Skocz do zawartości
Bartek - Wroclaw

Problem z glonami, proszę o POMOC

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo proszę o pomoc, mam problem z glonami w akwarium. Wcześniej miałem plagę okrzemek, po założeniu absorbera fosforanów okrzemki ustąpiły. Niestety został nalot na skałach i glony zielone i brunatne. Ciężko się tego pozbyć. Z racji tego, ze nie mam w akwarium dużo koralowców, zastanawiałem się, czy nie wyciągnąć skały nie umyć jej szczotką w wodzie RO, albo słoną wodą i ponownie nie ustawić w akwarium. Boję się, ze mogę już dojrzałą skałę w ten sposób uszkodzić. Poza tym, jeśli będę skałę wstawiał od nowa do akwarium, nigdy nie ułożę jej w ten sam sposób, i kawałki, które teraz są wystawione na światło, mogą znaleźć się w ciemnych miejscach.

w załączeniu przesyłam zdjęcia.

Może ktoś mi doradzi, co z tym zrobić..

Zbiornik 350 l, Oświetlenie 2 x HQI 150 W + ARC 30 W + Power Glo 30 W (T8). Koralia IV (2 szt), odpieniacz Aquamedic Turboflotor I 400. Brak możliwości zainstalowania sumpa. Filtr kubełkowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium jest dojrzałe, ma już prawie rok.

Zbiornik 350 l, Oświetlenie 2 x HQI 150 W + ARC 30 W + Power Glo 30 W (T8). Koralia IV (2 szt), odpieniacz Aquamedic Turboflotor I 400. Brak możliwości zainstalowania sumpa. Filtr kubełkowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Proponuję kupić ślimaka Dollabellę, wyczyści Ci skałki dokładnie.

SPS, LPS 100x65x50h OW, 25kg LR, BK Mini 160, BLAU 8x39W, Deltec FR-509 z biopellets, i Tunze 6065, Tunze 6045 Koralia 5200, New Jet 4500,

3307e3f69aa9a16cmed.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wode badałeś kiedyś?

Jaką masz obsade?

100x40x60h, Sunpower 6x39w, Vertex omega 130, 6045 + RW8,  Tunze 1073.020, 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką masz ekipę czyszczącą? Jakie NO3 i PO4? Masz w baniaku jakieś ryby? Podaj więcej informacji, będzie łatwiej doradzać.

Słabo widać jakie to glony - usuwałeś je ręcznie? Jeśli to bryopsis, to niestety czeka cię ciężka i długa walka.

Na drugim zdjęciu jakbym widział sinice (zrób lepsze zdjęcia w miarę możliwości), co by znaczyło że masz wysokie PO4 w stosunku do NO3.

300x80x80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli kraby i slimaki nie beda mialy innego zarla, to z pewnoscia ladnie skosza trawke z pierwszego i ostatniego zdjecia :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja chcę żeby rosły i....nie rosną.

Akwarium - aktualnie brak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czarek ma rację kupić jakiegoś zająca np. Dolabellę. U mnie wyżarła wszystko.

Start 19 marzec 2010 ... od czerwca 2015 - OptiWhite 130*80*60h, Sump 140*60*40

Dolewka DIY 60l, 20kg LR, LED Reef Factory 210W, pompa Blue Reff Motion 12K z wylotem loc-line, ATI PowerCone 250iDC, Maxspect Gyre 350 + Jebao RW-15.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj:

PO4

NO3

Kh

Ca

Mg

TDS po RODI

Obsadę

Ilość pokarmu

cyrkulację

światło

odpieniacz

sól

jakie i ile dodatki do wody dozujesz

potem będziemy radzić...

Pozdrawiam

seb

Z akwarystycznym pozdrowieniem ;)

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Seb

Ale myslisz o obecnych czy tych sprzed roku tez ?

A co z zajacem ?

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, nie dopisałem - na przestrzeni trzech ostatnich lat :D a zając - niech czeka na wielkanoc :D

Pozdrawiam

seb

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@seb - techniczne kolega ma w stopce :D

300x80x80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obstawiam ze winny za porost glonow odpowiedzialny jest g...y odpieniacz i filt kubelkowy w ktorym niewiadomo co jest za wkład.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na jednej z fotek widac gąbke nawet w niezłym stanie (chyba że świeżo zakupiona) więc woda nie może byc TAKA zła ja niektórzy prorokują ... podaj no3 i po4 ... możesz lekko podnieść zasolenie i zainwestować w jakiegoś glonożercę

ponad 1000l wody w obiegu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

filtr kubełkowy w morskim, może służyć jedynie do filtracji mechanicznej! wymieniaj w nim wkład MAX co tydzień , dbaj o filtr RO/DI .Jeśli nie masz sps ,spróbuj wyłączyć swiatło i zaciemnij akwarium na 2 dni (nakryj kocem ) zwiększ cyrkulację i dokup kilka krabów i ślimaków (może zebrasomę),użyj węgla aktywnego w akwarium i sobie też zastosuj (czas) :D,skałe możesz wyczyścić w solance (starej wodzie z akwa) to jej nie zaszkodzi,a ułożenie skały na nowo ,może wywołać rozrost czegoś ciekawego , glony schowane w cień same znikną .

