Kubaaas Zgłoś Napisano 28 Lutego 2011 Witam, Zakladam ten watek w odpowiedzi na dyskusje rozpoczeta w innym miejscu na temat robienia zakupow (glownie zycia) poza granicami naszego kraju. Duzo z nas podrozuje i fajnie bylo wiedziec gdzie warto przy okazji zajrzec w poszukiwaniu jakiejs perelki do naszych baniakow. Interesuja mnie tez obwarowania prawne co do transportu zycia przez granice. Zakladam, ze przewoz samochodem w EU nie powinien byc problemem ale co n.p. z lataniem samolotem? Co z przesylkami do Polski? Dla startu przeklejam pare informacji z mojego dziennika budowy: ----- Amnor: Co do zaopatrzenia w zwierzaki, to różnica jest kolosalna - choć może w Wawie nieco mniejsza. Na pewno warto podjechać do Niemiec na jakieś hurtowe zakupy - szczególnie że zasiedlenie takiego litrażu daje duże pole do popisu. Poza tym z moich doświadczeń wynika, że zwierzaki ze sklepów niemieckich są nie tylko większe i ładniejsze od dostępnych u nas, ale i o wiele zdrowsze i bardziej żywotne. ----- Iceberg: ...Kubaaas,ja skusilbym sie na Twoim miejscu na Belgie,potezny sklep z ogromnym wyborem,do tego tanio,jest on zaraz przygranicy francuskiej...podejrzewam ze w jeden dzien go nie oblecisz http://www.poisson-or.com/ W Niemczech proponuje http://www.shop-meeresaquaristik.de/index.php?language=en ,bardzo mila obsluga i mowia po angielsku,warto zadzwonic najpierw by trafic na dostawe albo zamowic przed przyjazdem...We Frankfurcie nad Menem za moich czasow byl swietny sklep kolo dworca glownego w samym srodku dzielnicy rozkoszy...ale to byly lata temu i nie wiem czy jeszcze istnieje...Pozdrawiam... ----- Stani: Mam wrazenie, ze im dalej na poludnie Niemiec tym latwiej jest o korale. Okolice Dortmundu sa juz ok. Moze Berlin cos ma, zeby tak daleko nie jezdzic. ----- BIGBLUE: W dzisiejszych czasach wielu z nas troszkę podróżuje po świecie, może byśmy zrobili taki wątek z Krajami i adresami www gdzie można coś z naszego hobby kupić - zobaczyć. ----- Ja bardzo chcialbym tez uslyszec o doswiadczeniach z przewozeniem zwierzat przez dluzszy czas. Chodzi o to ile godzin, w jakich warunkach, temperatura, etc. Jak zapewnic zeby nasze pupilki przezyly podroz n.p. 10 godzin lub wiecej zanim trafia do naszych baniaczkow. EDIT: Dodam jeszcze jedno. Jestem w 100% za tym zeby wspierac nasze krajowe sklepy. Jesli beda zarabiac to bedzie sie poszerzala oferta (optymista jestem) i ogolnie bedzie lepiej dla wszystkich. Bardziej chodzi mi tutaj o to, ze oferta krajowa jest w duzym stopniu ograniczona i chcialbym miec opcje posiadania n.p. innych rybek niz Hepek, Zoltek, Blazenek czy Antias. Jesli jakis Polski sklep da taka oferte jak http://www.poisson-or.com/ to chetnie zamkne temat . Cytuj 1248l+700l (3x400W+6x39W, BK250, 2x8000l/h obieg, 60X Tunze cyrkulacja i inne graty...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k0k0z Zgłoś Napisano 28 Lutego 2011 Aktualnie dyskutuje z LOT-em w sprawie przewozu korali, czekam na odpowiedz jak cos to moge zapostowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kubaaas Zgłoś Napisano 28 Lutego 2011 Super k0k0z. Takie informacje bylyby bardzo cenne. Cytuj 1248l+700l (3x400W+6x39W, BK250, 2x8000l/h obieg, 60X Tunze cyrkulacja i inne graty...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BIGBLUE Zgłoś Napisano 28 Lutego 2011 no to dorzucę 3 grosze http://www.korallenfarm.de/ - tu nie byłem ale z posiadnaych informacji ponoć warto http://www.meefisko.de/galerien.php http://www.korallen-zucht.de/ - byłem pod względem jakości skelpu i obsługi (może miałem pecha w tym dniu tylko niemieckojęzyczna) barkuje estetyki, sam zbiornik główny robi wrażenie, zbiornik z koralami również ceny kosmiczne Cytuj Akwarium: 1000 l + sump 220 lOświetlenie: ATI PowerModule 8x80WPompa główna: RedDragon 6500Odpieniacz: BubleKinge 300Cyrkulacja: TUNZE 4x6105Filtracja: BP + PO4x4 + Węgiel aktywnyLight Balling Fauna Marine dozownie Grotech IIISterowanie IKS Aquaristik Computer140 kg skały żywej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k0k0z Zgłoś Napisano 28 Lutego 2011 Jako, ze mowimy o niemczech zapytalem jeszcze Lufthanse o podobne warunki przewozu niedlugo powinienem cos wiedziec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kubaaas Zgłoś Napisano 28 Lutego 2011 Jakby sie dalo samolotem to byloby super. Troche mil sie nazbieralo... 500+ lotow przez 3 lata... Czy ktos mial do czynienia z ta firma? Na forach brytyjskich maja dobra opinie i chyba do nas wysylaja. Cytuj 1248l+700l (3x400W+6x39W, BK250, 2x8000l/h obieg, 60X Tunze cyrkulacja i inne graty...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k0k0z Zgłoś Napisano 28 Lutego 2011 No wiec dostalem informacje od Lufthansy ze trzeba sie kontaktowac z Cargo (w Polsce) indywidualnie: Dear Lukas, Thank you for your e-mail, well this is certainly a unusual luggage...This type of luggage can only be transported via our Cargo department here's the number for you its in WAW 6069800 and Fax 6069801 Office Hours are 07:00 - 15:00 hrs. Hope this information will help you. If you have any further questions please don't hesitate to contact us. Thanks for your very kind cooperation Best regards from Stuttgart Wendy Numer sprawdzony powinni pod nim podac konkretne informacje co jak i za ile. Moze sie akurat komus przyda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ipe2 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2011 irlandia http://www.seahorseaquariums.com/store/ duzy sklep akwarystyczny rozmnazalnia konikow morskich Cytuj bedzie 450L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtos Zgłoś Napisano 28 Lutego 2011 Byłem latem w korellenfarm, na którą namiary podaje BIGBLUE. Ogólnie warto, zwłaszcza, że jest ,, po trasie" z europy zachodniej do Polski. Plusy: Duży wybór szczepek SPS i miękasów, LPS-ów praktycznie nie mieli. Sprzedają tylko z własnej hodowli, zero problemów z aklimatyzacją do życia w niewoli. Ceny za większość małych szczepek popularnych gatunków to 29-32 euro, czyli tyle, co za wyrośnięte korale z importu w Polsce. Różnica taka,że te szczepki po pół roku u mnie znacznie wyrosły i żyją, czego nie mogę powiedzieć o wielu koralach z importu, bo często chorują. Duży wybór kolorów i odmian. Minusy: Montipory zarażone nagoskrzelnymi ( rozwiązał mi problem wargatek- wyczyścił wszystkie i pięknie teraz rosną). Kolory korali zaje... ,, zeowitowe" w moim akwarium u niektórych się się pozmieniały, ale nie na gorsze ( zarąbiście czerwona hystix u mnie jest teraz zarąbiście fioletowa). Atmosfera w sklepie jak w pubie- wszyscy jarają fajki, aż dusi. Podsumowując, zostawiłem tam ponad kpln, ale warto było, od tego czasu mój zbiornik nabrał kolorów, gdyby nie wtopa z montiporami, mógłbym tą ,,farmę" szczerze polecić. Cytuj 1200 l Opti-White (263x85x64); 215 kg LR; Pieniek Deltec SC 2060; 2x Tunze 6001 na Multikontroller; 2x Black Python 120W; 1x HQI 250W Reeflux 12000k; 4xT5 Fiji Purple i AM ReefBlue; 2x Lajon. Sól Preis Zalane od 15.12.2009r. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k0k0z Zgłoś Napisano 3 Marca 2011 Drobny update na temat przewozu korali i ryb samolotem: Linie na lotach pasazerskich nie sa autoryzowane do przewozu takiego bagazu, wiec zakupy polaczone z wypadem np sluzbowym odpadaja. Gdyby ktos chcial jednak probowac nalezy kontaktowac sie z dzialem CARGO linii ktora lecimy, czasam (zaleznie od rodzaju samolotu) paczka moze poleciec tym samym lotem co i my, niestety nie zalatwimy tego naraz. Rozniez do przewozu tego typu towaru potrzebujemy zaswiadczenia ze sklepu ze towar jest legalny i nie jest zagrozonym gatunkiem. W wiekszosci przypadkow wystarcza paragon, ale pasuje sie popytac w sklepie czy moga takie pismo wystosowac. Oczywiscie musimy tez pamietac o odpowiednim popakowaniu zycia, w samolotach goraco nie jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach