Luk Zgłoś Napisano 9 Lutego 2011 Witam - do napisania tego wątku tchnął mnie ten temat http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=28429&d=0 odniosę się do wypowiedzi na temat wydajności membran. Mam pięcioletnią osmozę i wodę z niej używam do kwiatów itp. Zawsze dziwiło mnie to że, mierząc TDS-em (po membranie) wyniki zawsze wychodziły różne - 20, 25, 17, przy czym 17 to było max co mogłem osiągnąć z tej osmozy. Na początku jak kupiłem filtr popełniłem błąd i źle poskładałem prefiltry - dałem najpierw SEDYMENT -> WEGIEL -> MEMBRANA, potem wyczytałem na forum, że takie ustawienie może zapchać lub zniszczyć membranę - oczywiście zmieniłem ustawienie na WEGIEL -> SEDYMENT -> MEMBRANA i po tym fakcie zawsze myślałem, że najprawdopodobniej ten węgiel zepsuł w jakimś stopniu membranę i mam takie wyniki jakie mam. Parę tygodni temu zacząłem znów kombinować z tą osmozą, bo wpieniały mnie jej "osiągi". Mój filtr RO zawsze miałem podpięty do domowej sieci czyli: studnia głębinowa - pompa - hydrofor. W hydroforze panuje zmienne ciśnienie - zacząłem robić testy TDS-em przy różnym ciśnieniu wody zasilającej filtr RO. I popatrzcie na wyniki: Ciśnienie w domowym hydroforze: (Kran - 240ppm) 1.1 bar - RO - 25ppm 2.0 bar - RO - 17ppm 3.8 bar - RO - 10ppm Ciśnienie w sieci z zakładu wodociągowego: (Kran - 148ppm) 4.5 bar - RO - 4ppm Ten ostatni pomiar był wykonany gdy filtr podpiąłem do sieci wodociągowej (zakład wodociągowy) fakt że, woda w sieci była o prawie 100ppm czystsza ale... Nigdy nie zdawałem sobie sprawy z tego że, ciśnienie wody w sieci ma tak ogromne znaczenie dla produkcji wody RO. Dodam jeszcze że, przez ostatnie 4 lata w filtrze tym nie wymieniałem żadnych prefiltrów (wiem o bakteriach które się tworzą jeśli zbyt długo nie wymieniamy prefiltrów głównie węgla... ale to tylko woda do kwiatów) Mam nadzieje że te wyniki dadzą do myślenia i takim osobom jak ja - trwającym w niewiedzy - pomogą w lepszych osiągach przy produkcji wody z RO. Ha !! Dodam też że, zrobiłem też inny trik - przed RO mam zwykły taki mały zaworek - na tym zaworze ustawiłem tak aby przepływ był niewielki a i ciśnienie oczywiście bardzo niskie - TDS pokazał mi wtedy powyżej 35ppm. Czyli im niższe ciśnienie w sieci tym gorsze wyniki na TDS. Znaczy się że odpowiednie ciśnienie jest warunkiem prawidłowej pracy Filtra RO ;-) Wszelkie wypowiedzi mile widziane - pozdrawiam - Łukasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik Zgłoś Napisano 9 Lutego 2011 Ameryki to nie odkryłeś bo te informacje są zawarte w każdej instrukcji obsługi takiego filara Cytuj Moje skromne 200L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luk Zgłoś Napisano 9 Lutego 2011 tak - a pewny jesteś że wszyscy to wiedzą i się do tego stosują ? :-) Przypuszczam że większość podpina i już - a potem jak coś jest nie tak to szukają przyczyny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik Zgłoś Napisano 9 Lutego 2011 Większość, to uważa, że instrukcje obsługi są dla idio... dla ludzi nie zaradnych i je po prostu wywala Cytuj Moje skromne 200L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kmirko Zgłoś Napisano 9 Lutego 2011 Z tego co mi wiadomo filtr lub filtry sendymentacyjne montujemy jako pierwsze, te mają za zadanie wychwycić większe cząstki stałe a po nich montowany jest filtr węglowy, jak każdy wie aby nie zniszczyć membrany przed jej zamontowaniem należy przepuścić odpowiednią ilość wody przez filtry sendymentacyjne i węglowy w innym wypadku wypłukany węgiel zapcha membranę. Ciśnienie jak i temperatura samej wody w sieci oczywiście będzie wpływać na wydajność filtra. Cytuj *Moja Rafka 200 l* (zlikwidowana z końcem 2016) 100x40x50, Sump 40L, Pudełko przelewowe, Lampa HQI 2x150+2x39W T5, Odpieniacz Deltec MC500, Obieg Eheim 1260, Cyrkulacja 2x Koralia3 6400l/h, LR 34kg, LS 21kg Sprzedam wąż silikonowy 32 mm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach