Skocz do zawartości
glaenken

Chelmon rostratus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od dwoch dni mam problem z Chelmon'em :clowning

Strasznie wychudl i apetyt mu nie dopisuje.

Wszystko sie zaczelo jak wpuscilem Zebrasoma flavescens-notorycznie Chelmon'owi przeszkadzala i dokucza :D

Dzisiaj widze z samego rana jak lezy na skalkach. Dotknalem go reka i poplywal ale po jakis pieciu minutach opadl na dno-nie ma sily :D

Czy cos mozna zaradzic? :)

W zalaczeniu przesylam link do krotkiego filmiku co sie z nim dzieje...

http://staedt.republika.pl/akwarium/chelmon.htm

ps.parametry wody ok.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nienauczony walki o żarcie jest niedożywiony ?

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#329105 Niejeden z nas :

Może nienauczony walki o żarcie jest niedożywiony ?

watpie...plywali z dwa tygodnie razem i nie bylo problemu.

Wsadzilem go do pojemnika w akwarium z arteria ktora tak lublil ale...nic :clowning lezy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reflex napisał : "Ryba bardzo piękna, niestety również bardzo trudna w hodowli. Bardzo często sprawia trudności w kwestii pokarmu, rzadko udaje się utrzymać tę rybę dłużej w domowym akwarium. Niektórzy akwaryści umieszczają tę rybę w akwarium w nadziei pozbycia się plagi Aiptazji - niestety nie każdy Chelmon je zjada. " i myślę że nie bez powodu a szkoda. Życzę Ci powodzenia i trzymam kciuki za Heńka - pozdro :clowning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#329112 D_malisz :

Reflex napisał : "Ryba bardzo piękna, niestety również bardzo trudna w hodowli. Bardzo często sprawia trudności w kwestii pokarmu, rzadko udaje się utrzymać tę rybę dłużej w domowym akwarium. Niektórzy akwaryści umieszczają tę rybę w akwarium w nadziei pozbycia się plagi Aiptazji - niestety nie każdy Chelmon je zjada. " i myślę że nie bez powodu a szkoda. Życzę Ci powodzenia i trzymam kciuki za Heńka - pozdro :clowning

zgadzam sie-na poczatku byla aiptazja, chrupal ile wlezie ale jak sie skonczyla od dwoch, dwa i pol roku wsuwal artemie bez problemu a tu nagle taki "przypadek" :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

byc moze zoltek uszkodzil go w jakims powaznym stopniu :clowning ja mam teraz u siebie chelmona i probuje go zaklimatyzowac z pokolcami ktore nie djaa mu spokojou, glownie bialobrody i flavescens. Poprzegradzalem akwarium i jest troche lepiej. Moj na szczescie podjada mrozonki i wyskubuje z dna i skalek. Ale pokolce go ostro zastraszyly.

akwa 160x60x60 - RED SKIM 250 NewJet 6000 cyrkulacja wavebox, ts07 - 2x250w HQI + 4x54w t5

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego chelmona powinno się wpuścić pierwszego

u mnie chelmon po wpuszczeniu pokolcy stroszył się i przeganiał najpierw strigosusa a potem tennentii, choć ten drugi już się nie dawał. oba pokolce wpuszczone razem kilka dni temu i obyło się bez żadnych przepychanek. teraz chce dopuścić xanthurum za 2 dni i zobaczymy co będzie :clowning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.