Kubaaas Zgłoś Napisano 27 Lipca 2011 W rogu ostatniej komory w sumpie - w jedynym slabo widocznym miejscu - znalazlem dzisiaj caly dywanik bialych "roz". Az mnie zatkalo jak zobaczylem jakie bydlaki tam wyrosly. Planuje szybko zajac sie usuwaniem tego ogrodka. Moge spokojnie spuscic wode z ostatniej komory i mechanicznie je usunac. Nie chce jednak zeby pozniej kawalki plywaly mi po baniaku i zasialy sie gdzies indziej. Ma ktos jakis pomysl jak do tego podejsc? Objetosciowo mysle, ze zapelnilyby mala szklanke. Jutro postaram sie fotke cyknac. Bez sensu chyba jest uzywanie chemii. Myslalem o tym zeby octem je potraktowac ale boje sie o to, ze pozniej dostanie sie do obiegu. Wszelkie sugestie/rady mile widziane. Cytuj 1248l+700l (3x400W+6x39W, BK250, 2x8000l/h obieg, 60X Tunze cyrkulacja i inne graty...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr_Garden Zgłoś Napisano 28 Lipca 2011 Jeśli to ostatnia komora to zrobiłbym tak: 1. Odłączył cały obieg 2. Spuścił całą wodę z ostatniej komory 3. Zalał wodą RO z octem (1:1) 4. Odczekał z 15 min 5. Zdrapał jakąś szpachelką/kartą magnetyczną ukwiały 6. Spuścił wodę oczyszczając z różyczek 7. Zalał 100% RO na 20 min 8. Wylał RO, wytarł dokładnie do sucha i odpalił obieg po czymś takim raczej nic nie zostanie... Cytuj Akwarium 180L Ricordea&Zoa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kubaaas Zgłoś Napisano 28 Lipca 2011 Jeśli to ostatnia komora to zrobiłbym tak: 1. Odłączył cały obieg 2. Spuścił całą wodę z ostatniej komory 3. Zalał wodą RO z octem (1:1) 4. Odczekał z 15 min 5. Zdrapał jakąś szpachelką/kartą magnetyczną ukwiały 6. Spuścił wodę oczyszczając z różyczek 7. Zalał 100% RO na 20 min 8. Wylał RO, wytarł dokładnie do sucha i odpalił obieg po czymś takim raczej nic nie zostanie... Wlasnie cos takiego chodzi mi po glowie tylko - komora ma z 50 litrow. troche tego octu by poszlo - czy jakies pozostalosci octu nie zaszkodzilyby baniakowi? moze lepiej zrobic tak jak wyzej tylko po usunieciu rozyczek po prostu przetrzec szklo octem? Cytuj 1248l+700l (3x400W+6x39W, BK250, 2x8000l/h obieg, 60X Tunze cyrkulacja i inne graty...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 28 Lipca 2011 ...Kubaaas,pomysl jest bardzo dobry.Czy Ty masz aiptasie w samym sumpie czy tez w zbiorniku,bo jezeli w zbiorniku nie masz to jest to zadziwiajace...chyba ze w akwarium masz naturalnych wrogow...Pozdrawiam... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
domator1 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2011 zamiast dawać 1:1 weź napełnij spryskiwacz ostem i je spryskaj odczekaj kilka minut na działanie octu zdrap je potem przeczyść i przepłucz komorę Cytuj REAKTYWACJA z 120 na 250L 28.04.2010 w przyszłości 170x70x60 250L , 4x39w 2x24w , sump 100L , 29kg LR, 18kg LS , odpieniacz Wave Beast 1200 po przeróbce na ala deltec , Pompa Obiegowa NEW - JET 3000l/h , Cyrkulacja 2 x 5000L/h 1 x 12000L/h Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kubaaas Zgłoś Napisano 28 Lipca 2011 ...Kubaaas,pomysl jest bardzo dobry.Czy Ty masz aiptasie w samym sumpie czy tez w zbiorniku,bo jezeli w zbiorniku nie masz to jest to zadziwiajace...chyba ze w akwarium masz naturalnych wrogow...Pozdrawiam... W akwarium znalazlem dotychczas 3 sztuki, ktore potraktowalem Joe's Juicem i nie wrocily. Jestem przekonany, ze musza jeszcze gdzies byc bo nie mam naturalnuch wrogow typu wurdemani, chelmon, etc. ale na razie - odpukac - jest ok. @Domator: dobry pomysl Cytuj 1248l+700l (3x400W+6x39W, BK250, 2x8000l/h obieg, 60X Tunze cyrkulacja i inne graty...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach