Skocz do zawartości
andrniew

refugium

Rekomendowane odpowiedzi

Ja planuję;)refugium jako filtr glonowy 2 w 1

[green]Za [/green]

-amortyzacja dobowych wahań pH

-zwiększenie objętości wody

-filtracja biologiczna Fosforany(?)

-trzymanie niechcianych lub delikatnych organizmów

Przeciw

-możliwość padnięcia glonów chociaż chyba nie muszą być to glony kuleczkowe?

-dobre zaplanowanie przepływu wody,w końcu zupełnie nie wiem jak to zrobić po przeczytaniu wszystkich rozwiązań

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Od niedawna przymierzam się do przerobienia mojego akwa na morskie i gromadzę informacje aby ustrzec się błędów.

Refugium - jeżeli dobrze rozumiem to poza działaniem filtracyjnym może być dodatkowym źródłem pożywienia właśnie dzięki funkcji ochrony "delikatnych organizmów". Tyle że jeżeli refugium jest w sumpie to pompa powrotna zabije większość z tych stworzeń...

Czy gdyby refugium zbudować nie w sumpie a obok akwa i zrobić grawitacyjny przelew z refugium do akwa to nie rozwiązało by problemu migracji tych stworzeń do akwarium? Wodę do refugium można by podawać z akwa oddzielną pompą, co jednocześnie rozwiązało by problem potencjalnie zbyt szybkiego przepływu wody, jak to ma miejsce w refugium w sumie.

No i oddzielne pytanie - czy przy tak zbudowanym refugium można by liczyć na to że pozwoli ono utrzymać mandaryna w 200 litrowym akwa?

Pozdrawiam,

Skoll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę ze w 200l z odpowiednią ilością skały wykarmisz mandaryna bez refugium. Co do twojego pytania dalej to nie wiem, nie zawsze te malutkie stworzonka będą się mnozyć tylko dlatego,że to refugium.Chodzi mi o kiełze itp które pływają przy skałkach lub pełzają.Co do planktonu unoszacego się w toni wodnej to IMHO nie wystarczy oddzielić kawałek wody.

Natomiast wydaje mi się,ze często myli się refugium z filtrem glonowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu obawiam się że mogę trafić na takiego mandaryna, który odmówi przyjmowania pokarmu w innej postaci.

Myśląc o refugium umieszczonym obok akwarium a nie w sumpie mam na myśli zbiornik z żywą skało i makroglonami oraz wszystkim tym co żyje na skale i w podłożu. Natomiast bez ryb. Czy można więc to nazwać refugium? Myślałem o tym jako w zasadzie dodatkowe źródło pokarmu dla ryb w akwarium. Niewątpliwie będzie ten zbiornik miał swój udział w filtrowaniu wody, więc będzie również filtrem.

Zastanawiam się jakie warunki należało by zapewnić tym drobiazgom, aby się mnożyły i zasilały główny zbiornik... I żeby to było w miarę bezobsługowe...

Pozdrawiam,

Skoll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.