Skocz do zawartości
Qubek

Paraluteres prionurus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy ktos ma doswiadczenia z ta ryba?? Szukalem w necie i nie znalazlem jednoznacznej odpowiedzi czy ryba jest bezpieczna dla akwariow rafowych. Jedni pisza, ze tak inni , ze nie. Znalazlem, ze zywi sie malymi skorupiakami i glonami i to wszystko a gdzie indziej wyczytalem ze moze tez zjesc zoa i lps ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Net netem ale ja do rafowego bym jej nie dał.100% sklepów w których (w belgii) o nią pytałem było "niet" do rafowego.

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie byly tego powody? Moze ktos sie jeszcze wypowie, moze ktos mial,ma ta rybe. Pytam nie dlatego, ze musze ja miec, zonie sie podoba ksztaltem i mowi ze ta ryba wyglada typowo jak morska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo podobna do Canthigaster valentini

Rozdymki są drapieżnymi mięsożernymi rybkami i można je karmić mrożonkami, ale ślimaki, rurówki w akwarium nie będą miały lekkiego życia. Niestety rybka gustuje też w koralowcach i może podgryzać zoa i inne korale ale to wszystko jest uzależnione od danego osobnika i nie musi stanowić reguły ale ryzyko jest.

Poczytaj http://nano-reef.pl/forums.php?m=posts&p=198253#198253

*Moja Rafka 200 l* (zlikwidowana z końcem 2016) 100x40x50, Sump 40L, Pudełko przelewowe, Lampa HQI 2x150+2x39W T5, Odpieniacz Deltec MC500, Obieg Eheim 1260, Cyrkulacja 2x Koralia3 6400l/h, LR 34kg, LS 21kg

Sprzedam wąż silikonowy 32 mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy Canthigaster valentini i Paraluteres prionurus to ta sama ryba??? Pytam bo na reeflex'ie sa obie te ryby ale Paraluteres prionurus jest w rodzinie jednorozkowatych wiec kuzyn brzydala?? A Canthigaster valentini jest rozdymka. Wydaje mi sie, ze na zdjeciach takze sa roznice w ubarwieniu tych ryb ale pewnosci nie mam, wiec nadal bede drazyl ten temat. Wyczytalem takze gdzies w necie, ze Paraluteres prionurus byl kiedys klasyfikowany do rodziny rogatnic, mylaca byla pletwa grzbietowa. O ile cos mi sie nie pomieszalo juz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajomy ma tą rybę jestem u niego często i znam całą obsadę i nie widzę żadnych strat w ślimakach(3 turbo, 2 jakieś karaibskie i kilka nasariusów)), rurówce(ma 1dną), koralowcach miękkich(tylko takie ma w tym też zoa) czy ukwiałach(heteractis crispa). Rybą(pokolcom, błaznom), krabą oraz krewetkom(wundermani i ta czyszcząca) też nie robi krzywdy

Nie wiem jak z lps i sps bo ich nie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.