Skocz do zawartości
Skwara

375 litrow by Skwara

Rekomendowane odpowiedzi

witam

zbiornik ma 150x50x50 szyby przod i lewy bok opti

stoi na stelazu z profili 30mm

szafke robilem sam wiec jest do bani ale jest

w szafce siedzi sobie sum-p o pojemnosci 140 litrow z komora na refugium

odpieniacz to zrobiony przez Darka MBK 160 na pompie PSK 2500 i pieni piknie

obieg to Eheim jakistam duzo cyferek strasznie glosny ,musze na cos zmienic

wczesniej mialem inne odpieniacze i nie slyszalem obiegowki wiec byla cicha

teraz nie slysze odpieniacza wiec pompa wyje

na obieg skladaja sie 2x Hydor 5 + Tuzne 6045 za skala

czeka nie mnie jeszcze nanaowavebox ale malzonka nie moze sie ruszyc do Gdyni zeby odebrac moj prezent gwiazdkowy :/

lampa to 2x150wat + 4x54w + nocne na zarnikach i swietlowkach FM

dolewka to tunze water level costam + zbiornik 30litrow

baniak w tej formie ma 4 miesiace

poprzednio byla Sera Marin odziedziczona po bracie a ze utrzymanie stabilnych parametrow w takiej solniczce to wyzsza sztuka postanowilem przejsc na wiekszy zbiornik

teraz jest duzo lepiej jesli chodzi o stabilnosc

zbiornik dojrzal na wodzie z innego baniaka wiec czesc etapow dojrzewania mnie minela

skala takze byla z innego dzialajacego zbiornika

nie ukladalem jakos specjalnie tej skaly bo lubie artystyczny bajzel

wrzucilem troche poprzestawialem i bylo jak jest

mi sie podoba a to chyba najwazniejsze :googleye

sumpa klejilem sam wiec zdjec nie bedzie ,a ze kupilem silikon w tubce a nie do wyciskania wiec standartowo jest artystyczny bajzel

produkuje sie tutaj bo za namowa Seby kupilem sobie aparat Zorka 5 by pierdyknac pare zdjec

niestety nie posluchalem go do konca i zamiast Canona 40 kupilem kompaktowego Olympusa SP590

dlaczego? dlatego iz jestem kompletnym i niezaprzeczalnie nawiekszym polskim antytalentem jesli chodzi o zdjecia

robiac memu bratu na slubie zdjecia pstrykalem ,pstrykalem a jak sie msza skonczyla to sie okazalo ze zapomnialem filmu wlozyc:/

najpierw naucze sie pstrykac tym Olympusem a potem kupie cos lepszego (jesli kiedykolwiek mi sie to uda)

a teraz pokaz mojich perfekcyjnie skopanych zdjec

baniak od frontu

P1302261.jpg

P1302266.jpg

P1302275.jpg

P1302280.jpg

P1302222.jpg

P1302223.jpg

a teraz moje ulubione zwierzaki

P1302227.jpg

P1302249.jpg

P1302292.jpg

P1302264.jpg

OW 150x50x50,sump160l. 2x150w+4x54w, BK160 by Darek, pompa OR3500, Koralie5 x 2 plus masa innych potrzebnosci, PUSTOSC WIDZE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akwa super ale z tym układaniem skały to chyba trochę czarujesz bo wygląda super.

Ps SKWARA to może twoję nazwisko?? czy tylko pseudo??

330l: 100/60/55 optiwhite + sump , oświetlenie: 8x39 ATI Powermodule Obieg: RD 3500 odpieniacz: Bubble King Supermarines 200 Filtr:poompa NJ2300+deltec FR 509 +filtr NP-reducing BioPellets dolewka: Dr Witt + Eheim compact 300

cyrkulacja:2xkoralia 4+1x koralia 3: skała ok 50kg. Start 17.05.2010 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no fajnie, a jak Seb doradza to znaczy, że będzie jeszcze lepiej :googleye

PozdrT

zbiornik 90x42x45+sump; odpieniacz Deltec APH525; oświetlenie T5:2x39W+ 90W LED; wystartowało 11.08.2009; moja wiedza dojrzewa razem z akwarium

MOJE AKWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmotywowany przez panow S i P z Gdyni postanowilem zakupic lepszy sprzet fotograficzny

akurat trafil sie Nikkon d90 wiec przyszla pora na nauke

przez nastepne 4 dni probowalem ustawic ten aparat ... Seba tez probowal ... i nic

lipa bo niemoglismy ustawic autofokusa

aparat lapal ostrosc w sobie tylko znanym miejscu czyli akurat nie tam gdzie chcialem :/

nikt nie potrafil tego ustawic ... dopiero moj 7 letni syn cos poprzestawial i dziala ).(

chcial porobic zdjecia swoim samochodzikom walczacym z bioniclami

nie pokarze tych zdjec bo robi duzo lepiej odemnie i mi wstyd

wracajac do akwarium

zmotywowany waszymi perfekcyjnymi fotami zasiadlem z aparatem przed akwarium

no i sie zaczelo ....

szorowanie szyb 15 min potem polgodziny na usuniecie smug

usuwanie glonow 15 czekanie az sie woda wyklaruje 30min

wiec po tych prawie 2 godzinach bylem juz tak zmeczony ze poszedlem spac

na nastepny dzien stwierdzilem ze jak na zlosc cala czynnosc trzeba powtorzyc bo jednak nie bylem zbyt dokladny ...

tym razem jak w carefour express czyszczenie 40 min

potem drink fajka w lapy i podziwianie efektu

i dalej zdjec mi sie niechcialo robic

po 4 drinku sie przemoglem

DSC_0143.jpg

tak bardzo bylem zachwycony tym ze nic mi sie nie rozmazalo ze zrobilem ponad 600 zdjec az padla bateria

DSC_0144.jpg

moja ulubiona ryba , jest z nami dosc krotko bo jakis tydzien ale zachwyca swoim zachowaniem, pomimo obaw ze bedzie cos skuba z korali jakos sie przemoglem i uwazam ze to jeden z najlepszych moich zakupow

je wlasciwie wszystko od lasonoga przez artemie do glonow, nie boi sie starszych bywalcow i generalnie stanowi pierwszy plan w baniaku

DSC_0151.jpg

nastepny pupil, je z reki podplywa do glaskania a jak jest glodny to pluje woda

DSC_0155.jpg

a to jest jedna z mojej pary koparek , kupilem ja w sklepie w ktorym nikt nie wiedzial co to za ryba

kiedys czytalem o nich ze najlepiej zachowuja sie trzymane w parze i tak jest choc sa juz dorosle to jednak tylko na samym poczatku probowaly ustawiac jakis porzadek miedzy soba zeby juz nastepnego dnia siedziec razem w jednej wykopanej pod skala dziupli. Teraz pod kazdym kawalkiem skaly lub korala mam taka dziuple

zachowuja sie jak emeryci w sumie nie jest to im potrzebne ale nie wiadomo kiedy moze sie przydac

wiec maja te norki wszedzie , jedzy wszystko mrozonki zywego lasonoga platki glony itd...

DSC_0184.jpg

DSC_0188.jpg

moja parka blaznow jest zabojca korali , maja na koncie juz napre lps w tym calkiem spora gonipore ale najlepiej czuja sie w kseni samica ma jakies 10cm a samiec jakies 8 , sa u mnie jakies 3 lata i oprocz koralofobi sa bezproblemowymi mieszkancami akwarium

DSC_0183.jpg

DSC_0174.jpg

moja mobilna stacja uzdatniania skaly i szyb , mam takie 2 od 3 lat i nie wyobrazam sobie ze mozna miec akwarium morskie bez nich ,szkoda tylko ze nie jedza majano ani aiptasi no ale coz niemozna miec wszystkiego

DSC_0177.jpg

to jest moj Kazio , jest mistrzem swiata i okolic w draznieniu sasiadow , obojetnie gdzie bedzie stal wiadomo ze poparzy najblizszego sasiada , czasami podczas karmienia mam wrazenie ze posiada w srodku takie male wrotki bo chyba sie przesuwa na tej skale no ale moze to kwestia za duzej ilosci plynow w moim organizmie

DSC_0187.jpg

to jest Jasio niema co za duzo o nim pisac bo kazdy go zna, liczy sie fakt ze zawsze wroci na swoje miejsce niewazne gdzie bym go nie przestawil, nazwalem go Kazio bo Boomerang by glupio brzmialo

DSC_0171.jpg

jeszcze niemam imienia poniewarz mieszkam tu bardzo krotko, podoba mi sie tu chodz troche przeraza mnie moj wlasciciel ktory stara sie obserwowac kazdy moj ruch a jak podplywam do jakiegos korala to moj pana cos tam krzyczy i boje sie ze zaraz padnie bo mu sie jakas zylka w glowie otworzy , wiec narazie siedze sobie w skale i malo co mnie widac . no ale jeszcze troche i bedzie mnie DUZO

DSC_0196.jpg

DSC_0197.jpg

o i least but not last moj slynny juz sump

DSC_0200.jpg

i zblizenie na Darkowego BK160

DSC_0198.jpg

wiecej niechce mi sie juz pisac bo jestem na dyzurze i mam ciezka noc przed soba wiec musze sie wyspac

btw nicka Skwara mam od tego ze zawsze jak pracuje topotem na sali czuc swad jak przy grillu :nono