360l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do filtra kubelkowego mam troche odmienne zdanie.Z powodzenie trzymam tak Purige,Chemi Pure,Antiphos oraz Silicate clear od ponad roku :D

45 literków,konikarium :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak ,ale z postu @Bartek - Wroclaw nie winika , żeby trzymał w nim absorbery .

360l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#326868 matt321 :

Co do filtra kubelkowego mam troche odmienne zdanie.Z powodzenie trzymam tak Purige,Chemi Pure,Antiphos oraz Silicate clear od ponad roku :D

Wszystko na raz??? Od ponad roku???

Pozdrawima

seb

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wszystkie rady.

Co do filtra kubełkowego:

Trzymam w nim watę, którą staram się wymieniać co tydzień, pochłaniacz krzemianów i fosforanów. Nic poza tym.

W wodzie zyje gąbka, od jakiegoś miesiąca, krewetka juz prawie pół roku, ukwiał, 2 błazenki, 2 Pterapogon kauderni, zebrasoma i neoglyphidodan oxyodon.

Woda po ro ma wg TDS ok 3 - 4 a ta której używam, po demi ma 0. Chciaż dziwi mnie to, ze muszę zmieniać zywcićę prawie za każdym razem, bo ja zostawię ją na trochę raz używaną (ok tygodnia) to woda po demi ma juz 1 - 2.

Wcześniej nie robiłem podmian wody w akwarium. Teraz staram się podmnieniać ok 10 litrów tygodniowo. (raz podmieniłem ok 50 l momentalnie straciłem jeżowca).

Testy wody (trzymają się raczej stałe).

NO2 - 0

NO3 10

NH4 0,1

CA 450

KH 5,8

Si 0,01

PH 8,4

Światło mam ustawione na ok 5 godzin dziennie HQI po jednej stronie, druga strona akwarium jest trochę ciemniejsza,

a do tego power glo i niebieską (2x30W) od 8 do 21.

Po zastosowaniu absorbera fosforanów, pozbyłem się wszechobecnych brunatnych okrzemek praktycznie w ciągu tygodnia. Zielone glony dalej rosną. Największe sa przy samych pompkach.

Co do ruchu wody - zastanawiałem się nad zmniejszeniem, z uwagi na koralowce, którym to nie odpowiada za bardzo. Mam 2 pompy koralia 4, i wydaje mi się, ze to jest za dużo.

Kamienie - pokarm mrożony (Lasonogi), ok 1 - 1,5 kostki dziennie, ale dzielę ją na kilka razy i raz na 2 - 3 dni rybka mrożona dla ukwiała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jednak usuąłbym watę z kubełka ,do tego zastosuj filterek wewnętrzny i watę wyrzucaj co 2 dni. Akwa mam podobne,świecę tyle samo,a cyrkulację mam jeszcze większą (może ustaw inaczej pompy). Trzymaj się terminów wymiany absorberów (po czasie potrafią uwolnić nagromadzony w sobie syf).płucz mrożonki przed podaniem. Wg mnie to kubełek w głównej mierze przyczynia się do Twoich problemów . Ja nieraz wkładam watę do filterka wewnętrznego i po 2 dniach widzę ,że jest mocno zasyfiona ,a po tygodniu?:D

360l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli uruchamiasz RO raz na tydzień to spuść kilka litrów do ścieku, do momentu aż po DI pokaże się 0, nie będziesz musiał zmieniać tak często żywicy. Jeśli testy są wiarygodne to nie zamknął się u Ciebie z jakiegoś powodu cykl azotowy (obecność NH4). Cyrkulacji nie masz za dużo. Co bym zrobił? Swiatło pal już na całość, nie żadne pół na pół, REGULARNIE co tydzień podmieniaj około 10% wody, świeża solanka niech się przedtem miesza 24h, po każdej podmianie dodawaj bakterie, najlepiej fiolkę Bio Digest, KH podnieś do około 8-9, ryby karm tak jak do tej pory, odpieniacz na średnio mokro, cyrkulację masz ok. Po kilku tygodniach powinna być znaczna poprawa. Nie dozuj nic innego do wody, kompletnie nic, tylko bakterie i sól, soli póki baniak dojrzewa używaj czystej i ubogiej, najlepiej IO. Tak bym zrobił ja - Ty zrobisz jak uważasz. Watę wywal całkiem. Oprócz absorbera używaj węgla, nic poza tym.

Pozdrawiam

seb

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#327007 Bartek - Wroclaw :

Woda po ro ma wg TDS ok 3 - 4 a ta której używam, po demi ma 0. Chciaż dziwi mnie to, ze muszę zmieniać zywcićę prawie za każdym razem, bo ja zostawię ją na trochę raz używaną (ok tygodnia) to woda po demi ma juz 1 - 2.

a jak często wymieniasz prefiltry w RO ? sprawdz czy nie lecie z nich już rdzawa maź i może dlatego żywica nie wyrabia .

360l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filtr kubełkowy dostawiłem dopiero, gdy miałem problem z glonami, bo nie miałem gdzie wstawić absorberów. Przyznam się, ze prefiltrów w RO nie wymieniałem w ogóle od nowości. Myślę ze przepuściłem przez nie ok 1 000 l.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:D od nowości???? no to już masz przyczynę :D Jak będziesz wymieniał to rozetnij je i zobacz co jest w środku :D . Przed nalaniem nowej wody po wymianie prefiltrów ,przepuść przez membranę wodę tak z 20 min (bez ogranicznika)

360l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.