Skocz do zawartości
Luk

Czy "uruchamiać" filtr od nowa ??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Od jakiegoś czasu dręczy mnie pytanie. Mam już akwa w domu i mam też Fluvala 404 którego chciałbym kiedyś tam może przeznaczyć do mojej nano-rafy. W tej chwili filtr ten pracuje w akwa słodkowodnym i jest "dojrzały" i tu moje pytanie:

Czy mógłbym taki filtr (po oczywiście "prawie idealnym" przepłukaniu) podłączyć do świeżego nano ?? Czy powinienem wręcz na mus wyczyścić go dokładnie, wypłukac wielokrotnie wyparzyz w gorącej wodzie i takie tam zabiegi aby jakieś świństwo nie przedostało sie do zakładanej nano-rafki ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..pytam jako totalny laik oczywiście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posłuchaj jak by to było fish only to od biedy może być- ale jako tylko filtracja mechaniczna. Do rafy nie wiem czy ktokolwiek stosuje filtry zew. Na twoim miejscu sprzedałbym Fluvala i za tą kase zrobił sumpa bądź panel- raczej panel bo małe akwa, zostanie Ci może jeszcze kasy:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A najlepiej wklej sobie komin na jakiś wydajny odpieniacz(aby go zasłonić) Kup dużo skały (jak na ten litraż:)) i jedź na berlinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok kwestie filtra zewnętrznego w morskim juz znam.

A jak sie ma "przekładanie" takowego FiLTRA albo głównie jego "biogatych" gąbek do morskiego.

Albo inaczej powiedzmy że mam nano i jako filtr mam w nim panel z odpieniaczem itd. Likwiduje inne akwa (ale słodkowodne) i gąbki z takiego słodkowodnego filtra wkładam do panela. oto mi konkretnie chodzi - czy można przekładac BAKTERIE NITRYFIKACYJE ze słodkiego do morskiego akwa.

tak tylko pytam. bo jak mozna, to jest to okazja do "zaoszczędzenia czasu" na to, aby funkiel nówka filterek ze sklepu dopiero co przytargany "zaopatrzył" sie w pożyteczne bakterie - bo takie dojzrwanie filtra też trwaw nowiuśkim akwa kupe czsu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem że "Berlin" to filtracja oparta na samej żywej skale i PORZĄDNYM odpieniaczu tak ??

A nawet i w takim filtrze, jak dołożyć kilka gąbek to pójdzie na plus przecież dla naszego akwa anie na minus. A może sie myle ?? Jak tak to uargumentujcie dlaczego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Luk, nie uda Ci się przenieść bakterii nitryfikacyjnych ze słodkiego do słonego akwarium bo one tego po prostu nie przeżyją. Pochodzą z innego świata. Na pewno się spotkałeś z metodą leczenia ryb słodkowodnych polegającą na kąpielach w słonej wodzie. W drugą stronę też to działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
rs :

@Luk, nie uda Ci się przenieść bakterii nitryfikacyjnych ze słodkiego do słonego akwarium bo one tego po prostu nie przeżyją.

I to właśnie chciałem usłyszeć - dzieki

P.S. Trofci i Frontoz nei sprzedaje, mam tylko Fluvala 404 którego mógłbym odpiąć i zapiąć do ewentualnej nano-rafy.

Dzieki za info

P.S. patrzcie no a myślałem że przżyją te biobakterie - niby te same a jednak inne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rozumiem że "Berlin" to filtracja oparta na samej żywej skale i PORZĄDNYM odpieniaczu tak ?

- Jeżeli zapewnisz dobre oswietlenie, cyrkulacje, wydajny odpieniacz i dużą ilość żywej skały, a po drodze nic nie zwalisz to będzie na cacy.

Jaki to będzie baniak(pojemność)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

planuje 80 L. Tak jak pisze poniżej :D

Jakiś panel filtracyjny sobie skleje i za baniakiem ustawie - tak przynajmniej teraz planuje.

Moje akwa:

Wys 36 cm

dł 60

szer 40.

I skoro juz taki sposób filtracji mi kolego podpowiadasz to powiedz mi jakie oświetlenie mi przy tej wysokości proponujesz. Nadmienie iż zamierzam miec w akwa głównie jakieś korale (na początek apitasie:D)miękkie, raczej te dla "początkujących". Ogólnie chciałbym mieć żywą skałę z całą fantastyczną resztą która może mieszkać na niej, jakieś falujące ukwiały itp. (bardzo kręcą mnie kolorowe rurówki) myśle również nad jakąś Strzykwą a z ryb to planuje ewntualnie (jak juz wsio mi dojrzeje oczywiście) jakieś 2 Amfipriony Ocelaris, 1 Zebrasoma i jakiegoś Ślizga (tak sie chyba nazywa) I jeśli mógłbym w takim małym akwa, takie rybcie mieć (bo to chyba troche mało te 80 litrów na tyle korali dla ewentualnego Berlina + takie ryby) to już bym był wsio uchachany :D:):D

Jeśli chodzi o oświetlenie to początkowo myślałem nad HQI + T5 aktynika ale jeden "forumowicz" odradził mi HQI na tak małe akwa i dodał iż same T5 wystarczy. A Ty kolego jak sądzisz??

Kto ma chęć cosik napisać na powyższy temat lub jakiegoś linka wklepać to bardzo będę chepi.

P.S. Czy te żyjątka jakie tu wymieniłem mogą żyż razem ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy te żyjątka jakie tu wymieniłem mogą żyż razem ??

Mogą, ale nie w planowanym przez Ciebie akwarium:) Zebrasomę proponuję odpuścić-będzie jej za ciasno,chyba, że będziesz ją mógł przełożyć do większego akwarium jak urośnie. T5 to chyba dobry wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luk- ja bym na twoim miejscu kupił statecznik elektroniczny 4 po 24W i kupić 4 swietlówki T5(3 białe i 1 aktynikę) na korale.pl możesz taki kupić za 100zł:)

zebrasoma będzie za duża, chyba że tak jak Rs napisał przeniesiesz ją później do większego akwa.

Zamiast zebrasomy polecam jakiegoś centropyge choć i tak troszkę za mały banmiak, ale jakiś mniejszy gat. będzie ok, a już na 100% lepiej niż zebra.

P.s jakby cos to dzwoń na infolinie dla początkujących(na dole):)

Pozdr Olek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok THX za porade. wolałbym Cie kolego np. na GG złapać (z wiadomych powodów:D) bo na takie tematy to ja mógłbym godzinami rozmawiać.

Chciałbym spytać jedną rzecz: czy przy takim układzie 4xT5 uzyskam takie "plamy świetlne" na skale i dnie akwa jak przy HQI ? Pewnie nie. A z drugiej strony musze powiedzieć iż widziałem akwa oświetlone HQI 10.000K i inne oświetlone HQI + T5 i bardzo mi sie taki 1 i 2-gi układ podoba-znaczy się, barwa światła i kolory z akwa są urzekające (jak dlamnie) aczkolwiek, prawde mówiąc to na własne oczy widziałem kilka tylko akwariów morskich więc niebardzo mam z czego wybrać -nigdy nie widziałem na żywo akwa oświetlonego samymi tylko T5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.