Skocz do zawartości
lukasz.s4

zielona woda podczas dojrzewania

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie wielu z was miało ten sam problem co ja :) czyli po włożeniu żywej skały do zbiornika po kilku dniach woda i ściany akwarium pokryły się zielonym nalotem (chyba fitoplanktonem ale mogę się mylić). Wpadłem na genialny pomysł (a może i nie- ale przynajmniej pomógł) żeby do wody wlać 1 litr mojego zooplanktonu (brachionus plactilis) czyli popularnej wrotki. Po dwóch dniach jak rano załączyłem światło doznałem szoku, woda była idealnie (no prawie idealnie- ale jak na dojrzewające akwarium to idealnie) czysta. Po około tygodniu (czyli dziś) zauważyłem na ścianach akwarium (trochę zielonych ale to normalne) mnóstwo mały wrotek które zajadają się pewnie fito z szyb :clowning. Na dodatek moje ryby też zauważyły ten wysyp wrotek i cały czas sobie je zbierają.

Mam nadzieję, że komuś się kiedyś ta informacja przyda :)

akwarium: 300 litrów + 70 litrów sump, 65 kg LS, oświetlenie 8x54W, odpieniacz turbo 1000

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz ryby w dojrzewającym banaiku to którego co włożyłeś żywą skałę? Czy coś źle przeczytałem.

Tisze jediesz dalsze budiesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ryby włożyłem niedawno w sumie z małego akwarium (mają się dobrze), i nie wkładałem ryb po włożeniu skały może źle to napisałem, a zielona woda mi się pojawiła pod koniec dojrzewania akwarium poza tym całe dojrzewanie przeszło mi dość spokojnie bo miałem skałę z działającego akwarium (półroczną) oraz dużą ilość wody z działającego akwarium :clowning

akwarium: 300 litrów + 70 litrów sump, 65 kg LS, oświetlenie 8x54W, odpieniacz turbo 1000

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.