Skocz do zawartości
Gość Leon

Cieszyć się czy zacząć martwić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość leonwise

Na tyle na ile potrafię zidentyfikować to będzie lista z mojego zieleniaka. Parę fotek poniżej:

Cladophora / Fucus vesiculosus / Neomeris / Ventricaria ventricosa / Caulerpa racemosa

Rwać czy zostawiać ?

dsc3023z.th.jpg

dsc3025b.th.jpg

dsc3012c.th.jpg

dsc3029u.th.jpg

dsc3007q.th.jpg

dsc3010j.th.jpg

dsc3017w.th.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszyć się czy zacząć martwić ? To zalezy co masz zamiar hodować jak mają być glony - rośliny to tylko pozazdrościć ! próbowałem wprowadzać zielone życie do swego akwarium ale zielono było max. 2 - 3 tyg i po ptokach.Coś mi mówi że masz kiepskie parametry,prawda ? Mimo wszystko podoba mi się! możesz dać pogląd na całe akwarium ?

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość leonwise

Niewiem co tu będzie.

Pomysłów mam pare:

- tylko spsy

- tylko miękkie

- koniki morskie

- może jedna drapieżna ryba która będzie odpowiednia do rozmiarów zbiornika (160l)

- ..... wpisz dowolne - jestem otwarty na propozycje.

Wiem natomiast, że w nowym dużym zbiorniku będą głównie sps i lps ale tam zaczynam od zera.

Zrobię lepszą fotkę całego baniaka po zmroku bo się będzie okno brzydko odbijać.

Parametry z wczoraj:

Salifert

NH4 <0.25

NO2 0

NO3 20

PO4 0.03 (hanka pokazała tydzień temu 0.15)

KH 9,3

CA 405

MG 1305

PH 8.1

edit:

Tak to wygląda na chwilę obecną.

dsc3031.th.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekstra! To co wpisałeś jako fucus to Sargassum hystrix, fajna brunatnica (szkoda że mieszkasz tak daleko, szczepka byłaby mile widziana :)). Jeśli nie masz pomysłu na baniak to załóż akwarium z prostymi miękasami i glonami, do tego stadko małych rybek. Albo koniki, glony będą w sam raz. Opcja wyrywania nie wchodzi w grę, absolutnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość leonwise

Fakt - koniki miałyby się czego czepiać.

Mintaj orientujesz się czy któryś z tych glonów pochłania fosforany ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

Jak dla mnie to fajnie to wygląda. To nie zielone nitki :)

Ja miałem kilka fajnych glonów, ale wiedziony przyzwyczajeniami ze słodkiego od razu wyszczotkowałem je ze skały jak uruchamiałem pierwszy baniak.

Potem dopiero doczytałem o nich, zobaczyłem akwarium Zielonego Mintaja z glonami i żałowałem że tak postąpiłem.

Ja bym zostawił, a jakby co to zawsze możesz wprowadzić stworzenia zjadające je.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie glony pochłaniają fosforany, ale zasada jest taka że im szybciej rośnie dany gatunek, tym więcej pochłania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość leonwise

Nie wyrywam niech sobie falują :)

Zielony - jeszcze jedno mnie zastanawia. Na czym polega przewaga Cheato nad innymi glonami. Czemu akurat Cheatomorpha jest tak popularna i powszechnie stosowana w filtracji wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego że jest łatwa w hodowli (a niewiele glonów jest). Są glony szybciej rosnące (jak np. caulerpy) ale chaeto ma tą zaletę, że nie trzeba jej przycinać i bardzo rzadko zdarza się, że rozmnaża się płciowo i syfi wodę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Leon

dzięki za info :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.