Skocz do zawartości
harnas

Akwarium bez odpieniacza

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie dokonalem przerobki a'la Roman w moim akwarium.

Silikon zaczyna dopiero schnac ale juz widac, ze bedzie dobrze.

W tej chwili mam odlaczony odpieniacz i nie bardzo mam jak zrobic prowizorke, zeby go polaczyc...

Jak dlugo akwa moze stac bez odpieniacza bez zagrozenia dla zwierzakow ?

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

..."przerobki a'la Roman" dobre :), @harnas, podczas mojej modernizacji stara?em si? mie? pod??czony odpieniacz ca?y czas, ale my?l? ze nic by sie nie sta?o jak by te 2 dni by?o akwa bez niego,

pytanie jest inne, czy masz mocno obci??on? filtracj?, czy du?a obsada , jak by?o dotyczchczas, czy odpieniacz produkowa? ca?y czas "brudn? pian?" je?li nie to mo?esz chwilowo go od??czy?. ?ycz? powodzenia.

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Roman: podlaczylem odpieniacz. po jakims czasie uruchomiles sumpa i doklejony przelew ? ile czekales az wyschnie silikon ?

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Poczekałem poczekałem, brało mnie "rozwolnienie", ale byłem cierpliwi a choćby z tego względu ze silikon po wycisnięciu z tuby i po reakcji z powietrzem musi osiągnąć swoje parametry, czyli tzw szczelność i rozciągliwość, więc dodadj do tego co pisza na opakowaniu 1 dobę i bedzie ok (jak to mówił Pawlak "tak dla spokojności")

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale pech. proba szczelnosci sumpa nie powiodla sie. na jednej spoinie znalazl sie babelek powietrza i puszcza wode. tak to jest jak sie klei sumpa ogladajac Obcego.

przynioslem wlasnie male kawalki szkla. wykleje "late" w cieknacym miejscu. nie chce mi sie calego akwarium rozklejac i sklejac ponownie.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witajcie

wyczytalem w jakims madrym artykule , ze silikony akwarystyczne do wiazania potrzebuja wilgoci

kiedys kleilem skalki i od razu do wody silikon tezal b szybko, mysle ze ma to zastosowanie wtedy kiedy nie ma dzialania duzych cisnien na polaczenia

jesli to sumpkik to lata spoko, ja bym dal tylko dodatkowa grubsza fuge z sylikonu w tym miejscu

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkleilem latke. Pytanie tylko czy moge zalac woda na drugi dzien ? Tam nie bedzie zadnych cisnien rozrywajacych akwarium, bo on jest juz sklejone.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.