OW 150x50x50,sump160l. 2x150w+4x54w, BK160 by Darek, pompa OR3500, Koralie5 x 2 plus masa innych potrzebnosci, PUSTOSC WIDZE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmotywowany przez panow S i P z Gdyni postanowilem zakupic lepszy sprzet fotograficzny

akurat trafil sie Nikkon d90 wiec przyszla pora na nauke

przez nastepne 4 dni probowalem ustawic ten aparat ... Seba tez probowal ... i nic

lipa bo niemoglismy ustawic autofokusa

aparat lapal ostrosc w sobie tylko znanym miejscu czyli akurat nie tam gdzie chcialem :/

nikt nie potrafil tego ustawic ... dopiero moj 7 letni syn cos poprzestawial i dziala ).(

chcial porobic zdjecia swoim samochodzikom walczacym z bioniclami

nie pokarze tych zdjec bo robi duzo lepiej odemnie i mi wstyd

wracajac do akwarium

zmotywowany waszymi perfekcyjnymi fotami zasiadlem z aparatem przed akwarium

no i sie zaczelo ....

szorowanie szyb 15 min potem polgodziny na usuniecie smug

usuwanie glonow 15 czekanie az sie woda wyklaruje 30min

wiec po tych prawie 2 godzinach bylem juz tak zmeczony ze poszedlem spac

na nastepny dzien stwierdzilem ze jak na zlosc cala czynnosc trzeba powtorzyc bo jednak nie bylem zbyt dokladny ...

tym razem jak w carefour express czyszczenie 40 min

potem drink fajka w lapy i podziwianie efektu

i dalej zdjec mi sie niechcialo robic

po 4 drinku sie przemoglem

DSC_0143.jpg

tak bardzo bylem zachwycony tym ze nic mi sie nie rozmazalo ze zrobilem ponad 600 zdjec az padla bateria

DSC_0144.jpg

moja ulubiona ryba , jest z nami dosc krotko bo jakis tydzien ale zachwyca swoim zachowaniem, pomimo obaw ze bedzie cos skuba z korali jakos sie przemoglem i uwazam ze to jeden z najlepszych moich zakupow

je wlasciwie wszystko od lasonoga przez artemie do glonow, nie boi sie starszych bywalcow i generalnie stanowi pierwszy plan w baniaku

DSC_0151.jpg

nastepny pupil, je z reki podplywa do glaskania a jak jest glodny to pluje woda

DSC_0155.jpg

a to jest jedna z mojej pary koparek , kupilem ja w sklepie w ktorym nikt nie wiedzial co to za ryba

kiedys czytalem o nich ze najlepiej zachowuja sie trzymane w parze i tak jest choc sa juz dorosle to jednak tylko na samym poczatku probowaly ustawiac jakis porzadek miedzy soba zeby juz nastepnego dnia siedziec razem w jednej wykopanej pod skala dziupli. Teraz pod kazdym kawalkiem skaly lub korala mam taka dziuple

zachowuja sie jak emeryci w sumie nie jest to im potrzebne ale nie wiadomo kiedy moze sie przydac

wiec maja te norki wszedzie , jedzy wszystko mrozonki zywego lasonoga platki glony itd...

DSC_0184.jpg

DSC_0188.jpg

moja parka blaznow jest zabojca korali , maja na koncie juz napre lps w tym calkiem spora gonipore ale najlepiej czuja sie w kseni samica ma jakies 10cm a samiec jakies 8 , sa u mnie jakies 3 lata i oprocz koralofobi sa bezproblemowymi mieszkancami akwarium

DSC_0183.jpg

DSC_0174.jpg

moja mobilna stacja uzdatniania skaly i szyb , mam takie 2 od 3 lat i nie wyobrazam sobie ze mozna miec akwarium morskie bez nich ,szkoda tylko ze nie jedza majano ani aiptasi no ale coz niemozna miec wszystkiego

DSC_0177.jpg

to jest moj Kazio , jest mistrzem swiata i okolic w draznieniu sasiadow , obojetnie gdzie bedzie stal wiadomo ze poparzy najblizszego sasiada , czasami podczas karmienia mam wrazenie ze posiada w srodku takie male wrotki bo chyba sie przesuwa na tej skale no ale moze to kwestia za duzej ilosci plynow w moim organizmie

DSC_0187.jpg

to jest Jasio niema co za duzo o nim pisac bo kazdy go zna, liczy sie fakt ze zawsze wroci na swoje miejsce niewazne gdzie bym go nie przestawil, nazwalem go Kazio bo Boomerang by glupio brzmialo

DSC_0171.jpg

jeszcze niemam imienia poniewarz mieszkam tu bardzo krotko, podoba mi sie tu chodz troche przeraza mnie moj wlasciciel ktory stara sie obserwowac kazdy moj ruch a jak podplywam do jakiegos korala to moj pana cos tam krzyczy i boje sie ze zaraz padnie bo mu sie jakas zylka w glowie otworzy , wiec narazie siedze sobie w skale i malo co mnie widac . no ale jeszcze troche i bedzie mnie DUZO

DSC_0196.jpg

DSC_0197.jpg

o i least but not last moj slynny juz sump

DSC_0200.jpg

i zblizenie na Darkowego BK160

DSC_0198.jpg

wiecej niechce mi sie juz pisac bo jestem na dyzurze i mam ciezka noc przed soba wiec musze sie wyspac

btw nicka Skwara mam od tego ze zawsze jak pracuje topotem na sali czuc swad jak przy grillu :waving

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.