Skocz do zawartości
tygrys

RM - tygrys z kitą w solance ;)

Rekomendowane odpowiedzi

to te grzybki ode mnie? :)

zoasy to kwintesencja koralowców

solanka ponownie kreci się od czerwca 2016

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obstawiam że ode mnie. Moje grzybki mają po 1.5cm więc czemu u Łukasza miały by nie mieć po 5cm idę browara se strzelę na nerwy. :cursin:

Akwarium wchodzi na obroty więc czas coś wrzucić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden od Pawła (niebieski) a jeden od Piotrka (fioletowy)... choć różnią się jedynie delikatnie odcieniem oba się rozmnożyły ostatnio :thumbup:

PS. Piotrek piszesz o średnicy, czy promieniu :blushing: bo mają 8 cm :dj:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak chcesz to ci zorganizuje czerwonego do kompletu za free bo zaczely mi sie dzielic i jak cos to niedlugo ci sprezentuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak taki mutant jak ten niebieski to będę musiał szkiełko na większe zmienić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wieczorową porą czas rozpocząć drugą cześć walki ze zbijaniem parametrów...

operację horrendalnie wysokie NO3 mam zamiar zakończyć przed moim urlopem za niespełna 3 tygodnie.... wówczas przestanę lać wódkę, powrócą do baniaka absorbery a odpieniacz smok szykowany do nowego zbiornika trafi do szafy :dj:

Edytowane przez tygrys (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez ten odpieniacz litraż ci się zwiększył, pewnie dogoniłeś mnie pojemnością. :baby: :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uwazaj zeby nie przedobrzyc - taki odpieniek moze ci szybko wyjałowic cale akwarium, pilnuj parametrow

a grzybal dla ciebie rosnie - na razie ma 2cm srednicy :) jak bedziesz w okolicy to dryndaj i wpadaj z workiem

Edytowane przez pawcio1980 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żubrówka działa. PO4 już zbite a NO3 zjechało poniżej 50 :thumbup:

Oczywiście zaczynam odstawiać wódzię a i odpienacz smok w czasie mojego urlopu wyląduje w szafie.

Do tego jednak czasu cieszę się coraz lepszą kondycja zwierzaków

Mogę się też pochwalić iż choróbsko jednego z moich cukiereczków odeszło do historii :thumbsup:

Szyby zasyfione bo maksymalnie ograniczam wkładanie łap do bagienka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze małe polipy wylądowały w baniaczku :animier:

Dzięki Pawcio za tradycyjnie już świetne okazy.

Jako pierwsza polipy wyciągnęła monti więc również jako pierwsza ma premierę w moim wątku :whistle:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ślicznotka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 luty NO3 masz 50 a 12 luty pokazujesz nowe SPSy? Trochę nieciekawe zagranie...

Rob.

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mało tego.... niemal od samego początku mam wysoki poziom Mg i Ca a mimo to śmiem myśleć o większym zbiorniku :whip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas wyjawić powód przez który jeszcze nie mam fot nowego baniaka.... po prostu zwierzynę oglądam na żywo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie to?

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

oświetlenie 2x 48W LED DIY (ze wschodami i zachodami), cyrkulacja 2x TUNZE 6015, odpieniacz HYDOR SlimSkim 135.35, pompka HYDOR Pico Evolution 1000, dolewka AQUA-TREND Shark, grzałka Jager 100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tez tak mysle ze karaiby.. ale gdzie dokladnie..

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

oświetlenie 2x 48W LED DIY (ze wschodami i zachodami), cyrkulacja 2x TUNZE 6015, odpieniacz HYDOR SlimSkim 135.35, pompka HYDOR Pico Evolution 1000, dolewka AQUA-TREND Shark, grzałka Jager 100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Malediwy

Rafy przepięknych akropor choć i ukwiał pełen błaznów udało mi się dziś wylukac :)

Małże może nie są najpiękniejsze, ale metrowe bydlęta też robią wrażenie.... szkoda tylko że do RM takiej nie wcisnę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przelecialbym sie tam kiedys :) zazdroszczę wakacji :)

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas na podsumowania po urlopowe.

Po powrocie znalazłem martwego pupila. Mandaryn od jakiegoś czasu nie trząsł akwarium jak to bywało, więc jego zgon nie był dla mnie zaskoczeniem...

Oczywiście modliłem się by przy okazji jednego zgonu nie padło mi wszystko bo sytuacja nie wyglądała kolorowo i w dobrej formie były jedynie grzyby :/

Montipora i Caulastrea poleciały a ja stoczyłem walkę o to by ich losu nie podzieliła Acanthastrea i wszystkie Euphyllie które były w bardzo złym stanie :/

Szybkie podmianki, świeży węgiel i absorbery pomogły na tyle, że obecnie mogę odetchnąć z ulgą.

Oczywiście krewetki stwierdziły, że ich dni są policzone i postanowiły znowu się rozmnożyć z czego bardzo zadowolone były błazenki które napełniły swoje brzuszki ;)

Z kolejnych zmian warto wspomnieć, że krabik został spacyfikowany i przeniósł się do Euphylli kończąc tym samym spór z błaznami o dom w ukwiale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzę że się wygłupiłem proponując ci na pw porcję makroglonów na zbicie no3. Wszystko zarosło i to grubo patrzę że ślimaki giganty równo śmigają jak krowy na polanie :thumbup: No i blasto od grudnia troszkę podrósł jak patrzę na zdjęcia. cavularia virdis też pięknie rośnie co tu dużo gadać fajnie że znów wracasz na prostą oby tak dalej, a może jakaś aktualizacja z bliższej odległości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baaaardzo mi się podoba :thumbup: .Jeden z moich ulubionych RM-ów na forum. Wygląda tak dziko i naturalnie,zastanawiam się,czy też nie przestać czyścić tylnej szyby... ;) .

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zazdroszczę blastomussy.. reszta to.. las ;)

5572_5646.png

225l (125x40x45) OptiWhite, DeltecAP600, 2xTunze6055 + multikontroler 7095, NJ4500, oświetlenie LED Loccutus, IKS Aquastar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Glony po odstawieniu wódki ponownie ruszyły z kopyta. Podczas podmiany wkładam łapę do zbiornika i bez cackania się wyrywam kilka garści zieleniny.

Cavularia jak tylko wzrosło mi NO3 ruszyła do wzrostu i stała się już niemal chwastem :)

Mały zbiornik ma tę wadę, że ławo w ni o załamanie parametrów, więc raczej nie będę wprowadzał już nowych zwierzaków.

Moja dzicz kryje jeszcze małe niespodzianki, więc jak w weekend podczyszczę nieco przednią szybę to może uda mi się pstryknąć jakieś ludzkie fotki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka fotek zrobionych w trakcie podmianki, więc zwierzyna nieco zestresowana ;)

Jeśli chodzi o monti to uprzedzę potencjalnych zbulwersowanych - zwierzak trafił do zbiornika razem ze swoim różowym krewniakiem, był ukryty w buszu a teraz powoli dochodzi do siebie... polipy są schowane bo zielsko wyrywałem i czyściłem szybę.

Dziś byłem też w nowym sklepie akwarystycznym w pewnym bardzo starym centrum handlowym ;)

Udało mi się wyjść stamtąd bez zwierzymy (jestem więc z siebie mega dumny, że obietnice wprowadziłem w życie) a moje oko nasyciło się dwupoziomowym akwarium, którego projekty widywałem w kilku wątkach i nareszcie mogłem zobaczyć taki funkcjonujący baniaczek :w00t: .. kto miał zrealizować ten projekt jak nie Tomek - szacum :clapping

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.