Skocz do zawartości
golo

Komin przelewowy - kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pomału zabieram się za kompletowanie akwarium i osprzętu.

Myślę ze akwarium o wymiarach 120x40x50 240l pojemności będzie odpowiednie.

Za nowe akwa gość chce około 240 zł ( z wklejonym kominem i wywierconymi otworami ).

Potrzebuje tylko projekt komina, i tu jest problem bo nie wiem za bardzo jakie wymiary podać. Z wysokością to myślę że 5-6 cm niższy od akwarium, szerokość 16x16 cm i trzy otwory 1x 26 mm i 2x 21 mm. Co o tym myślicie, ujdzie czy trzeba coś zmienić?

A co do rozmieszczenia otworów to jak ,w jednej lini, czy dowolnie (chodzi mi o to czy nie będą za blisko siebie i za bardzo nie osłabią szyby w dnie ).

Jako sumpa zamierzam wykorzystać stare akwarium 80 l z pompą OR 2500.

Pozdrawiam

zbiornik 130x60x55, 30 kg żywej skały, 25 żywego piachu, sump 130L, obieg NewJet 6000, cyrkulacja Jebao WP-40 + 2x Jebao WP-25 , odpieniacz Aqua Medic Turboflotor 1000, oświetlenie 6x39W T5

8408_8652.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zmienil wymiary akwa na 100x50x50(h). Chyba, ze 40cm to wysokosc ale wtedy zrobilbym 120x50x50. 40cm czerokie akwarium to naprawde malo.

Komina nie mam dlatego nie bede doradzal ale najpierw sprawdz jakie bedziesz mogl przelotki wpasowac w te otwory i pod jakie rury.

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@golo, ja mam właśnie takie akwarium. Z tym, że mój komin jest raczej nietypowy. Jest to tafla szkła wklejona między przednią a tylną ściankę, przez całą szerokość akwarium w odległości 9 cm od ścianki bocznej. Mam więc komin o przekroju wewn. 9x38cm. Od przodu jest zaklejony czarną folią - nie straszą krawędzie komina i kulki. Nie zaobserwowałem też gorszego ich zraszania przez wodę. Jedna lampa 150W wystarczająco oświetla akwarium (110cm).Wada jest to, że trzeba pokombinować z grzebieniem i płytką zraszającą bo fabryczne nie będą pasować ale ja jestem zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@golo,

wez w reke srubunki do przejscia przez szklo,

ustaw na stole tak jak maja byc umieszczone w kominie akwa i sprawdz czy nie beda sie stykac/zachodzic na siebie, czy bedziesz mial mozliwosc dokrecic te srubunki.

Cena 240zl za akwa 240 l. jest OK.

Upewnij sie tylko czy zastosuje CZARNY silikon.

Komin 16x16 jest o tyle dobry, ze grzebien przelewowy ma 32cm dlugosci i wystarczy Ci jeden kawalek (po przecieciu) na caly komin.

Wysokosc czesci grzebienia przez ktory przeplywa woda to 2-3cm plus ok.2cm o ktore mozesz wysunac grzebien do gory. Czyli komin nizszy o 5-6cm jest OK.

Wysokosc wody w akwa zalezy od wysokosci komina.

Przy wys. 40cm (minus 5-6cm) jest juz dosyc nisko.

(dla mnie byloby za nisko)

A 40 cm szerokosci akwa to tez nie za duzo, bo bedzia mala "glebia obrazu".

Jezeli nie chcesz przekraczac 250 litrow to zrobilbym tak jak proponuje @arcadio tj. 100x50x50(h)

Ale wymiary i ksztalt akwa to juz indywidualna sprawa uzytkownika.

Sam mam 120x50x50(h) i juz widze ze te 50 cm szerokosci to jest za malo.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze wzgledu na wszedobylskie glony, ktore do zycia potrzebuja zarcia i swiatla, preferuje czarny - z braku dostepu swiatla nie "wgryzaja sie" w silikon.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozeznałem się w temacie zmiany wymiarów i nie ma żadnych problemów. Pytałem o akwarium 100x50x50.

Zastanawiam się czy komin przelewowy jest potrzebny. W którymś poście była mowa o bulkheadzie. Jeśli dobrze rozumiem to montuję się go w wywierconym otworze w szybie bocznej lub tylniej u góry. Jeśli tak to czy nie ma obawy że pęknie szyba od naporu wody, bo w kominie otwory są wywiercone w dnie a tu na pionowej powierzchni? Następna sprawa to taka że w kominie jest rewizja a tu jak się to przytka to kanał,da się to jakoś zabezpieczyć?

zbiornik 130x60x55, 30 kg żywej skały, 25 żywego piachu, sump 130L, obieg NewJet 6000, cyrkulacja Jebao WP-40 + 2x Jebao WP-25 , odpieniacz Aqua Medic Turboflotor 1000, oświetlenie 6x39W T5

8408_8652.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam pytanie czy wypełniać komin Biobalami czy są jakieś przeciwwskazania bo gdzieś słyszałem że są problemy z filtrami zraszanymi?.

Pozdrawiam

8408_8652.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Skożystałem z magicznej funkcji "szukaj" i znalazłem w czeluściach forum odpowiedż na swoje pytanie.

Pozdrawiam

8408_8652.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.