Skocz do zawartości
Muniek

twardość węglwodanowa

Rekomendowane odpowiedzi

gdzieś kiedyś czytałem, że twardość węglowodanową można podnieść w akwarium spożywczą sodą oczyszczoną. Co o tym sądzicie? Czy ktoś stosował?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W metodzie balinga jest to jeden z podstawowych składników.Ale cz.d.a. .Spożywcza soda -czyli proszek do pieczenia ma jeszcze dodane antyzbrylacze, ale co to jest chemicznie to nie wiem,więc lepiej uważać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

składnik to kwaśny węglan sodu NaHCO3 można go dostać w sklepach z odczynnikami chemicznymi. Możesz rozpuścić ok.170g w 2 litrach Według mnie można stosować taką metodę jeżeli pozostałe parametry ph, Ca, Mg są na odpowiednim poziomie. Musisz pamiętać że dodawanie dłuższy jednego ze składników met. Ballinga spowoduje zachwienie proporcji między podstawowymi parametrami wody w tanku.

Napisz jakie masz kh i pozostałe parametry, może nie ma się czym przejmować...

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problemy Kh spada mi poniżej 6. A potem obserwuje gwałtowny spadek ph. Ca mam około 400 Pomagają bardziej obfite podmiany wody oraz jakiś badziew tetry kh/ph plus. Małe opakowanko 25 zł.O sodę oczyszczoną spytałem z ciekawości bo kiedyś gdzieś o tym czytałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Muniek

Tak jak Alex napisał daj sobie spokój z tym czymś Tetry. Osobiście każdemu początkującemu polecam Ballinga. Na początek CaCl2 i NaHCO3 wystarczą aby ustabilizować warunki w akwarium.

Jeśli chciałbyś się z tą metodą zapoznać i znajdziesz chwilkę czasu to wczytaj się w to co było już tutaj na forum napisane albo zajrzyj tutaj.

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Arcadio :

@Muniek

... Osobiście każdemu początkującemu polecam Ballinga...

a ja kalkwasser, choć w tym przypadku jeszcze nie wiem czy jest uzasadnine (brak wszystkich parametrów)

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

nie będę się sprzeczał... każde akwarium jest inne. :)

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przecież żartowałem. :)

A tak z innej beczki. Masz caly czas Ruwala z AM z igiełkami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha... głośna jest ta pompa?

Poleciłbyś taki odpieniacz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz naturalnie rację.

Do nowego akwa (które mam nadzieję powstanie) mam już Eheim1250 z igiełkami. :)

Ale pytam bo informacji nigdy za wiele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za rady.O Ballingu już trochę poczytałem ale moim zdaniem mam trochę za małe akwarium bo 25 l. Założyłem na próbę.Pod koniec roku odpale 240l.

i wtedy zastosuje ballinga. Myślę, że parametry wody psuje mi trochę krab pustelnik, którego chyba trochę pochopnie nabyłem od Bartego.Zwierzak jest piękny ale ze względu na małe akwrium muszę go dokarmiać no i bez odpieniacza parametry wody siadają. Chyba tam ogłoszenia i wymienie go na szczepki jakiś miękasów.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.