parman Zgłoś Napisano 28 Maja 2011 Witam! Jaki odpieniek byście polecali do baniaka ok. 700 l wody w obiegu? Będą głównie LPS-y i trochę ryb. Powiedzmy, że mocno obciążony . Z góry dziękuję za sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 28 Maja 2011 ...Opieniacz,ktory ma w opisie do 1200-1400l,czyli przewymiarowany i nie kosztujacy mniej niz 300 euro...Teraz jest taki wybor ze trudno popelnic blad...zajrzyj na ebay uk...ja sugrowalbym skimmer z pompa recylkulacyjna,ale to zazwyczaj odpieniacze zewnetrzne,czyli takie jak ja sobie upodobalem...Nie bede Ci podopowiadal konkretnego modelu bo tutaj musisz spedzic pare nocy na zasadzie takiej...podoba Ci sie wizualnie odpieniacz,wyglada dobrze,ma dobra pompe,potem wchodzisz w google i czytasz opinie o nim na roznych forach...i tak z kazdym po koleji...Pozdrawiam... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parman Zgłoś Napisano 28 Maja 2011 Myślełem o ATI BM 250, Ati Power Cone 250, może jakiś Reef Octopus, ewentualnie od Darka DIY a'la BK 200. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi Zgłoś Napisano 28 Maja 2011 parman jak cos w uk upatrzysz to ci przywiezc moge. za 5 tyg zjezdzam na urlop do jeleniej Cytuj Nadchodzi nowe... :lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 28 Maja 2011 albo apf -600 Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 28 Maja 2011 Shuran 150. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 28 Maja 2011 parman, ale żeś napisał " Będą głównie LPS-y i trochę ryb. Powiedzmy, że mocno obciążony " jak troche ryb to nie obciążony ,ale mniejsza o to , proponuje coś z ATI minimum klasy 200. Jakość i cena ... Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parman Zgłoś Napisano 28 Maja 2011 @robi No a jak mam napisać? 50 ryb, 100 lps-ów i las SPS-ów ? Mój baniak jest dopiero w fazie przygotowań i właśnie dlatego założyłem ten wątek odnośnie odpieniacza, żeby zebrać opinie. To źle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Merriq Zgłoś Napisano 28 Maja 2011 Wstaw do tego systemu tak jak radzi Ci Peniek, odpieniacz Schuran 150 lub 200 będziesz miał spokój na lata i cisze w pokoju. pozdrawiam Sylwia Cytuj "Ludzie mający charakter postępują właściwie nie dlatego, że myślą, że zmienią przez to świat, lecz dlatego, że nie godzą się na to, by świat ich zmienił. Moja Mania Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 28 Maja 2011 Dobrze , dobrze ... przecież Ci doradziłem... co do Schurana to ... myśle że iść z postępem należy! Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Merriq Zgłoś Napisano 28 Maja 2011 Tak pieni Schuran 200 Może konstrukcja nie jest zbyt nowa ale ważne że jest przemyślany i co najważniejsze skuteczny. Odpieniacze schuran to mniejsze wersje przemysłowych odpieniaczy, które działają w oceanariach. Jak wiadomo najważniejszy jest czas kontaktu bąbelków powietrza z wodą a w odpieniaczach schuran został on wydłużony do maximum możliwości. W konstrukcji odpieniaczy praktycznie wszystko zostało juz powiedziane, tylko Blue Wave ma kosmiczną technologie która wybarwia korale. A pozostałe są po prostu dobrymi filtrami które działają. Cytuj "Ludzie mający charakter postępują właściwie nie dlatego, że myślą, że zmienią przez to świat, lecz dlatego, że nie godzą się na to, by świat ich zmienił. Moja Mania Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
premiero Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2011 Jak się jeszcze zastanawiasz nad PowerCone 250i - to looknij tutaj. Cytuj 300x80x80 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2011 Możesz też wziąć pod uwagę Franka Pozdrawiam seb Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dieter25 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) No własnie co polecacie na tą chwile do wyboru Reef octopus ps 3000 hydor 2250 schuran 150 jeden z tych trzech modeli mam w dobrej cenie czy może ati powecone 250 (ponoć są problemy z elektroniką i wirnikami ) Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez dieter25 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parman Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) Ja zainstalowałem Sebastkowego White Skim 200 i jestem zadowolony. Jak uważasz, że będzie za mały to Sebastek ma też w zanadrzu White Skim 250 . Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez parman (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harari Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2014 Zdecydowanie polecam ATI PowerCone 250is - ważne żeby był z nową wersją pompy - rewelacyjny odpieniacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2014 Widziałem u Jarka/Chudego. Faktycznie super pieni pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach