GSJ Zgłoś Napisano 5 Lipca 2011 Witam wszystkich, nie jest to problemem na razie, ale wolę zapytać bardziej doświadczonych: Próbowałem robić fotki ale nie widać tego na zdjęciach. a mianowicie, seriatopora - czerwona, różowa, pomarańczowa, brązowa montipora - brązowa, czerwona, zielona policilopora - fioletowa, pawona - brązowa, od dwóch tygodni zauważyłam że końcówki polipów tych korali zaczynają świecić na seledynowo, początkowo na seriatoporze brązowej ciało, w niektórych miejscach zaczęło świecić (tak od miesiąca), a teraz zaczynają świecić polipy sps-ów (ale nie całe korale, tylko kawałkami a ciało ich zostaje bez zmian) Dotyczy to tylko korali, które nie fosforyzowały wcześniej. Najciekawsze jest to że podczas grzebania w akwarium ułamałem niechcący dwie gałązki z brązowej montipory, przykleiłem je do tej samej skałki z odstępem 5mm i teraz jedna zaczęła mi świecić a ta obok na razie jest brązowa. LEDY od Stycznia/wzmocnione T5, Paletki od listopada zeszłego roku. (biopalets) azotany, fosforany, amoniak, azotyny blisko zera. wapno 400, nie mierze magnezu. PH 8,3 stałe, KH 8-9 Preparaty i sól Kenta/Seachem (przyrost korali ok. 2-3mm na miesiąc) Pytanie brzmi: Czy jest to nadmierny przyrost zooksanteli fosforyzujących a jeśli tak to czy zatrzymać ten proces czy zostawić w spokoju? Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Nareszcie wracam i jestem gotowy do startu Nowy biały ReefMaster z wbudowaną lampą LED WiFi Illumination Prime + automat RW-4 + dolewka TUNZE 3152 + UV3W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach