luft Zgłoś Napisano 8 Lipca 2011 Witam Z moich LPSów największą siłę rażenia mają euphyllie. Mając ograniczoną powierzchnie w baniaku chciałbym skoncentrowac 3 rodzaje euphylli w jednym miejscu by siła ich parzenia ograniczyła się do minimum, dając miejsce dla spsów i reszty życia. Paradivisa i paraancora żyją u mnie w zgodzie ocierając sie o siebie. Osobno mam yayamensis, która mocno wypuszcza długie polipy liżąc spsy. Jesli możecie to opiszcie Wasze doświadczenia odnośnie LPS zwłaszcza euphylii, z ktorymi lpsami się nie parzą i odwrotnie. P.s. Jesli jest juz taki temat (nie znalazlem) to prosze o przekierowanie i zamkniecie tematu. Pozdro Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 8 Lipca 2011 Pytałem o to, ponoć euphylię z LPSów parzą najbardziej, ale rózne odmiany Euphylii można trzymać blisko siebie. Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gotterdammung Zgłoś Napisano 8 Lipca 2011 Kiedyś wspominałem gdzieś o walce euphylii z gonioporą, goniopora urwała euphylii polip sama nie odnosząc strat. Ale ogólnie mówiąc, mam 2 Euphylie, i tak, ta większa parzy wszystko poza briareum, żyją w pełnej zgodzie. Ale już caulastreę dojechała, seriatoporę też. Druga mniejsza, smyra się z sarco i krzywda się nikomu nie dzieje. Tu ciężko o jakieś ogólniki, ale z obserwacji moich wynika, że lepiej żeby miała przestrzeń dla siebie. @luft - możesz powiedzieć gdzie o tej mocy euphylii czytałeś ? bo ja z kolei słyszałem że najpotężniejsza jest catalaphyllia. Swoją drogą, galaxea fascicularis też nie ułomek edytka : przypomniała mi się sytuacja którą opisywała Nika, miała w kupie 3 euphylie i wszystko było ok, jedną z nich przestawiła, a te 2 co zostały zaczęły się ostro parzyć... Cytuj -UNDER CONSTRUCTION- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MIchałK Zgłoś Napisano 8 Lipca 2011 Mam Euphylie glabrescens , na szczęście nie jest wredna i nie wypuszcza polipów parzących . Po napompowaniu styka się z ksenią i zoa , jadyną reakcją na dotyk jest zamykanie się zoa . W pobliżu stoi jeszcze monti digitata , ale nie dotykają się . Cytuj 60x60x50+sump 57l ,30 kg LR , 10 kg LS, LED Hydra 52 hd+ 2xT5 , jebao cp 25, Deltec 1351 , New Jet 3000 Nowa bańka Stara bańka - nie istnieje http://nano-reef.pl/topic/82915-akwarium-4000-l-w-pracy/page__st__20#entry888530 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 8 Lipca 2011 Gotti, dopiszę jedno słówko w moim powyższym poscie dla uściślenia Pewnie masz racje, ale jedziemy dalej z tematem. bardzo ciekawa rzecz napisałeś z tymi euphylliami Niki! Co do moich obserwacji, to euphyllie parzą: miekkasy (m.in sinularie, capnelle, sarcophytony) oraz SPSy. Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach