Skocz do zawartości
Nemesis

Problem z pompką do odpieniacza.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Czekając na potwierdzenie kiedy prawdopodobnie będę mógł odebrać żywą skałę zacząłem już przygotowywać się na chwilę zalania i pojawiło się kilka problemów. Miniflotor napędzany jest zewnętrzną pompką membranową i doczytałem, że aby uniknąć zalania mieszkania należy pompkę umieścić powyżej poziomu wody. No i to jest ten problem gdyż nie mam możliwości umieścić jej w taki sposób. Czy to jakiś duże ryzyko jeśli będzie stała na tej samej powierzchni co zbiornik? Pomyślałem, że mógłbym przeciąć wężyk prowadzący od pompki do odpieniacza i wstawić tam zaworek przeciwzwrotny. Czy to załatwiłoby sprawę? Jeśli tak to jakiej długości powinien być ten wężyk (chodzi o baniak 31,5l) i gdzie dokładnie powinienem umieścić ten zaworek? A może dwa zaworki dla pewności? Drugim problemem jaki dopiero teraz pojawił mi się w głowie to strach przed stopieniem się kubka na pianę. Odległość lampy AquaEl Decolight Duo Marine jest malutka i nie wiem czy ta lampa nie produkuje zbyt dużej temperatury i nie zniekształci odpieniacza. Ma ktoś już doświadczenie w tej kwestii? Lampka mocno się nagrzewa? Przy okazji, by nie zakładać kolejnego tematu chciałbym zapytać o "proporcje" wypełnienia komory filtra FZN3. Mam Seachem Purigen, Boyd Chemi Pure Elite, AquaMedic Filter Bag (4 sztuki 22x15cm) i AquaMedic Filter Sponge 50x50x3cm. Ile czego i w jakiej kolejności wkładać? Wkładać do tych koszyków, które są w filtrze czy pozbyć się ich?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tą pompką to wystarczy dać zaworek przeciwzwrotny i po sprawie . Nie wiem jaką temperaturę generują te lampki ale myślę że nie powinno się stopić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok a co z tym "wypełnieniem" filtra? Proszę poradźcie mi coś.

#348999 Nemesis :

Przy okazji, by nie zakładać kolejnego tematu chciałbym zapytać o "proporcje" wypełnienia komory filtra FZN3. Mam Seachem Purigen, Boyd Chemi Pure Elite, AquaMedic Filter Bag (4 sztuki 22x15cm) i AquaMedic Filter Sponge 50x50x3cm. Ile czego i w jakiej kolejności wkładać? Wkładać do tych koszyków, które są w filtrze czy pozbyć się ich?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kawa93

Kolejność wypełnień komory zrób taką: gąbka, Chemi Pure Elite, a na koniec purigen (gąbka wyłapioe największe syfy, a Chemi Pure ustawiony przed purigenem podobno zwiększa jego żywotność)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie. A jak proporcje? Znaczy ile dać każdego z tych "składników"? Jak już napisałem gąbka ma wymiary 50x50x3cm, Purigen'u mam 200ml, i Chemi Pure Elite 20,15g.

Ok już wszystko wiem. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Temat do zamknięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.