Skocz do zawartości
Swirlej2

Jednokomorowy Kalkreaktor -DIY :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Oooo nie!!

Ja sie nie dam sprowokowac. :D

Kazdy ma swoj pomysl na akwa i robi jak mu dobrze. :)

Ale napisze cos.

Balling razem z pierwiastkami kosztuje mnie moze 70zl na rok. Tak tez chyba to nie jest duzo. :D

Sprzet do dozowania kosztowal mnie 27€. :D

Przy pompie 13W za sam prad do reaktora musilbym zaplacic prawie 20€. :D Do tego CO2 i pierwiastki, jakas pompa dozujaca i sie nazbiera. :D

Oczywiscie przy naprawde duzej obsadzie twardzielami Kalkreaktor wyjdzie taniej. Ale do tego to jeszcze w moim przypadku daleka droga.

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokaldnie tak jak napisales , i zauwaz ze u mnie te chemikalia nei kosztuja 70 zeta :D tylko 5 razy wiecej :] no i baniak teraz mam wiekszy takze ja tutaj jednak u siebie widze kalkreaktor , ale z dozowania magnezu Balling`iem to nie zrezygnuje napewno nigdy :)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to sie ciesze, ze jestesmy zgodni. :D

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alex , wedlug kalkulatora i raczej dosyc szybko zakraplam , nie wlewam , chociaz mozna tez wlewac .

Jak sie to ma do Kalkreaktora i Kalkwasser ..? nie zauwazylem nic niepokojacego :D

pozdr...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce Zbyszkowi wchodzic w odpowiedz ale przypuszczam, ze jest to mieszanka MgCl2x6H2O i MgSO4x7H2O.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i co nic poza tym?

Przecież przy dozowaniu pełnego Ballinga te związki wiążą się z pozostałym tworząc m.in. NaCl. W przypadku dozowaniu Ca poprzez reaktor i mikser, to co się dzieje np. z tym chlorem z czym on się wiąże skoro nie dozujemy sodu? Mam wątpliwości.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a po co komu potrzebna zbyt duza ilosc chlorkow w wodzie ? ja nie jestem zwolennikiem metody Balling , probowalem jedynie dozowac magnez ta metoda i nawet mi to podpasilo , mozna tez Ballingiem dozowac inne pierwiastki sladowe , ale tego nei zamierzam robic .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest Balling podstawowy ze tak nazwe ;

1430g Calciumchlorid Dihydrat

1680g Natriumhydrogencarbonat

500g NaCl- Sol bez zawartosci NaCl

A magnezu nikt nikomu nie zabrania dozowac jednoczesnie z reaktorem czy tez z kalkwasser .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@alex

Robiac mieszanke z takich zwiazkow jak napisalem wyzej nie dochodzi do zachwiania rownowagi jonowej w akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Arcadio :

Nie chce Zbyszkowi wchodzic w odpowiedz ale przypuszczam, ze jest to mieszanka MgCl2x6H2O i MgSO4x7H2O.

to jest dokladnie to co napisales .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma to zadnego negatywnego wplywu na cokolwiek , nie zauwazylem w kazdym badz razie .

Byc moze sie myle , dobrze zeby sie ktos wypowiedzial kto "siedzi" tylko i wylacznie w tej metodzie .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alex , zastanawialem sie tez ostatnio nad wymieszaniem wkladu Knopa z czescia wkladu Grotech (magnesium)w Kalkreaktorze .

Bardzo mozliwe ze bylo by to idealne i najlepsze rozwiazanie .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@alex

Skoro jestes dociekliwy to tutaj jest kilka fajnych linkow:

Link 1

Link 2

Link 3

Link 4

@Zbyszek

Takie rozwiazanie chyba jest super. Aktualnie mozna kupic mieszanke normalnego wkladu Ca z dodatkiem Mg. Gdzie Mg to 10% masy wkladu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak wiem Arcadio , tylko nie wiem jak jest w takich mieszankach z phosphatem ..? jak do tej pory to bylem zachwycony wkladem Knopa , do tego myslalem zeby dorzucic 1/3 wkladu Grotech (magnesium) , ale bardzo mozliwe ze to o czym napisales , jest to wlasnie juz taka gotowa mieszanka tych obydwu firm ..? wcale by msie nie pogniewal :D

pozdr..

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Arcadio :

@alex

Skoro jestes dociekliwy to tutaj jest kilka fajnych linkow:

Link 1

Link 2

Link 3

Link 4

@Zbyszek

Takie rozwiazanie chyba jest super. Aktualnie mozna kupic mieszanke normalnego wkladu Ca z dodatkiem Mg. Gdzie Mg to 10% masy wkladu.

bardzo dobry artykul , cyztalem go kiedys dawno temu :D

warto to odswiezyc , thx :)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Swirlej2 :

Alex , zastanawialem sie tez ostatnio nad wymieszaniem wkladu Knopa z czescia wkladu Grotech (magnesium)w Kalkreaktorze .

Bardzo mozliwe ze bylo by to idealne i najlepsze rozwiazanie .

i to rozwiązanie wydaje mi się najlepsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmm .. bespieczniejsze ? bardziej naturalne ..? mysle ze warto sprobowac, tez nie przepadam zbytnio za laniem dodatkowej chemi do wody :/

Ale musze przyznac ze ostatnio jak dozowalem magnez Ballingiem w baniaku to jednak kurcze dalo sie zauwazyc konkretny przyrost miesistych glonow wapiennych , bordowych zwlaszcza .

W baniaku z koralami twardymi ta metoda ma sens :D

Tutaj u nas kolezka tylko metoda Balling dozuje magnezium .

Nie wiem jak teraz , ale wczesniej mial olbrzymie ilosci korali to dodatkowo co kilka dni dozowal tez Calcium Ballingiem (podstawowe skladniki , wyzej podawalem )

Oczywiscie jego sprzet ktory posiada t owsystko DIY :D

http://www.mainecoon.ch/aquarium/technik.html

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za linki.

Ja mam to samo nie lubię dolewać różnych mikstur do tanku, stąd decyzja (też dzięki tobie/przez ciebie :D) o przejściu z Ballinga na reaktor+mikser.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe :D spoko wzielem Cie na blysk :D:) hihihi tym reaktorem :D haha

To byl tak itroche probny egzemplarz , ciekaw jestem czy bedzei sobie tym dolnym zaworkiem zasysal wode z baniaka , czy jak Ty podejrzewales ze bedzie ja racze wypychal :D

(daj znac koniecznie w tej sprawie)

pozdr...

Ps; Wiesz , bo mi tam glownie zalezalo na tym zeby Co2 bylo mielone przez pompe .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odezwę się jak odpalę reaktor (tak jak obiecałem). Jestem na etapie końcowym dobierania dupereli. Musiałem też zamówić nowy zbiornik na dolewki. Za cholerę nie chciało mi się to wszystko zmieścić w szafce. Chroniczny brak miejsca...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.