Skocz do zawartości
tygrys

RM - tygrys z kitą w solance ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Przy dojrzewaniu bardzo ważne są NO2 i NO3 ja bym nie ryzykował wpuszczania zwierzaków nie znając tych parametrów,

ja staram się robić testy raz na 10 dni

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przegrzebałem szafkę i oczywiście znalazłem jeszcze testy na NO3.

Dzisiejszy wynik NO3: 25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiejszy wynik NO3: 25

Typowy wynik dla okresu dojrzewania baniaka,

dla zwierzaków bardziej istotne jest NO2, powinno być nie wykrywalne,

jeśli takie bedzie możesz wpuszczać ekipę czyszczącą.

Mój baniak: ReefMax 60

Cyrkulacja 2x Koralia nano 1600, Tds i parę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po miesiącu efektów dojrzewania na skałach niemal nie widać - efekt działań wiecznie głodnych turbo ślimaków :)

Gorzej prezentuje się piach, który ewidentnie przechodzi dojrzewanie. Dziesięć ślimaków do piasku i rozgwiazda są w stanie opanować sytuację jedynie na powierzchni a pod spodem piasek robi się brązowy i jest pełen pęcherzyków.

Oczywiście jak na chorobliwego perfekcjonistę przystało raz w tygodniu przekopuję piach bo nie mogę znieść tego widoku.

Odpieniek jak dotąd ładnie pienił przez całe dwa dni (po tym jak kupiłem Hydor Slimskim Nano 135.35 i nad odpieńkiem zawisła groźba eksmisji ze zbiornika) po czym dziś stwierdziłem, że znowu do tego by "pianka" mogła opuścić rurkę brakuje około 1,5 cm:banghead

Odpieniacz poczeka na zamontowanie jeszcze miesiąc bo nie chcę eksperymentować przed swoim urlopem, ale już wiem że kupno nowego odpieniacza nie było pomyłką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje dwa wurdemanni są nadpobudliwe i pomimo codziennego dokarmiania rzucają się na wszystko co się porusza łącznie z biednymi ślimakami, które są przez nie maltretowane.

Dziś odkryłem, że nie odłowiłem jeszcze przynajmniej dwóch krabików, ale te kudłate skubańce za szybkie są nawet na zrobienie fotki a co dopiero na odłowienie:googleye

Wyniki testów:

PO4: 0

KH: 9

NO3: 25

Mg: 1320

Ca: 425

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już chciałem kupić odmulacz gdy dowiedziałem się, że powinienem być szczęśliwy z powodu "pęcherzyków" w piachu.

Na dzień dzisiejszy zamówieniem dolewkę a do solniczki trafiły: Zoanthus i Acanthastrea lordhowensis w których się zakochałem. To jak zmieniają się Acanthastrea jest niesamowite: raz wyglądają jakby miały uschnąć by za kilka godzin przypominać nabrzmiałe purchawki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oby Ci te lpski zyły.

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baniak zaczyna powoli przypominać akwarium a nie gruzowisko.

Poniżej klika fotek robionych przy świecącej jedynie świetlówce aktynicznej.

Niestety aparat ma obiektyw szerokokątny, więc Ricordea nie wygląda tak pięknie jak w rzeczywistości :cursin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema brat, patrze nie próżnujesz dokładasz cały czas coś nowego. Zbiorniczek bardzo ładny też dochodzę do wniosku że reefmax to chyba najlepsze rozwiązanie na początek o mnie w 27L jest strasznie ciasno i po zakupie garstki zwierzaków okazuje się że to docelowa obsada. Ale widzę że kupiłeś Acanthastre a ja jestem na nią chory od samego początku albo na Favie więc widzę że trzeba będzie zrobić jakiś biznes. Jak wrócisz z urlopu to coś tobie wygospodaruję z mojego ogromnego dobytku :baby. Pozdrawiam i czekam na dalszy rozwój wydarzeń.

Akwarium wchodzi na obroty więc czas coś wrzucić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie no3, po4 masz teraz?

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś dotarła do mnie automatyczna dolewka, ale że nie mam w zapasie wężyków jej odpalenie przełożę na przyszły tydzień.

Postanowiłem za to przetestowac odpieniacz, który umieściłem w pierwszej komorze. W przyszłym tygodniu będę musiał pobawić się w majterkowicza i doprowadzić do ładu dolewkę, wywalić stary odpieniek a na jego miejsce zamontować odpieniacz :)

Krewetki niestety podgryzały koralowce, więc wylądowały w karcerze - trzecia komora panelu gdzie codziennie raczę je kawałeczkami ryby.

Parametry z dnia dzisiejszego:

NO2: 0

NO3: 40

PO4: 0,015

KH: 8

Ca: 425

MG: 1320

Ponieważ przy ostatnich pracach na forum wcięło fotki przynajmniej ostatnie wrzucę raz jeszcze.

Za fotkami z pierwszych dni mojej morskiej przygody jakoś nie tęsknię, ale ostatnie są już chyba na tyle fajne, że można je ludziom pokazać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaką delewkę kupiłeś i pochwal się zdjęciami odpieńka jak będzie pracował czuję że będzie ładnie pienił, a swoją drogą to te NO3 to by mnie martwiło u mnie przez pierwszy miesiąc-dwa było spoko ale w trzecim jak glony ruszyły to codziennie je rwałem a u ciebie glony mają co jeść. Fotki fajowskie szczególnie Ricordea piękny koral i ładnie skałkę zarasta. Daj fotkę całości jak i gdzie to poukładałeś. Pozdrawiam po burzy z Augustowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o sprzęt to standardowy zestaw jest w trakcie modyfikacji i rozbudowy o odpieniacz Hydor Slimskin Nano 135.35 i automatyczną dolewkę SHARK.

Obecny etap walki ze zwierzakami to uganianie się za Rico, które za nic nie chcą wysiedzieć na przeznaczonym im miejscu :lol:

Z ukwiałem nie miałem jak dotąd problemów i siedzi dokładnie tam gdzie go zaplanowałem.

Biedne Rico źle znoszą ciągłe zmiany położenia (na które niestety nie mam wpływu) i mocno zmizerniały :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o sprzęt to standardowy zestaw jest w trakcie modyfikacji i rozbudowy o odpieniacz Hydor Slimskin Nano 135.35 i automatyczną dolewkę SHARK.

Obecny etap walki ze zwierzakami to uganianie się za Rico, które za nic nie chcą wysiedzieć na przeznaczonym im miejscu :lol:

Z ukwiałem nie miałem jak dotąd problemów i siedzi dokładnie tam gdzie go zaplanowałem.

Biedne Rico źle znoszą ciągłe zmiany położenia (na które niestety nie mam wpływu) i mocno zmizerniały :)

Spróbuj dać rico na sam dół w jakieś zaciszne miejsce , gdzie jest słaby prąd wody. Powinny się bardziej rozłożyć i napompować .

Mój Reefmax http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=36509&d=0

Kolekcjonuje Zoa i Acanthastrea.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj dać rico na sam dół w jakieś zaciszne miejsce , gdzie jest słaby prąd wody. Powinny się bardziej rozłożyć i napompować .

Tak też robię... nawet pompy obróciłem w inną stronę by nic im nie przeszkadzało a te małe skubańce i tak ani myślą przyczepić się do skałki :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ja cie ten ukwiał jest duży :lol: jak dałeś zdjęcie samego ukwiała to nie myślałem że jest takich rozmiarów, rozgwiazda też patrze podchowana u mnie nie miała by gdzie się zakopać. Powodzenia z Riko oby jej w końcu gdzieś się spodobało, u mnie Euphylie przestawiałem miesiąc czasu aż znalazła sobie miejsce i to też bez rewelacji dla niej. Co ile robisz podmianki i ile procent? Masz DI ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakochałem się w sklepie w maleńkim ukwiale który o dziwo usadowił się niemalże dokładnie tam gdzie chciałem a jak dostał papu do dzioba to następnego dnia pokazał jakich rozmiarów jest w rzeczywistości :rolleyes:

Podmianki robię co tydzień - jakieś 5%

Dziś wywaliłem odpieniek a jego miejsce zajął w drugiej komorze Hydor Slimskim. Ponieważ ma on inny obieg niż odpieniek jako pompę obiegową wstawiłem pod odpieniacz pompkę maxi-jet MJ750

Wszystko śmiga aż miło :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO3 nadal szaleje jednak pozostałe parametry idą w dobrą stronę:)

Czas pokaże co zastanę po tygodniowym urlopie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na chwilę obecną solniczka jakoś się trzyma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No No bardzo ładnie widzę że chyba okres dojrzewania u ciebie to drobnostka wszystko ładnie wygląda opisz jak akwarium przetrwało twój urlop.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Solniczka urlop przetrwała perfekcyjnie.

Parametry:

KH 8

NO3 25 - nareszcie zaczęło spadać :w00t:

Ca 435

Mg 1350

NO2 0

PO4 0

Z miejsca pobiegłem zatem na małe zakupy by nareszcie na pytanie "a jakie masz rybki" nie opowiadać całej opowieści o akwarystyce morskiej i o tym, że posiadanie akwarium nie zawsze oznacza posiadanie rybek :coffee:

A dziś mój ukwiał, który jak dotąd grzecznie siedział w wyznaczonym dla niego miejscu zaczął wędrówki ludu :rant:

Mam nadzieję, że zanim mi poparzy LPS-y uda mi się go przekupić by znowu zamieszkał w pierwotnie planowanym miejscu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natychmiast po zrobieniu fotki odgrodziłem gada kawałkiem plexi.

W nocy powędrował za skały a rano znowu był przy zoa i LPS+ie:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejne zwierzaki z wymarzonej obsady trafiły pod moje strzechy :D

Odkąd zacząłem mniej gmerać przy solniczce: nie wpłacać łap do środka co drugi dzień i nie przejmować się każdą drobiną glonów na szybie widać znaczącą poprawę kondycji Acanthastrea lordhowensis i Rico :)

Niestety nadal błazny nie zamieszkały w ukwiale a ten urządza sobie spacerki: wczoraj był na skałce na poziomie piasku a dziś... tak jak widać i pomimo iż się biedak pręży i męczy nikt nie chce w nim zamieszkać :crybaby:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj nie ma reguły że błazny musza zamieszkać w ukwiale,moje ocierają się o taflę wody i nawet nie myślą o zamieszkaniu w czymkolwiek,mandaryn wcina Ci mrożonki?

Pozdrawiam

Mariusz

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.