problemu wyciągnę ale tą z pojedynczym , byłby kłopot.

Powinienem ich się pozbyć. Ekstrakcja...-)?

5796-zdjecie bombelki.jpg5796-zdjecie bombelki1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wywal całą skałkę. Dobrze Ci radzę , później nie dasz rady tego opanować. Tylko ich czasami nie przekłuwaj bo rozsiejesz to po całym zbiorniku.

Śpiesz się powoli...

56_1245071123.gif

beztytuubvb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym proponował jakiegoś naturalnego gloniżercę - nie jestem pewny ale chyba krab Mitrax dałby radę. Odkąd mam go w swoim akwarium to pozbyłem sie tych glonów

540l + sump 270l, LR 120kg, oświetlenie 10xT5 54w, odpieniacz Deltec AP 902, Grotech TEC III, IV, IV, Tunze Multicontroler 7095, obieg New-Jet 4500, metoda Ballinga, VSV,

Teco TR 20, Nano 83, F93, start 22-05-2010

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest valonia wywal to albo wysusz lub wygotuj skalę,tak jak ci radzi Margo.

Znam osoby które z tym walczyły i skończyło się na zmianie skały

Zbiornik Zlikwidowany:((Ale jeszcze tu wrócę:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Metalowa szczotka, skale pod kran i poszoruj. Moze przynajmniej bakterie wewnatrz przezyja.

Ten pojedynczy babelek tez delikatnie zdejmij (wylacz cyrkulacje, zeby Ci nie uciekl).:waving

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z mitraxem różnie bywa . Ja proponuje wywalić tą skałkę a tą pojedynczą bańkę usunąć poza akwa (bardzo delikatnie aby nie uszkodzić).

Śpiesz się powoli...

56_1245071123.gif

beztytuubvb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Badziewie usunięte... :waving Szkoda tej skałki bo ładna płaska. Byłaby na półeczkę. Pomyślę czy jej nie poszorować zgodnie z sugestią Staniego.

Przy wyciąganiu mi delikatnie w palcach "zmiękł" ten pojedynczy. Mocno był osadzony i musiałem trochę nim poruszać żeby się puścił ... Nie wyglądało żeby coś do wody wyleciało. Będę obserwował

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Palcami nie polecam . Prawdopodobnie rozsiałeś to ale okaże się to za jakiś czas . Jeśli się pokaże to staraj się to wydłubać u podstawy nie tykając bańki .

Śpiesz się powoli...

56_1245071123.gif

beztytuubvb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem mega delikatny ale sie dziad przyssał porządnie...

Skałke jednak wyrzucilem bo ilość bąbli była niemilosierna.

Znalazłem jeszcze jednego ale jest we wglebieniu i nie mam sie jak tam dostać bez uszkodzenia delikwenta :waving.

Następnym razem ( oby nie było następnego razu) będę używał narzędzi ( szczypce i palnik ...:waving )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dieter25

Wiesz powiem tak kupiłem kiedyś szczepki z tym dziadostwem,wsadziłem do akwa i rano patrzę a tu skałka czyściutka ,a wszystko to wykonał mój mitraxik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytajcie Danego ile z tym walczy,mitraxy nic nie pomogło bo jak je ruszał to się rozsiewały.

Ja kiedyś kupiłem na forum dwa korale z tym badziewiem to je musiałem połamać.

Zbiornik Zlikwidowany:((Ale jeszcze tu wrócę:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.