Skocz do zawartości
Adrian Piwnicki

jak szaleć to szaleć

Rekomendowane odpowiedzi

Rob jak chcesz pamietaj ze byles ostrzegany. A poza tym ja nie wiem co ty widzisz w tych stworach ja tam wole standardowe zwierzaki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za dużo się animal planet i filmów fantastycznych naraz naoglądałeś i coś ci się pomieszało.

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwielbiam te rozmowy na poziomie.:) Ale dobra Adi kontynuj, jak widzisz ten baniak z osmiornicami jaki sprzet itp.??:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem ze ośmiornice i skorpeny są ciekawymi obiektami obserwacji ale nie koniecznie w domowym akwarium. Jest cała masa stworzeń, które są mniej niebezpieczne od skorpeny i nie mniej trudnych w utrzymaniu , a na pewno rokujących na dłuższe przeżycie niż ośmiornice. Chyba przed każdym na tym forum są jakieś wyzwania. Dla jednych to utrzymanie grzybka przy życiu dla innych wybarwienie akropor. Moim zdaniem lepiej zrobisz jeśli zajmiesz się czymś co naprawdę przysłuży się akwarystyce. Wydaje ci się pewnie że na przykład rozmnożenie i odchowanie błazenków to pryszcz. Zobacz ilu osobom w Polsce się to udaje. Masz dużo wolnego czasu to spróbuj. 130 l do tego powinno starczyć a wyzwanie wcale nie łatwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwa 60x60x40 8mm 144l- jakieś 150zł

odpieniacza własnej roboty za jakieś 80zł

pompka jakieś 30zł

oświetlenie 2x18v oprawki jakieś 45zł

świetlówy 1 aquarel i 1 narva blue-55zł

RO już mam

sól redsea 8kg-chyba 80zł

skałki ze śródziemnego (do tropika też pasują)

hydrometra PRAWIE mam

czego jeszcze potrzebuję?

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i taka filtracja by wystarczyla dla skorpeny i osmiornicy??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skorpeny robia troche kupsztali a z osmiornicami to nie wiem ale pewnie tez paskudza. U mnie w miescie w sklepie mieli skrzydlice i im zwalila caly system.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest zart tylko brutalna rzeczywistosc i musisz sie z tym pogodzic ze nie da rady w takim akwa chodowac osmiornicy no chyba ze ta z linku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z osmiornicami jest pare problemow. Po pierwsze jak sie wystrasza to wypuszczaja za soba mgielke w kolorze atramentu. Moze to na jakis czas zaburzyc prace systemu. jest jeszcze jeden problem. Otoz osmiornice to bardzo inteligentne stworzenia i maja w swojej naturze wlazenie i przeciskanie sie przez szczelinki i rury. Na pewno sa to piekne zwierzeta, ale w akwa bedzie na prawde ciezko. Zycze powodzenia.

Aha i z ta skalka z adriatyku raczej nie ryzykuj. Fajnie wyglada, ale w srodku... szkoda gadac.

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze:chociaż ośmiornice są inteligentne to nie powinny się przecisnąć przez kratkę aluminiową (każda 1x1)

Po drugie: skałkę w monaco widziałem i był to zwyczajny tuf tyle że porośnięty różnymi wieloszczetami, sabelliami, był jeden nieduży koral rogowy i kilka innych bzdetów (skałka była wbita kilkanaście metrów od brzegu, nurkowałem z rurką)

po trzecie: ośmiornice hodować każdy może,czasem trochę lepiej, czasem trochę gorzej......wystarczy chcieć a chcieć znaczy móc.......

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.