Skocz do zawartości
cviet

Walka blaznow

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam maly problemik z blaznami. Mam w akwa 2 szt. ok. 4 cm. i ukwiala quadricolor. Wszystko juz w duzym akwarium 300l.

Ukwial spokojnie pomiesci oba blazny, a te skurkojady juz godzine siedza na ukwiale i walcza o miejsce w srodku. Co z nimi zrobic? Mam wrazenie ze do rana zostanie tylko jeden. Strasznie sie gryza po pletwach

300 litrow: 120x50x55h przod i bok opti, swiatlo 2x150HQI+2x54T5, ok. 40 kg LR, 10kg zwirku koralowego, sump ok.70 l.,odpieniacz LGM 450, obieg Eheim compact 2000, cyrkulacja 2 x Koralia 5200

3881_3881.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odłowić jednego jak się mają pozabijać.Masz dwie samiczki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy samiczki? Trudno wyczuc - nie kielbasa....Nie mam pojecia, jak je bralem miesiac temu byly podobno za male na okreslenie, potem tym sie nie interesowalem. Jednego gnojka potrzymalem chwile w siatce, potem wpuscilem i narazie jest spokoj: siedzi tylko jeden w ukwiale.

Dziwne jest to, ze wpuszczone byly razem z ukwialem i nigdy zadym nie krecili. Fakt, ze dzis wieczorem ukwial napompowal sie jak nigdy. Kawal zwierza sie z niego zrobilo i moze z tej przystojnosci tak sie blazny o niego tlukly.

300 litrow: 120x50x55h przod i bok opti, swiatlo 2x150HQI+2x54T5, ok. 40 kg LR, 10kg zwirku koralowego, sump ok.70 l.,odpieniacz LGM 450, obieg Eheim compact 2000, cyrkulacja 2 x Koralia 5200

3881_3881.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak brałeś ze stadka to pewnie były dwa samczyki- samiczką staje się najwiekszy w grupie i dlatego poleca sie kupować trochę różniace się wielkościa.Wtedy wiadomo który ważniejszy i silniejszy i ten staje się samiczką. Teoretycznie przy ustalaniu hierarch (płci) dwa nie powinny sie pozabijać.

Pisze teoretycznie bo własnie wyłowiłam krewetke debelius którą zabiła duga krewetka. A miałam tylko dwie i teoretycznie powinno być ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak. Tylko dlaczego siedzialy razem jak parka w ukwiale, i nagle dzis po zgaszeniu swiatla taka akcja... Jazda byla niezla: przez kilka minut krecily sie w kolko trzymajac sobie nawzajem w pyskach pletwe boczna.

3881_3881.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Półtora roku temu kupiłem heteractis magnifica. Kiedy go kupowałem w sklepie nie wyglądał na dużego, kiedy się napompował okazało się że ma około 20 cm średnicy. Jedyny błazen jakiego miałem przez dwa tygodnie nie zwrócił na niego uwagi. Dokupiłem trzy błazny i zaczęła się dwudniowa bitwa. Wyglądało to tak że czekałem na ofiary. Po dwóch dniach walk jeden został wyrzucony z ukwiała trzy go zamieszkały. Po roku mieszka tam parka która wyrzuciła trzeciego ale za to największy osobnik codziennie rano wybiera największy kawałek mrożonki i w pysku zanosi go w mordę ukwiała - widok niesamowity. Dodatkowo tak się dobrze tam poczuły że pilnują złożonej obok ukwiała ikry :)

450 lit + 120 lit sump; 2*150 HQI+2*54 T5 ; Deltec APF 600; AM OR 3500-obieg; 1*4500+1*8000+1*4400-cyrkulacja;

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23191

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.