KarinaB1 Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2011 witam zauważyłam w moim akwarium 2 malutkie aipitasie czytałam o zwalczaniu gorącą wodę mam w związku ztym pytanie czy podgrzać wodę po osmozie (taką na dolewki) nie soloną czy zwykla z kranu potem zaopatrzyć się w strzykawkę z igłą i wbić to w aipitasie pytam bo mam króciutko akwarium i jescze na woeilu rzeczach się nie znam i czy nie zaszkodzi to rybom. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2011 jak możesz to wyjmij skałe z akwarium i po prostu odłup kawałek skały z aiptasia, albo ją np śrubokrętem wydłub ze skały, wtedy będziesz miała pewność ze ją usunęłaś. Generalnie strzykawka + wrzątek spowoduje że aiptasia się "rozpleni" po całym akwarium. Cytuj http://reefkeeping.com/joomla/index.php/current-issue/article/67-tank-of-the-month Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KarinaB1 Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2011 włąnie skały nie da się wyciągnąć muszę ja jakoś zwalczyć w środku czy ktoś ma jakiś pomysł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rogalov Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2011 Niestety niema cudownego sposobu na to "cholerstwo".Jednym pomagaja wunderwaffe, a innym brzydal. U mnie niestety nawet nie sprobowaly, wiec musialem kupic Joe's Juice, ale tak szczerze to zabijajac jedna pojawia sie kilka w jej miejsce. Musisz nauczyc sie z nimi zyc.Wszyscy je maja, a jesli nie to beda mieli. Powodzenia w usuwaniu! Cytuj Akwa 60x60x60 + 40L sump,oswietlenie LED 120W plus 4x24W T5,cyrkulacja Tunze 2x6055,Red Devil Cone Protein Skimmer RDC-850,obieg Rio plus 2100L,40kg LR Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andretti Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2011 ja mam taki sposób jak się jakaś aiptasja pojawi : kup grubą igłę + strzykawkę 10ml i spróbuj zamiast wstrzykiwać wrzątek wbić się w aiptasię i oddessać ją do środka (wessać do strzykawki) . Najlepiej wbij się u podstawy , wtedy nie zdaży się schować . Wyłącz przy tym pompy ! Ta metoda nie powoduje tak dużego "rozpylenia" cząstek aiptasi po akwarium. pozdrawiam Cytuj PŁYTKIE.... 150L, 6x39W , Tunze ReefPack, Obsada : miękkie oraz LPS http://nano-reef.pl/forums/topic/79258-płytkie-akwarium-2016/#comment-991136 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
frankie Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2011 Ja używam Aipexa, warunek jest taki że musisz dosięgnąć strzykawką a nie wszędzie da się. http://erybka.pl/product-pol-1490-GroTech-AipEx-30-ml.html Cytuj Mój baniak: ReefMax 60 Cyrkulacja 2x Koralia nano 1600, Tds i parę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2011 jak jest mozliwosc to polecam tak: w jednej rece nóż, w drugiej wężyk od napowietrzacza ktory bedzie zasysac wode z aiptasia ktora bedziesz wydlubywac nozem. Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaczal Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2011 Trzy dni temu wypróbowałem swój patent. Jedzenie dla ryb moczyłem w nasyconym kwasku cytrynowym, a potem podałem aiptasi. Z wielkim apetytem zjadła. Po jakiś 6 godzinach się pojawiła. Lecz jako nabrzmiała bańka, bez macek i pozostaje tak do dziś. Widać, że ma jakąś poważną dolegliwość. Jak nie padnie, to będę musiał popracować nad lepszym wzbogaceniem pigułki w kwasek. Cytuj 140l + 42l + 12l podmiana; obiegowa NJ4500; cyrkulacja JVP-101; DSR UAPS Zalane 18-11-2010 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach