Siwy Zgłoś Napisano 12 Maja 2011 Witam. Zakupiłem dzisiaj test Salifert KH/ALK z 3 odczynnikami szukałem na forum instrukcji ale znalazłem tylko jedną i to zupełnie inną z tego co tam pisze to powinien być czerwony płyn ja takiego nie mam jest tylko biały z czerwoną nakrętką KH batch: 1110-A potem niebieski KH-Ind batch: 1110-A i trzeci Biały Alkalinity Check Solution 6.9 dKH +/- 0.3 test jest ważny do 12-2015 r Wie może ktoś jak zrobić taki test bo jak robiłem według tamtej instrukcji to woda w ogóle się nie zabarwiła a test PH salifert 8.3 No2 niewykrywalne No3 czekam za testem.Z góry dziękuje za pomoc Cytuj - Akwarium 200 L - Sump 60 L - Cyrkulacja 2x Jebao RW-8 - Oświetlenie Glisten 150R2 - Odpieniacz Turboflotor Blue 1000 - Pompa obiegowa EcoRunner 2700 - 30 kg LR i 13kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qba25 Zgłoś Napisano 12 Maja 2011 lejesz 4 ml wody (z baniaka)do fiolki lejesz do tego 4 krople kh ind czyli ten 1110A ,,do strzykawki takiej cienkiej (1ml) zakladasz rozowa koncowke i napelniesz ja do 1ml plynem kh z czerwona nakretka niewazne czy w strzykawce bedzie powietrze wazne abys naciagnal w strzykawce cylinderek do idealnie 1ml i dolewaj po kropli do fiolki i jak sie zmieni kolor takie masz kh do testy jest dodana tabelka to sobie ze strzykawki odczytasz wynik i porownaj z tabelka pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Siwy Zgłoś Napisano 12 Maja 2011 Wielkie dzięki test wykonany wyszło mi 8,6 Cytuj - Akwarium 200 L - Sump 60 L - Cyrkulacja 2x Jebao RW-8 - Oświetlenie Glisten 150R2 - Odpieniacz Turboflotor Blue 1000 - Pompa obiegowa EcoRunner 2700 - 30 kg LR i 13kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qba25 Zgłoś Napisano 12 Maja 2011 spoko:)tu masz linka jesli bys jakies inne testy robil pozdr:) http://salifert.pl/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błazenek Zgłoś Napisano 12 Maja 2011 @Siwy sprawdź jeszcze w instrukcji dołączonej do opakowania .Instrukcje podane na salifert.pl mogą się różnić od tej Twojej (masz inne oznakowanie płynów) ja np. mam 2 krople dla 4ml i 1 krople dla 2 ml (o ile się nie mylę) .Z tym ,że ja mam 1109-C . Pozdro Cytuj Bylo cos ,a jest nic... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Siwy Zgłoś Napisano 12 Maja 2011 Sprawdziłem i qba25 dobrze napisał 4 krople. Pozdrawiam Cytuj - Akwarium 200 L - Sump 60 L - Cyrkulacja 2x Jebao RW-8 - Oświetlenie Glisten 150R2 - Odpieniacz Turboflotor Blue 1000 - Pompa obiegowa EcoRunner 2700 - 30 kg LR i 13kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach