czadol81 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2011 witam ponownie. tak jak planowalem w sobote i niedziele zalalem moj nowy baniak,razem w obiegu jest 620l, wody okolo 65kg zywej skaly wszystko jak narazie idzie dobrze.wywiercone osobiscie dziury i osadzone na nich poloczenia sie trzymaja i oby tak dalej.zycie na chwile obecna jest w sklepie na wakacjach i jak narazie tam zostanie bo dolozylem troche swiezej skalki i zaczol sie caly proces na nowo.czuje po zapachu wody takrze nie bede ryzkowal z rybami i koralami.wieczorkiem postaram sie wstawic troszke nowych fotek calosci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czadol81 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2011 a oto obiecane fotki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
orzechopcja Zgłoś Napisano 1 Lipca 2011 czadol81, jak nie uruchomiłeś na dobre jeszcze baniaka to zmień te białe rurki na klejone bo uszczelki gumowe w tych rurkach parcieją i pękają bardzo szybko od solanki 2-3 miesiące i będzie mocno ciekło Przerobiłem to już, dobrze ze byłem w domu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czadol81 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2011 dzieki wielkie za rade napewno je wymienie jak sie takie problemy robia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
strugas Zgłoś Napisano 1 Lipca 2011 Witam Widzę że kolejny fajny baniaczek się zapowiada na wyspach, moje gratulacje ipowolutku aby do celu. Widzę że dałeś dwie lampy UV i czekasz jeszcze na ozonator myślę że jest zbędny ja musiałem przekonywać mojego mentora w osobie Grzesia Dyzmy że kupiłem lampę UV <bo jest zbędna> widzę że masz podejście podobne trochę do mnie czyli trzeba być przygotowanym na wszystko, ale co za dużo jak powiadają to nie zdrowo. Jeszcze mała rada co do firmy TMC tutaj w UK jest najpopularniejsza i cenowo i wszędzie dostępna z tym że jakość wyrobów to jest żenada kupiłem termometr elektroniczny po paru dniach przestał się wyłączać, TDS do ro przepływowy pokazuje zawsze zero gdzie jak sprawdziłem na dwóch innych to za Di było ok. 0.8 o odpieniaczu nie wspomnę d*pa straszna itd. Teraz staram się kupować sprzęt renomowanych firm przez internet TMC omijam. Projekcik fajny i życzę sukcesów Cytuj Baniak 121x61x61 front i lewa strona opti 435l. sump 170l, dolewka 35l, odpieniacz Darek B30 , powrót jebao 6000l, 1x Tunze 6065 jebao wp40, Maxspect Gyre 150, światło hybryda 6x54w +196 led Leszek, dolewka tunze osmolator, Mój baniaczek. http://nano-reef.pl/...-650l-w-obiegu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czadol81 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2011 co do uv to niestety dalem 2 poniewaz mam duzo wieksze przeplyw niz powinien byc.na 400tce powinienem miec jakies 2500l/h a mam 4000l/h takze nie sa tak wydajne jak przy mniejszych pompach ale dobrze mowisz ze czasami co zaduz to niezdrowo. co do ozonizatora to chce go caly czas kupic ale uzywac tylko podczas podmiany wody,rozmawialem z moim znajomym ze sklepu i on ma 26 lat praktyki z morszczyzna i powiedzial ze jest to dobre rozwiazanie i rowniez w ten sposob on dozuje ozon.co do baniaka to niestety na jakies 6 tygodni mi sie nic nie zmieni wczoraj mialem opreacje kolana i nici z chodzenia po drabinie i noszenia wody a zona tylko mi bedzie uzupelniac wode w sumpie, bo ona nie ma zielonego pojecia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czadol81 Zgłoś Napisano 21 Lipca 2011 witam ponownie pierwsze ryby plywaja dalem troszke damzeli co by podkrecic troszke wode przed wprowadzeniem moich stalych lokatorow parametry na chwile obecna to: ph-8.2 no2-0 no3-0 kh-9 ca-440 nh3/nh4-amoniak-0 po4-0.03 mg-1350ppm zasolenie-1.022 temperatura 27.2 takze nie wyglada to zle jak na chwile obecna jeszcze chce podciagnac troszke Ci delikatnie zmniejszyc temperature . do soboty wszystko bedzie gotowe na przyjecie moich ryb z wakacji w sklepie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach