Daniel00 Zgłoś Napisano 27 Maja 2011 (edytowane) Witam, Mam zamiar zakupić testy na Mg i Ca. Zastanawiam się jednak czy kupić firmy JBL ( niekoniecznie te łączone) czy Saliferta. Nieukrywam, ze jak sie da to chciałbym troszkę zaoszczędzić chyba, ze różnica w dokładności jest kolosalna. Proszę o rady osoby które mają z tym doświadczenia. Edytowane 27 Maja 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika Zgłoś Napisano 27 Maja 2011 @ Daniel0000, tematów o testach na forum było sporo, skorzystaj z wyszukiwarki lub poczytaj dział "chemia". "łączone" testy odpadają, JBL nie cieszy się dobrą opinią wśród morszczaków -osobiście nie polecam. Zazwyczaj korzystamy z saliferta lub tropic marine. i z wyszukiwarki Cytuj 130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060 oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200 wystartowało Nasze Przejściowe... SPRZEDAM: -akwarium 100x70x55, sump, stelaż, hydraulikę; -lampa DIY 2x150W HQI + żarniki Reeflux; -lampa DIY 8x T5 39W -OR 3500 LINK DO TARGOWISKA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT Zgłoś Napisano 27 Maja 2011 saliferta nie kupuj bo szybko wietrzeje, sprobuj z tropic marin, ostatnia nadzieja na jakies testy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 27 Maja 2011 Mam ten zestaw "lab" JBL ale dokupiłem też Saliferta. JBL ma trochę mniej precyzyjną skalę kolorów, Salifert ma lepszą (precyzyjniejszą/czytelniejszą) ale u mnie w baniaku rezultaty testów są takie same, lub zbliżone. Jak Salifert pokazuje mi pH 8,1 to JBL 8,0 itp. Za to testy NO2, NO3 u JBL to klapa totalna Ta skala kolorystyczna na pewno nie jest dla daltonisty. Nie wiesz czy to pokazuje zero czy już 25 10 odcieni żółtego i dopatruj się gdzie jesteś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach