Skocz do zawartości
Szymon

wezowidlo - drapiezne czy pozyteczne

Rekomendowane odpowiedzi

no wlasnie - wczoraj w nocy odkrylem, ze wraz ze skala z grzybami przyszlo wezowidlo, najprawdopodobniej z rodzaju ophiocoma, cos takiego http://www.nps.gov/kaho/KAHOckLs/KAHOreef/images/P10100857.jpg

no i nie wiem czy ten zwierzak mi nie nabroi. Na anglojezycznym nanoreef znalazlem podzielone zdania, do takich, ze potrafi zjesc w nocy rybe wlacznie.pozdro i czekam na opinie

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no przeciez nie bede specjalnie po nocy karmil wezowidla;)

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dlaczego po nocy? Jak będzie głodne to za dnia zacznie ci wyłazić przy okazji karmienia ryb, o to się nie martw. Na pewno warto mieć wężowidło to wspaniały sanitariusz. Zjada wszystkie resztki pokarmu które opadły w niedostępne miejsca dla pozostałych mieszkańców. Jeżeli się boisz o obsadę zawsze możesz go zbanować (ostatnie modne słowo :)) do sumpa czy panela czy co tam masz.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok dzieki wielkie. balem sie po prostu, ze to ewidentny szkodnik, a skoro tak to niech sobie zyje w baniaku, po co mam go banowac:D

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@alex

:) :) :):D

Przepraszam ale nie moglem sie powstrzymac...

chodzi mi tylko o jedno stwierdzenie z twojego postu. Mam nadzieje, ze wiesz o ktore.

Co do samego wezowidla to bym je zostawil. Wyglada fajnie. :D Z tego co wiem to raczej nie sa one grozne jesli dostana od czasu do czasu cos do jedzenia.

Ale to juz tez innni napisali.

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam takie malutkie i praktycznie ono cały czas siedzi w skałce tylko te macki wystają:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie wlasnie - wystaja macki tylko:)

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje jest na tyle małe że raczej inni w akwa stanowia zagrożenie dla niego niż ono dla nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.