pio7 Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2011 Czy jest jakieś przeciwwskazanie przed włożeniem takiego żarnika do lampy ze statecznikiem 150w? Słyszałem opinię że nie dla tego chciał bym prosić o wyjaśnienie. Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ritter Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2011 Niestety nie da się tego tak zestawić. Najprościej rzecz ujmując i to bez znaczenia czy statecznik jest klasyczny z dławikiem jak również elektroniczny, pracuje on jako stabilizowane źródło prądowe. Dla typowego Osram HQI-TS70W/D prąd pracy wynosi 1A (100V) a dla HQI-TS150W/D 1.8A (95V). Dlatego dławiki dla obu lamp mają różną indukcyjność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2011 a łopatologicznie? Lampa 150w będzie działać z żarnikiem 70w - odpalałem, świeci Lampa 70w nie będzie działać z żarnikiem 150w O to chodzi? Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ritter Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2011 Łopatologicznie: Lampa 70W działa z dławikiem/statecznikiem klasycznym/elektronicznym do 70W Lampa 150W działa z dławikiem/statecznikiem klasycznym/elektronicznym do 150W Inne kombinacje nie są możliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ad@mS Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2011 Niestety "Ritter" wprowadzasz kolegę w błąd. Każdy żarnik wyższej mocy możesz podłączyć pod układ zapłonowy niższej mocy. Żarnik wyższej mocy, będzie świecił mocą ograniczoną do możliwości układu statecznika i nic złego się nie stanie. (poza niższą sprawnością żarnika) W takim przypadku, praktycznie wszystkie żarniki świecą wyższą temperaturą barwową. (nie trafiłem na żarniki zachowujące się inaczej) Natomiast użycie żarnika niższej mocy do układu statecznika wyższej mocy spowoduje wydzielanie zbyt dużej mocy na żarniku, a co za tym idzie, zniszczenie żarnika. Z poważaniem Adam... Cytuj Do niedawna bawiłem się tylko roślinnym, teraz pierwsza solniczka 25L i przygotowania do 325L. http://www.ratemyfishtank.com/photo-main.php/861#comment Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2011 Zaciekawiłeś mnie A jak się to ma do świetlówek t5? Powiedzmy użyję świetlówki 865 t5 54w podłączonej do statecznika 24w, jaka będzie temperatura barwowa? Analogicznie jak wyjdzie to samo przy stateczniku 39w? Masz może jakiś artykuł o tym? Jakieś wykresy, obliczenia? Chętnie poczytam Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ritter Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2011 @Adams6465 Nie do końca się z tobą zgodzę jesli chodzi o stateczniki elektroniczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach