Ziemniok Zgłoś Napisano 19 Lipca 2011 Witam. Zakupiłem parę dni temu piękną różową ricordeę yumę. Postawiłem w miejscu z mocnym oświetleniem i umiarkowaną-średnią cyrkulacją. Rico pompuje się w pełni, jest zadowolona... ale w ciągu paru dni, przesunęła się po skałce na której była, już ok. 5 cm! Za dzień dwa- spadnie, jeżeli tak będzie wędrowała. Nie widzę oznak podziału, więc co jest? Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam, Krzysiek! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pooh Zgłoś Napisano 19 Lipca 2011 IMO za duzo swiatla lub cos ja parzy, moze jest blisko kolo jakiegos LPS'a, ktory noca wypuszcza dluuuuuuuuugie "macki" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ziemniok Zgłoś Napisano 19 Lipca 2011 Poparzenie - niemożliwe, jest totalnie odseparowana. Pozostawić i czekać aż się ustawi sama, czy przesunąć ciut niżej, żeby na piachu nie wylądowała? Cytuj Pozdrawiam, Krzysiek! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomash666 Zgłoś Napisano 19 Lipca 2011 Daj niżej. Ricordea nie lubi mocnego naświetlania. U mnie najlepiej czują się w cieniu. Cytuj http://akwariummorskie.blogspot.com/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andretti Zgłoś Napisano 19 Lipca 2011 daj ją blisko dna i w dosyć słabej cyrkulacji. Cytuj PŁYTKIE.... 150L, 6x39W , Tunze ReefPack, Obsada : miękkie oraz LPS http://nano-reef.pl/forums/topic/79258-płytkie-akwarium-2016/#comment-991136 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 19 Lipca 2011 to sie nieśmiało podepne pod temat. Odpaliłem malucha z 20 litrow wody, 18W swietlowka bialo niebieska. W akwarium beda same grzybki, w tym rico. Mysle, że ze światłem nie przesadzam pozdro! Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pooh Zgłoś Napisano 19 Lipca 2011 @luft raczej nie... a moze sama aktynika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ziemniok Zgłoś Napisano 22 Lipca 2011 Panowie i cd całej historii - do momentu jak ją zdjąłem niżej ( na sam dół, piach, albo dolna skała ) było ok, super się pompowała. Po zmianie miejsca, w ciągu dwóch dni - zaczyna tracić tkankę i kiepsko wygląda. Rozdziabiony nieco ryj, bąble dziurawe (kilka) tkanka w paru miejscach pęka. Efekt zmiany wody? Dopiero co ją kupiłem... Co robić by jej pomóc, czekać? Cytuj Pozdrawiam, Krzysiek! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pooh Zgłoś Napisano 22 Lipca 2011 KH, zasolenie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ziemniok Zgłoś Napisano 22 Lipca 2011 KH ok 6 (niskie, może nawet mniej). Zasolenie 1,022-1,023 Cytuj Pozdrawiam, Krzysiek! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pooh Zgłoś Napisano 22 Lipca 2011 IMO, oba parametry zbyt male... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ziemniok Zgłoś Napisano 23 Lipca 2011 Rico dziś wyglada gorzej. Jest w polowie postrzepiona, wychodza z niej jakieś kulki... Cytuj Pozdrawiam, Krzysiek! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2011 IMO, oba parametry zbyt male... To wróżenie z fusów, jedni maja jeszcze niższe parametry i jest ok, kto inny ma książkowe i też jest żle. Najczęściej jak się nie wie co dolega to zwala się na parametry bo tu zawsze można się doczepić U mnie ricordea nie lubiła mocnej cyrkulacji, podobno wtedy się rozpada. Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ziemniok Zgłoś Napisano 23 Lipca 2011 Czyli jedna rada... Czekać? Cytuj Pozdrawiam, Krzysiek! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2011 wstaw w miejscu o słabym ruchu wody, średnim nasłonecznieniu i poczekaj, ricordea ma to do siebie że jak zdechnie to może w tym samym miejscu odrosnąć. Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pooh Zgłoś Napisano 23 Lipca 2011 ale Panowie... KH 6 jesli mierzone Salifertem, ktory ma tendencje do zawyzania... to juz przesada... a jak inne zwierzaki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ziemniok Zgłoś Napisano 24 Lipca 2011 Podbijam zatem kh balingiem. Wszsyko inne ma sie zupełnie dobrze, prócz spsow.. Cytuj Pozdrawiam, Krzysiek! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ziemniok Zgłoś Napisano 26 Lipca 2011 Rico Yuma już w całkowitym rozkładzie, ale nie wyrzucam. Pojawił się inny problem - Rico Florida pomarańcz, którą kupiłem pare dni po Yumie, a która miała się ŚWIETNIE.... ZNIKNĘŁA! Wyszedłem z domu na spotkanie, wróciłem po godzinie a Rico... nie ma. Była na piasku, w słabej cyrkulacji. Przekopałem piach, spojrzałem pod skały - nie ma. Chyba niemożliwe żeby zniknęła od tak? Jakaś ryba mi ją porwała? (Hepatus brał do pyska pavonę i zrzucał za skałami).... Cholera a taka ładna była.. :/ Cytuj Pozdrawiam, Krzysiek! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andretti Zgłoś Napisano 26 Lipca 2011 Pomarańczowa RICo nie mogła zniknąć w godzinę... pewnie gdzieś ją zawiało, może przykleiła się do pompy cyrkulacyjnej lub wpadła do komina / sumpa... Spróbuj poszukać ją pod samą aktyniką - łatwiej ją dostrzec jesli jest gdzies pod skałą Cytuj PŁYTKIE.... 150L, 6x39W , Tunze ReefPack, Obsada : miękkie oraz LPS http://nano-reef.pl/forums/topic/79258-płytkie-akwarium-2016/#comment-991136 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ziemniok Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2011 Update - różowa Yuma RIP... a pomarańczowa przed minutą wypłynęła ni stąd ni zowąd.... po prostu się pojawiła Cyjanoakryl poszedł w ruch, i nie popłynie już Cytuj Pozdrawiam, Krzysiek! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach