Skocz do zawartości
urban15

Nowe życie i zachwianie równowagi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich wczoraj dołożyłem do mojej kostki parę szczepek wyjętych z przesyłki niestety Capnella z jednej z torebek była ledwo żywa. Wszystko dołożyłem do akwa woda czysta jak zwykle Capnella była oklapnięta ale myślałem że dojdzie do siebie. Wracam dziś z pracy a tam woda mętna całe życie skurczone gorzej niż w transporcie i brzydki zapach wody. Wywaliłem wszystkie szczepki Capnelli która dalej leżała na dodatek jakby się zaczęła rozpadać. Wymieniłem węgiel na nowy zwiększyłem cyrkulację i mieszam wodę na podmianę. Co mogę jeszcze zrobić czekać? Czy działać dalej jak tak to w jaki sposób? Jaką zrobić podmianę jak zwykle 10% czy może 20% lub 30%

Akwarium wchodzi na obroty więc czas coś wrzucić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba lepiej większą podmiankę ze 25%-30%

108l z panelem+HQI 70w 13000k Aqua medic + Ati Actinic 20 000k 24w +9kg LR+LS Odpieniacz-DIY 1200l/h+jvp-101 3000l/h +obieg-600l/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba lepiej większą podmiankę ze 25%-30%

to ma byc porada czy nabijanie postow do kolekcji

koral niestety rozpuscil sie i nic juz nie zrobisz,puscil troche ´chemi dlatego inne korale zle to przyjely,zrob podmiane wody nie wieksza jak 5 litrow reszta sie wyklaruje.wegiel wlozony i wystarczy,sam juz to przerabialem w moim pierwszym nano

chyba dobrze widzialem w stopce ze masz 27litrow szklo

OW 800l+sump240l,BK250,obiegowa RD6500,cyrkulacja 3*6105,profilux,oswietlenie 3 sztuki

Pacific Sun 120W Master,Kalkreaktor,a gratow to jeszcze wiecej co nie potrzebuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak vitek napisal podmiana ok 5% i spokojnie czekaj , korale odrzyja, dostaly stresa z powody pogorszenia wody,masz maly baniaczek dlatego to tak szybko sie chemia rozeszla i w takiej ilosci ,,woda ci sie wyklaruje no i wegiel zrobi swoje,nie martw sie :)pozdr

Edytowane przez nika
pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kiedys mialem taki sam problem i tak jak koledzy wegiel i mala podmianka i pare dni i bedzie oki

4788_4801.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rano zrobiłem podmiankę 3l woda niestety dalej była zmącona. Zobaczę co będzie jak wrócę z pracy. Przyznam że mnie pocieszyliście, będę czekał i opisywał co i jak idzie. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
<a class=post-10553-0-56823900-1309530025_thumb.jpg' alt='post-10553-0-56823900-1309530025_thumb.jpg'>Dziś zastałem w zbiorniku armagedon post-10553-0-46863300-1309530144_thumb.jpgtragedia zdjęcie z przed miesiąca i z dziś Edytowane przez nika
pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I niestety Armagedon zabrał trzy ślimaki i calastree na wieczna rafkę, reszta żyje choć Euphylia ma się bardzo słabo, zoa zaczęły się otwierać, ale ostro ruszyły brązowe glony więc chyba przejdę dojrzewanie zbiornika po raz drugi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiornik wychodzi na prostą glony w odwrocie życie pięknie się rozwija nawet euphylia zaczyna się pompować, a już ją spisałem na straty okazało się że jest to twarda bestia. Morał z tego taki że jeśli coś smierdzi lub wygląda na ledwo żywe lepiej to od razu wywalić bo w innym wypadku straty mogą być o wiele większe. Pozdrawiam ze słonecznego Augustowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.