Skocz do zawartości
Wisnia69

Stylopora i seriatopora caliendrum

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W jakim prądzie powinny waszym zdaniem stać te korale? Bo początkowo miałem ustawione na nie mały falownik (koralie 1) i miały mocno wypuszczone polipy, natomiast jak zrobiłem teraz przemeblowanie, bo teoretycznie powinny być w dużym prądzie i ustawiłem na nie koralie 2800 i teraz mają duży prąd wody, to polipy są schowane bardziej.

I teraz pytanie, czy mimo tego że maja mniej wypuszczone polipy to jest im i tak lepiej w dużym prądzie, czy jednak było lepiej, jak miały skierowany na siebie mniejszy falownik?

Pozdrawiam

663l OW P+2xB (170x65x60h)+ sump (150x55x45h), 2x Blau WM 2x13K, NewJet 4500, APF 600, 55kg LR+ 25 DR, 30kg LS, Kessil 2x A360WE + kontroler

LPS, SPS, Miękkie,ukwiał. Sól AF, Balling Ca+Kh, + Jod, Coral E i A

Karmienie: 6-8 kostkek dziennie + płatki Ocean nutrition.

gallery_11020_2503_65257.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinny miec silny, lecz nie bezposredni prad wody. Mozesz wlaczyc obydwie pompy i na 120 l akwarium to nie bedzie za duzo, ale strumien padajacy na korale musi byc odbity od szyb itp.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje czują sie bardzo dobrze jak prąd jest puszczony "obok" nich tj są ustawione na jego zewnętrznej części

ponad 1000l wody w obiegu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja potwierdze, co napisal Stani, moje najlepiej polipuja, gdy maja prad wody odbity od szyby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seriatopora to moim zdaniem najtrudniejszy z sps-ów jeśli chodzi o "dogodzenie" mu cyrkulacją, jak będzie za silna, to Seriatopora będzie rosła słabo i będzie się wyginała, jak będzie za słaby to z czasem będzie gubiła tkankę od środka, najlepiej to tak jak napisali poprzednicy silny prąd, ale zmienny, chodzi o to żeby woda kotlowała się koło niej, a nie wiała bezpośrednio na nią.

Pozdrawiam

seb

Z akwarystycznym pozdrowieniem ;)

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie problem w tym że nie mogę za bardzo wykombinować tak, żeby woda odbijała się elegancko od szyby, ale spróbuję coś jeszcze pokombinować jutro może mi się uda. Wiem że Stylopora , to jeden właśnie z tych najtrudniejszych, ale o dziwno jemu rośnie się u mnie najlepiej, no przynajmniej tak było, dopóki nie zacząłem kombinować z cyrkulacją.

I teraz w jednym kącie mam stylopole, seriatoopore acropore formosa, i montipore digitate, i jak ustawiłem bezpośrednio cyrkulacje na nie, to wszystkim się podoba, oprócz styloporze. Jutro spróbuję jeszcez poprzestawiąć cyrkulacje może mi się uda coś lepszego wykombinować.

Dzięki za pomoc:)

Pozdrawiam

663l OW P+2xB (170x65x60h)+ sump (150x55x45h), 2x Blau WM 2x13K, NewJet 4500, APF 600, 55kg LR+ 25 DR, 30kg LS, Kessil 2x A360WE + kontroler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

No i dzisiaj przestawiłem falownik na ściankę i wydaje mi się że mało co teraz dmucha na Stylopore i Seriatopore, no ale polipy mają wyciągnięte mocno jak głupie. I właśnie nie wiem która opcja lepsza? Niby dużo czasu seriatopora nie miała prądu dużego i rosła więc chyba tak zostawię. Jak myślicie?

Acropora ma trochę mniejszy prąd przez to i montipora, ale po montiporze nie widzę żadnej różnicy jak na razie, no a u Acropory, no to i tak nic nie widać i tak. Jedyne co widzę, to przyrosty. Teraz będzie mijał miesiąc od kupna to myślę, że trochę ponad 1cm urosła, więc chyba nie jest jakoś źle?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.