7220481 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 A w zasadzie wycięcie bocznej szyby pod grzebień jest bezpieczne i czy nie osłabia zbiornika ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kmirko Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 Pewnie co nieco osłabia, ale na tyle bezpiecznie że postawiono już niejeden zbiornik z kominem zewnętrznym i dają radę a przy tym są funkcjonalne i praktyczne. Jest kilka wątków na tym forum w tym temacie. Cytuj *Moja Rafka 200 l* (zlikwidowana z końcem 2016) 100x40x50, Sump 40L, Pudełko przelewowe, Lampa HQI 2x150+2x39W T5, Odpieniacz Deltec MC500, Obieg Eheim 1260, Cyrkulacja 2x Koralia3 6400l/h, LR 34kg, LS 21kg Sprzedam wąż silikonowy 32 mm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sienki Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 u mnie nie jest wycięte pod grzebień, cała szyba jest ścięta na wysokości komina, a reszta doklejona, podobno lepsze rozwiązanie. Cytuj Jest .. i znowu "kostka".. | było vol3 400 l | było 324 l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
7220481 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 u mnie nie jest wycięte pod grzebień, cała szyba jest ścięta na wysokości komina, a reszta doklejona, podobno lepsze rozwiązanie Tak Masz rację ale ja nie chcę tracić całej szyby na komin, dlatego interesuje mnie opcja z wyciętą jedynie częścią pod komin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sienki Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 Jak tracić ? chyba nie rozumiesz.. jeśli grzebień ma być 5 cm poniżej górnej krawędzi to szybę na której będzie "wisiał" komin tnie się te 5 cm krótszą, następnie tam gdzie nie ma być przelewy dokleja się paski szkła. Tego i tak nie widać bo w najgorszym przypadku właśnie w tym miejscu będzie poziom wody, a z reguły np. tak jak u mnie, jest to boczna ścianka akwa. Cytuj Jest .. i znowu "kostka".. | było vol3 400 l | było 324 l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość DarekB30 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 tak dla zobrazowania budowy takiego komina : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
7220481 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 Mam nadzieję że ten projekt wiele wyjaśni. Dzięki takiemu umiejscowieniu komina zyskujemy kawałek szyby. W szczególności chodzi mi o to załamanie zaznaczone na czerwono. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sienki Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 7220481 Nigdy nie spotkałem się z takim montażem komina zewnętrznego, zobacz projekty Hepatusa1000 czy Kiflu, nikt nie robi tego w ten sposób.. Zresztą najlepiej żeby wypowiedział się szklarz który klei akwaria. Cytuj Jest .. i znowu "kostka".. | było vol3 400 l | było 324 l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 @Sienki - nie wiem co miałeś na myśli pisząc, że nikt nie robi kominów zewnętrznych w ten sposób. Czy chodziło Ci o to, że komin nie jest na całej szerokości? Czy też o to, że szkło jest wycinane? Bo jeśli chodzi o pkt. 1 to u mnie komin zajmuje ok. 1/3 bocznej szyby: A jeśli o to, że się nie wycina w szkle uskoku to owszem niewielu szklarzy chce tak robić głównie z obawy o wytrzymałość tak ciętego szkła. Aquamedic swego czasu wycinał uskok w szkle (nawet całkiem niedawno widziałem u nich w warszawskim oddziale taki zbiornik) ale od pewnego czasu robią to tylko na odpowiedzialność klienta. Zdecydowanie polecają zrobienie całej szyby niższej i w części gdzie nie ma komina zrobienie "doklejki" - na mojej fotce powyżej trochę słabo ale to widać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
7220481 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 No właśnie "doklejka" jest chyba odpowiedzią której szukałem. Poziom wody i tak powinien zakryć łączenie. O to właśnie mi chodziło.dzięki - rpp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lemon Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 Ja mam komin "doklejany", z tym, że na tylnej ścianie i wycięty "uskok" i wszystko działa. Z tym, że mam ze szkła 12 mm i 130 cm długie bez dodatkowych listw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sienki Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 rpp dokładnie mam na myśli to co pokazujesz, mam to samo, tyle że w środku na myśli mam cięcie pod kątem. nie wiem czy tu dobrze widać: Cytuj Jest .. i znowu "kostka".. | było vol3 400 l | było 324 l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach