Skocz do zawartości
Dzizys

Taśmy, paski led

Rekomendowane odpowiedzi

dobry artykul podesłałeś @jaczal, część zrozumiałem, a drugą część nie ;p więc moze ktos mi powie jaka jest optymalnie najlepsza dlugosc fali (nm) dla fotosyntezy i dobrego rozwoju korali ? :D

a tutaj taki mój projekt w 2min ;p pomyślałem, o tym platikowym pojemniku, bo jak widze ile światla odbija sie od tafli... te wartosci ktore podajecie dla cree są mierzone na powietrzu zapewne :D co innego jest pewnie w wodzie, a zwłasza w głębokich baniakach, azeby dojsc do jakiejs sensownej kombiacji potrzebaby duuuzo czasu i pieniążków, a tego drugiego nie mam :D

65x35x40h~85L, 10kg LR, 4x24w, kaskada i odpieniek DIY :D11.12.11r pękło dno :(((

100x40x50h~200L, kręci się...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fatal error: Allowed memory size of 34603008 bytes exhausted (tried to allocate 18371184 bytes) in /home/umum/domains/nano-reef.pl/public_html/system/functions.php on line 1299

co jest ? nie moge fotki wrzucic :D

dlatego wrzucilem tutaj

65x35x40h~85L, 10kg LR, 4x24w, kaskada i odpieniek DIY :D11.12.11r pękło dno :(((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykres funkcji długości fali do poziomu absorbcji energii przez chlorofil jest podana choćby tutaj:

http://www.chm.bris.ac.uk/motm/chlorophyll/chlorophyll_h.htm

Tak jak dla wspomnianego MHD tak i dla białej diody LED widmo nie będzie ciągłe dlatego nie można stosować wprost metody ciała doskonale czarnego do pomiarów a jedynie aproksymację. W widmie diody białej jest pik energii dla fali rzędu 450nm. W sumie biała dioda elektroluminescencyjna jest oparta o fluorescencję pośrednią. Żółta kropka w diodzie to jedynie luminofor a pod spodem jest dioda ultrafioletowa, która pobudza go do świecenia. Czyli tak jak w świetlówce.

Widmo można i należy uzupełniać jak jest to robione za pomocą świetlówek aktynicznych czy ultrafioletowych diod LED emitujących promieniowanie w zakresie UVA i UVB. Odpowiedź na pytanie czy dana dioda jest odpowiednia można ustalić nakładając wykres widmowy diody na wykres chlorofilu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za pomoc, moze komuś też sie przyda ten wątek :D zamierzam kupic takie paski bądź takie w kombinacji 0,5m fioletowa + 0,5m zimna biała + 4x 2,5cm pomarańczowa :D+ zasilacz i pochwale sie efektami, jak tylko uda mi sie to zmontowac do kupy ;D

pzdr i jeszcze raz DZIĘKI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.