Polok Zgłoś Napisano 15 Marca 2011 Witam nie dawno wystartowałem z moją pierwszą solniczką i mam problem ,a mianowicie dolewanie wody.Nie mam sumpa tylko panel z tyłu akwa, i nie mam pojęcia w jaki sposób wykombinować auto dolewkę.Macie jakieś pomysły?? Pozdrawiam. Cytuj 108l z panelem+HQI 70w 13000k Aqua medic + Ati Actinic 20 000k 24w +9kg LR+LS Odpieniacz-DIY 1200l/h+jvp-101 3000l/h +obieg-600l/h Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lizard Zgłoś Napisano 16 Marca 2011 Tak, pompa dozująca, polecam firmę aquatrend! Cytuj Stary reefMAX | Mój kanał na Youtube pozdrawiam Lukas Szendzielarz www.lukas-szendzielarz.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
premiero Zgłoś Napisano 16 Marca 2011 @LiZaRd - Pompa dozująca do dolewki? Może od razu cały komputer? @Polok - zrób sobie bezpośrednią dolewkę. 1. Wersja najtańsza: kup sobie taki wężyk, podłącz do osmozy, dociągnij do panela i zamontuj zawór na nim. Wady - ręczne odkręcanie i zakręcanie zaworka. 2. Wersja droższa - jw, ale zamiast zaworka, zamontuj elektrozawór i podłącz do timera (ja tak mam). Ustaw na timerze codzienne dolewanie wody (na podstawie wody odparowanej). Wady - co jakiś czas trzeba skorygować poziom wody ręcznie. 3. Wersja najfajniejsza - jw, ale zamiast timera kup sterownik, na przykład levelautomatic z czujnikami pływakowymi i zamontuj je w panelu. Cytuj 300x80x80 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sPRYTny Zgłoś Napisano 16 Marca 2011 #335972 premiero :3. Wersja najfajniejsza - jw, ale zamiast timera kup sterownik, na przykład levelautomatic z czujnikami pływakowymi i zamontuj je w panelu. Polecam tą opcje, ja co prawda mam inną dolewkę ale tą która Ci zaproponował premiero będzie dla Ciebie bardzo dobra. Do niej dokupisz sobie jakaś małą pompkę która będzie Ci przetłaczała wodę ze zbiornika z wodą RO do panelu i będziesz miał stały poziom nie tylko wody w panalu ale i zasolenia w baniaku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
premiero Zgłoś Napisano 16 Marca 2011 Ale przecież pompka nie jest potrzebna. Ciśnienie wody samo wtłoczy ją do panelu. Idea jest taka, że nie ma zbiornika na RO, tylko bezpośrednio wyjście z osmozy do panela. Do tej dolewki o której pisałem wystarczy podłączyć elektrozawór, który będzie się otwierał jak pływak zadziała. Cytuj 300x80x80 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arrowb Zgłoś Napisano 16 Marca 2011 witam, troche przerost tresc nad forma z dolewka bezposrednio z osmozy, jak cos sie zatnie to wody poleci calkiem duzo. Mam dwa akwaria z panelem. W pierwszym jest automatyczna dolewka grawitacyjna, pojemnik stoi nad akwa na szawce. W drugi akwa dolewka dr witta + pompa karavan wtloczy na kazda wysokosc wode. Pojemnik z woda stoi w szafce obok. Cytuj Pozdrawiam Bartosz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sPRYTny Zgłoś Napisano 16 Marca 2011 Polok, Jakiej wielkości masz zbiornik? Bo jak masz niewielki do postaw sobie dodatkowy zbiornik na wodę RO. Jak zrobi bezpośrednie podłączenie osmozy pod panel to: - na początku TDS wskazuje że leci woda po RO i DI u mnie około 005 a dopiero po chwili 000. Czyli w twoim przypadki zawsze dolewało by Ci wodę około 003. - nie masz nad tym kontroli jak wyjedziesz lub będziesz w pracy. Możesz ładnie zalać mieszkanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szymon68 Zgłoś Napisano 16 Marca 2011 Skorygujcie mnie jeśli się mylę, ale czy założenie zaworu na WYJŚCIU z filtra RO, nie jest przypadkiem najlepszym sposobem na rozwalenie membrany? Przy zamkniętym zaworze, filtr będzie cały czas pod ciśnieniem. Ja mam u siebie dolewkę bezpośrednio z RO+DI, ale elektrozawór mam zamontowany PRZED filtrem odwróconej osmozy. SPRYTNY, takie wskazania TDS-a miałem wtedy, jak uruchamiałem filtr raz na parę tygodni, zeby uzupełnić zapas zdemineralizowanej wody w beczce. Teraz jak RO+DI pracuje codziennie po trochu, TDS zawsze przy starcie pokazuje 000 Cytuj Pozdrawiam Szymon ReefMax - Start 11 wrzesień 2009; Cyrkulacja: Koralia 2800 + Koralia nano 1600 + Hydor Smartwave Wymieniona pompa obiegowa na NewJet 1200 Sól: ATI Coral Ocean Plus Skała: 50% LR + 50% Riffkeramik Dolewka dr.Witt sterująca zaworem przed RO+DI Balling i VSV na dozowniku AquaTrend Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D_malisz Zgłoś Napisano 16 Marca 2011 elektrozawór jest metalowy - na końcu a nie przed filtrami uwolni do wody związki metali i cała operacja RO+DI na darmo - czyli nie działa Ja przy baniaku 400+100l sump załączam elektrozawór na timerze dwa razy na dobę po 25 minut bo zawsze tyle uzupełnia się brak wody - po 3-5 sekundach na tds 000. Dla bezpieczeństwa można zamontować dwa elektrozawory jeden po drugim aby być pewnym że się nie zatnie - ale na to że zatnie się akurat w pozycji otwartej - prawdopodobieństwo jest jak w totka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sPRYTny Zgłoś Napisano 16 Marca 2011 #336015 D_malisz : po 3-5 sekundach na tds 000. To tak jak i u mnie. A w panelu to właśnie tyle sekund będzie trwało jego uzupełnienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D_malisz Zgłoś Napisano 16 Marca 2011 można dać dolewkę raz na 24 h - pamiętajmy że to jest rozwiązanie na większe zbiorniki - w małym akwa donieść do uzupełnienia litr czy dwa to mały problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
premiero Zgłoś Napisano 16 Marca 2011 sPRYTny wymień żywicę U mnie jest od początku od załączenia 000, nawet na sekundę się nie zmienia. Elektrozawór oczywiście montowany pomiędzy membraną a filtrami jeśli się bierze jeszcze wodę do picia lub przed filtrami wstępnymi. W żadnym wypadku nie można montować zaworu za membraną! A jak ktoś się boi o awarię elektrozaworu (co jest mało prawdopodobne), to zawsze może postawić podwójny (skiba takie robi). Cytuj 300x80x80 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sPRYTny Zgłoś Napisano 16 Marca 2011 #336023 premiero :Sprytny wymień żywicę Wymienię w przyszłym tygodniu, może masz racje bo nie pamiętam ja to było na początku jak była nowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D_malisz Zgłoś Napisano 16 Marca 2011 zawsze ale to zawsze tds wskazuje na początku więcej niż 000 bo gdy woda stoi dłużej w filtrze i wężykach to już zyskuje minimalnego braku przewodności - pamiętajmy że TDS tdsowi nie równy Dlatego często osóby stosujące dolewkę z oddzielnego baniaka z wodą RO odnotowują cyjano po dolewaniu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lizard Zgłoś Napisano 16 Marca 2011 #335972 premiero :@LiZaRd - Pompa dozująca do dolewki? Może od razu cały komputer? Każda dolewka która ma wbudowaną pompę nie jest niczym innym jak pompą dozującą Miałem na myśli ot choćby shark'a z pływakami, polecam bo sam jestem b.zadowolony! Cytuj Stary reefMAX | Mój kanał na Youtube pozdrawiam Lukas Szendzielarz www.lukas-szendzielarz.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
premiero Zgłoś Napisano 16 Marca 2011 #336025 D_malisz :zawsze ale to zawsze tds wskazuje na początku więcej niż 000 bo gdy woda stoi dłużej w filtrze i wężykach to już zyskuje minimalnego braku przewodności - pamiętajmy że TDS tdsowi nie równy Dlatego często osóby stosujące dolewkę z oddzielnego baniaka z wodą RO odnotowują cyjano po dolewaniu... Dlatego żywicę daje się jak najbliżej wylotu i wtedy nie ma tego problemu. A jak ktoś ma naprawdę dłuuuugi kawałek, to można stosować 2 żywice - jedną zaraz za membraną, a drugą zaraz przy wlocie do akwarium. Kilka osób na tym forum tak robi. Łukasz - ja rzeczywiście źle Ciebie zrozumiałem Cytuj 300x80x80 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach