Skocz do zawartości
Gotterdammung

Cyrkulacja "samozmienna"...

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanko, zauważyłem że w moim akwarium cyrkulacja jakimś sposobem sama się zmienia. W sensie - obserwuję sobie korala, w poniedziałek ledwie nim prąd faluje, we środę już solidnie, w piątek znów lekko, a w niedziele prawie że szarpie polipami... Oczywiście nie ma żadnej regularności, dzieje się to samo, i powiem szczerze, nieszczególnie mnie to cieszy. Sprawdzałem czy pompy nie opadają - nie, również nie zaciągają się glonami, jak to miało miejsce kilka tygodni temu... Jakieś pomysły czemu tak jest ?

Pozdrawiam

Gotter

-UNDER CONSTRUCTION-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cud , panie! cud !

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rób sobie jaj robi :p Poważnie mówię, to zupełnie nie fajnie jak nie wiadomo czemu szarpie Euphyllią jak wczoraj było ok...

-UNDER CONSTRUCTION-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaj nie robie ! jak pompy "ani drgnęły"a w akwarium nic się nie zmieniło to tylko cud,ja na to stawiam.A może ktoś ma inne wytłumaczenie ?

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np takie że może zależeć to od wielkości korali, jeśli są napompowane, zmieniają się prądy w akwarium i inaczej rozkładają się siły zbiorniku, może zależy od temperatury - mechanika płynów, nie wiem, pytam :p

-UNDER CONSTRUCTION-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

Z temperaturą zmienia się gęstość wody, a może zmienia Ci się napięcie w kontakcie i pompy chodzą raz mocniej, raz słabiej? To już się zdarzało.

Ale stawiałbym na cud :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A możecie mnie pocałować w ... :p

-UNDER CONSTRUCTION-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Leon

daj znać jak się woda zamieni w wino :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.