Skocz do zawartości
gesco

krab elegans niebieskonogi zdycha ?

Rekomendowane odpowiedzi

Zwierzak dołączył 26.03.2011 pierwsze 3 dni zachowywał się normalnie, łaził po skałkach, coś z nich sobie dłubał ostatnio wlazł za skały i nie wychodził, więc postanowiłem go wyciągnąć, wygląda jakby zdychał, nie ma siły nawet gdzieś połazić,zwisa ze skorupy, wiem że jeszcze żyje bo "chowa" się do skorupy jak go dotknąłem, może wiecie co możne być ? razem z nim doszły 2 krewetki wundermani i 4 turbo, wczoraj zmieniałem wode, ale za skała siedział od 3 dni.

P4030012.JPG

P4030014.JPG

Pozdrawiam

Paweł

ReefMax White /~15 KG LR/ 9 KG LS /Newa Wave 1,6 / Koralia Nano Evo 1600 / 3x24W T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po czym można poznać że to wylinka, poważnie wygląda jakby powoli zdychal, jest bardzo niemrawy i praktycznie się nie rusza, tylko zwisa.

Pozdrawiam

Paweł

ReefMax White /~15 KG LR/ 9 KG LS /Newa Wave 1,6 / Koralia Nano Evo 1600 / 3x24W T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie po tym że wygląda jakby zdychał :D

spokojnie, jam masz dorzuć do akwa muszelkę na bak się do niej przeniesie.

Wylinka jest dosyć męczącym procesem temu jest taki ospały. A chowa się po to bo zaraz po wylince jego pancerz jest jeszcze miękki.

Nie tykaj go, zostaw w spokoju. :D:clowning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odizolowałem go, wsadzając z kawałkiem skałki w akwarium do pudełka, i wyszedłem, teraz widzę że wylazł ze skorupy:( i niestety zrobiłem za duże otwory i przez nie zaczęła go skubać wundermani :D

Krab odszedł na wieczną rafę, temat do zamknięcia.

Pozdrawiam

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój błąd - nie ruszać! Wylinka wygląda jak zdechły krab - dokładnie tak samo. Zrzucał pancerz, a to trwa i jest dosyć "intymną" sprawą kraba, bo jest wtedy narażony na atak.

Pozdrawiam, Krzysiek!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz już wiem, chodź szkoda że nauka idzie w parze z poświęceniem - tym razem bezmyślnie naraziłem kraba :D

Człowiek niestety wiele się uczy na błędach, kilka dni temu też myślałem że zdechła wundermani, nawet wyłowiłem ją, wieczorem się okazało, że jej wylinkę, a krewecia ma się świetnie, kiedyś jak hodowałem krewetki w słodkowodnym to nie widać było wylinki :D

Pozdrawiam

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto codziennie podawac kropelke jodu, tylko nikt nie wie, jakie duze masz akwarium...

Niektorzy w tym celu nawet wypelniaja sygnaturki :D

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jod, no właśnie dlaczego ? jesteś drugą osobą, która o tym mówi.

Posiadam ReefMax 105 litrów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj, to mało czytałeś :D Ale niech będzie, jestem trzeci - jod ułatwia linienie, dlatego dozowanie (w granicach rozsądku) jest zalecane. Niektórzy piszą kropla na 100 litrów, ja daję kroplę na 300 litrów (dziennie) i jest ok.

Zbyt duża dawka jodu doprowadzić może do zbyt szybkiego zrzucenia pancerza.

Pozdrawiam, Krzysiek!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D musiałbym przeczytać całe forum :D wpisz jod w "szukajce" i zobaczysz od a do z tematy, które niekoniecznie muszą mnie zainteresować...

/ Nasze akwaria [330l] Ziemniaczana Rafa Ziemniok

/ Nasze akwaria Moje 300L akwa w ścianie maxymalny

/ Szpital poparzony Favites Tofik

/ Ogólny Witaminy i aminokwasy - ile? jaczal

/ Targowisko Montiopora digitata zielona 30zl bemowo Ben_sage

/ Chemia złodzieje... robi

/ Dla nowicjuszy Start AquaEl NanoReef - od początku wiatr w oczy. Letys

/ Chemia Easy-Life Maxicoral A i B orzechopcja

/ Szpital problem z nowymi rybami Jarek GRZESZCZAK

/ Nasze akwaria [63] - Nanorafa z KRK wiewiUr

/ Ogólny Kupcie płyn Lugola TMK

/ Korale Kilka pytań fal

/ ReefMax Klub RM snow white Pudzianek89

/ Korale Euphylia się sypie... erich1980

/ Dla nowicjuszy Nowy projekt Cocoon 43l - Kraków Mati33

/ Dla nowicjuszy Sklepy w UK siwy811

/ Chemia Tani zamiennik Lugol's Solution Włodzimierz

/ Korale Acrozoanthus robi

Zastanawiam się czy mimo wszystko jod zawarty w soli, nie jest wystarczający i trzeba by dodatkowo go dozować, może jestem w błędzie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba pamietac ze jod szybko sie uwalnia- dlatego dozuje sie go i uzupełnia często. Zależy rownież jaka sól, ale nie ma to jakiegoś dużego znaczenia.

Pozdrawiam, Krzysiek!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.