DiTus Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2011 właśnie przeglądałem test soli i zobaczyłem, że potasu tak ledwo ledwo jest w IO... czy używając tej soli (jest dość popularna), dozujecie potas? jeżeli tak, to jak i ile? AWT_Salt_Analysis_0208.pdf Cytuj Pozdrawiam, Piotrek 120x70x50 3-side view, T5, 2x6100 + 2x6550, BK 250, Profilux, DaStaCo, AF, AiO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr-ek Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2011 Kup normalną sól i nie kombinuj z dozowaniem potasu. Potas dozuje się przy prowadzeniu zbiornika na zeolicie, kamyki pobierają z wody sporo tego pierwiastka. Nie masz kamyków wystarczy porządna sól. Cytuj 666 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2011 To IO nie jest normalna? Jak dla mnie bodaj najlepsza sól jakiej używałem, to idealna baza do zbiorników sps-owych, dzięki temu że jest uboga w ulepszacze pozwala dowolnie praktycznie sterować kolorkami Pozdrawiam seb Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość DarekB30 Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2011 To IO nie jest normalna? Jak dla mnie bodaj najlepsza sól jakiej używałem, to idealna baza do zbiorników sps-owych, dzięki temu że jest uboga w ulepszacze pozwala dowolnie praktycznie sterować kolorkami Pozdrawiam seb Święte słowa Gandalfie, święte słowa Ja również "jadę" na IO i wszystko OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DiTus Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2011 seb, darek ale dozujecie potas? Cytuj Pozdrawiam, Piotrek 120x70x50 3-side view, T5, 2x6100 + 2x6550, BK 250, Profilux, DaStaCo, AF, AiO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość DarekB30 Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2011 seb, darek ale dozujecie potas? Ja nie dozuję specjalnie Potasu sporadycznie daję tylko Grotecha ABC+M Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mufti Zgłoś Napisano 3 Lipca 2011 Potwierdzam, sól IO jest świetna. Stosuję ją od prawie roku, podmianki z racji stosowania chemi-pure i purigenu plus rowaphosu robię sporadyczne, ale zawsze z tą solą. Co 3 tygodnie wlewam ciutkę Kent Essential Elements i tyle. Jednym słowem sól ekstra. Cytuj 420l, 35kg LR, światło 4 x LED Aquael 39W Sterowanie: DIUNAX3 Odpieniacz Tunze4096, cyrkulacja 3x3300l/h, bez sumpa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 3 Lipca 2011 Powiedzialbym tania ale jara!! w koncu Made in France:-))) teraz opakowanie 8 kg w foli zastapione zostalo plastikowym wiaderkiem. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JanuszD Zgłoś Napisano 4 Lipca 2011 IO jest ok. Będę miał fajny test na potas. Jak pomierzę to podam wyniki . pozdrawiam JD Cytuj http://nano-reef.pl/topic/48524-moja-rafa/page__hl__%2Bmoja+%2Brafa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 4 Lipca 2011 IO może jest dobra przy ballingu, ale np. do prowadzenia zbiornika na podmianach się nie nadaje. Warto pisać o takich rzeczach, bo cały świat się wokół SPSów nie obraca, a coraz częściej można odnieść takie wrażenie na forum. Dla części osób pewne rzeczy są oczywiste, ale nowicjuszy może wprowadzić w błąd i prowadzić do nieporozumień. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kubek_77 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2011 IO może jest dobra przy ballingu, ale np. do prowadzenia zbiornika na podmianach się nie nadaje. Warto pisać o takich rzeczach, bo cały świat się wokół SPSów nie obraca, a coraz częściej można odnieść takie wrażenie na forum. Dla części osób pewne rzeczy są oczywiste, ale nowicjuszy może wprowadzić w błąd i prowadzić do nieporozumień. ale to juz Seb wcześniej napisał! Z solami to też chyba sprawa "mody" jedne "są bardziej" w danej chwili od innych... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 4 Lipca 2011 Jeżeli jedzie się na zeovicie to należy BARDZO uważać na tą sól. Potas jest w niej poniżej rozsądku, przy podmianach nie podbijamy tego pierwiastka a wręcz wybijamy. Wyleciały mi montipory na takim głupim błędzie, dozując stałą dawkę k-balance nie zrobiłem korekty ilościowej do nowej soli, zanim zorientowałem się co się dzieje było już za późno. Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2011 Fajny artykul o solach jest pod tym linkiem: http://www.reefmania.pl/jak-wybrac-sol-do-akwarium-morskiego-1143 Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach