Skocz do zawartości
darekkuku

Ro a Krzemiany

Rekomendowane odpowiedzi

Jak macie rozwiązany problem występowania krzemianów po RO . Zauważyłem u siebie ,że coraz bardziej rdzawa woda zaczyna lecieć w rurach. Po wyprodukowaniu ok 75l czystej wody ,prefiltr z watą już nadaje się do śmieci (leci z niego sama rdza). W akwa zaczyna mi od pewnego czsu "rdzewieć piach" . Czy zastosować jakiś absorbent(jaki?) przed DI,czy po, czy w akwa?Jak macie rozwiązane to u siebie?

Dzieki a pomoc

360l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale czy rdzawy kolor to nie nadmiar zelaza? W wodzie ze studni dosc czesty, w wodociagu nie powinien raczej wystepowac.

pozdrawiam Mateusz

140l z panelem, Kessil 360W, Tunze 9012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jesteś pewny, że to krzemiany (najlepiej zrób test wody po RO i po RO/DI), to wrzuć absorbent za osmozą, ale przed żywicą. Inaczej będziesz musiał często wymieniać wkłady w DI.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak , z prefiltra leje się ruda woda i rudo na piasku zaczyna się robić. I żywicę w DI też dość często wymieniam

Ok poczytałem w archiwum i już mam plan :clowning dzięki za odpowiedzi. Temat do zamknięcia (wielokrotnie wałkowany) :) Sorry,że nie poczytałem przed założeniem tematu ,ale lepiej późno niż wcale :)

pkt. 6 Regulaminu

360l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.